Tuesday, December 29, 2009

Al-kisahnya Batu Katak nie....



Korang tengok badan batu nie, penuh ngan tulisan nombor ekor...aduh hai..



Lubang nie orang gali pasal nak masukkan dinamit..






Coba korang tengok, ader macam2 katak kan...


Ini merupakan salah satu benda yang aku jumpa semasa aku dalam pengembaraan tidak rasmi aku semasa menjadi hakim untuk Anugerah Desa Cemerlang, orang panggilnya Batu Katak. Keseluruhan batu ini penuh dengan nombor-nombor ekor 4d. Mengikut cerita yang aku dapat dari orang, dulu batu ni kecik je, pada paras pinggang. Tetapi semakin membesar hingga ke saiz yang ada sekarang nie. Dulu batu nie, tak berbumbung. Mengikut cerita yang aku dapat, ada seorang Cina nie, dia pergi menurunlah kat batu nie, so dier buat nazar, kalau nombor ekor dier nie naik, dier janji nak buat bumbung supaya batu tu takkan kena hujan, panas lagi. Nak dijadikan cerita memang betul2 nombor ekor dier naik, so dier pun pegi le tunaikan janjinya, buatkan bumbung untuk batu tu. Kalau korang tengok badan batu nie, ada lubang yang orang tebuk pasal orang nak letupkan guna dinamit, tapi kata diaorang langsung tak nak meletup.
Aku susah gak nak percaya menda nie tapi aku dapat lihat lah banyak lubang untuk masukkan dinamit tu kat batu nie. Memang kalau dilihat dari tepi memang macam katak yang sedia nak melompat. Korang tengok jer gambar…

Monday, December 28, 2009

Hujung tahun...opis ku sunyi...


Aku baruk perasan, for the last 2 weeks plus this week, semua cuti gugok ari Jemat, best juak. This new year pun will on Friday. Sik perlu lah aku ngabis cuti aku yang sememangnya udah tinggal few days. Dapat lah carry forward next year. Wife kue akan bercuti mula dari esok sampei Monday. Ya baruk dikatakan cuti selama 2 tahun hehehehehe…..
Opis masa tok sunyi sepi. Most of them on long leave, the boring part is I have to handle year end billing. Doing copy of few old files, certified & submit to our finance section. Last year aku sik molah ya gilak coz still new, but I totally have to do it this year end. At least aku ada something yang boleh aku polah, sik juak aku tertido rah kerusi aku agik sambil berdengkor macam last week. Malu weh…part dengkor yalah. Aku rasa miak depan aku ya mauk senyum nengar aku berdengkor tidor. Macam biasa, bila tukar tawun, bererti bestday aku sik lamak agik, bufdey anak aku dalam masa 2 minggu lagik, more or less lahh. Aku sik tauk apa nok di berik ngan nya, munkin nok merik nya beskal kali. And also bufdey wife aku pun around the corner, pun lom tepikir mok merik apa gik. Awal tahun tok nang banyak mok meli hadiah.
Pejam celik, dah masok 10 tahun aku kerja ngan majikan aku kinek tok. Sik sangka lah pulak, dah rasa senior menar dah. Banyak juak staf baru yang baruk masok, tapi sik kenal. Yalah semenjak duak menjak aku jadi attachment staff tok. Seperti biasa juak bila year end, adalah dinner yang di anjur oleh jabatan, so far aku dah attend 3 dinner, dinner opis aku, dinner Anugerah Desa ya , pasya dinner opis baru bini aku, JAIS. Yang sik best nya pulak, semua nya ya di Merdeka Palace. Tok tengah tunggu dinner company gik, sik tauk bila sidak nya mok molah. Mun macam last year rah Sarawak club, tawun tok cnei nak gik kah? Jangan molah rah parking lot dah lah…dah level international dah company aku tok, jangan lah merik malu kaum gilak….
Adios…

Wednesday, December 23, 2009

My new blog template...Michael Jordan

This is my blog new look for the 2010. In respect of my favorite basketball player of all time, Michael Jordan. There will never be another Michael Jordan. The one that change the basketball game forever. Thanks to Pyzam (actually don’t know who he is), but thanks anyway for this lovely free blog template. Still a lot on his website.
I like it very much, and hope you guys out there love it too. This end of the year, within 2 weeks time, I really hope those who have something to achieve within the year 2009, manage to fulfill it. As for me, it looks like I have to carry it forward. Or I just plan for a new one. I just wish for one thing for this coming New Year, a good health. People always forget, time & good health is the most precious things that most people ignore. Most of us just realize it when it was too late. I’ve learn my lesson, such an eye opener for myself and for those around me. Young age nowadays is not an advantage anymore.
Happy Maal Hijrah to all…

Monday, December 21, 2009

The endurance of Sordi's body...

Minggu2 terakhir bulan Disember benar2 mencabar minda ku yang penuh dengan ketenangan tok hehehehe…Kereta sik alah 2 jak rusak. As if dah macam musim nya agik nok rusak mintak duit , tapi bila dikenang2, nasib bait nya sik rusak teruk benar2. Mun sik lagik la naya aku dikerja nya. Tapi berabuk juak poket dikerja oleh kereta ya. Apa boleh buat, hopefully nya akan terus baguslah lekak ngeluar banyak duit k ngatur nya.
Pejam celik dah nak ujung tahun 2009 dah. Sik lamak lagik 2010 datang, meningkat agik setahun umur aku. 4 tahun lagik aku akan berumur 40-an. Aku pernah janji ngan ku pun aku ada a few benda mauk achieve before umur aku 40 tahun. Aku still have about 4 years to fulfill my dream. Mun aku dapat accomplish nya memang best lah, mun sik dapat kira disappointment ngan aku lah. Sik berjaya dengan matlamat yang aku mauk capai. Life has been wonderful so far , nothing to regret.
Maintain a good health so I can watch my daughter grow up, I just added this into my list. But list tok bergantung dengan umur panjang, sihat tubuh badan. Aku dah rasa mauk ilek dah, so far I’ve been pushing my body the a limit which also surprise myself. Only certain people will know. Never regret, just do it.
Alhamdulillah.

Wednesday, December 16, 2009

Bla...bla...bla....aih nei mekanik tok...

Semenjak duak menjak tok, kereta asyik mintak duit jak, tapi sikpa, besar jasa nya ngan kue. Pagi tok tek, bateri nya flat la pulak. Terpaksa lah gua n bini gua melepak di rumah kejap pagi tok, sementara nunggu mekanik datang, sik tauk gik kol brp nya sampei. Since sik da apa2 mok polah, aku pun layan lah internet tok, surfing apa2 yang patut.
Kinek tok aku ketagih ngan photo editing, online pun lah sementara aku gik belajar makei software2 yang canggih ya. Layan juak aku edit gambar2 aku, anak ku & bini kue. Memang sah lah aku sikda apa2 mok polah gilak. Malam tok, dinner opis rah merdeka palace, tema yang aku engkah “black & white”. Last minute gilak kompom dinner tok, so sikda idea gilak lah aku mok mikir tema yang best2 sikit. Mula at 7 pm until 11 mlm tok. Hopefully semua nya ok dengan last minute arrangement tok. Akan ada few games, singing by Clarence & Sandra, ada akustik show oleh anak2 Kak Siti. Aku rasa akan jadi best lah dinner malam tok. Next week,, Monday pun akan attned sigek agik dinner, malam penyampaian hadiah bagi pemenang Anugerah Desa Cemerlang 2009, pun kat Merdeka Palace juak. Duak kali dah attend dinner sia, cobalah makei hotel baruk bukak ya, Pullman. Best juak rasanya….
Rasa dah abis dah apa yang aku mauk coret tok, tapi layak mekanik ya belum agik Nampak. Hmmmmm….patutkah aku tidor sementara itu..????

Saturday, December 12, 2009

Aku budak kampung lintang...and proud of it

Penat yang teramat penat..abis juak akhirnya judging kampung2 tok sekelian. 11 divisyen within 10 days, perjalanan yang sungguh2 best. Semua para hakim pun palak gila juak. So sik boring gilak. Apa dipolah kmk urang masa on the road? Berbalas teka teki sepanjang perjalanan sebelum sampai ke destinasi. Banyak ada jak teka teki. Arum bulak boleh ngarang sigek buku aku. Ada yang teka teki spontan, ada teka teki yang di ambik dari internet, teka teki lucah pun ada juak. Sik kusangka juak. Disamping teka teki, ada juak yang mukak cerita2 lucu yang pendek pakei tetak. Pengalaman yang aku dapat susah juak aku nak cerita. Terlalu banyak, mungkin akan aku cerita sikit demi sedikit, mun masih ingat lah.
Our chief, En Usop, En Syuaib Penolong Pengarah Kemas, Robert, Billy, Vincent, Firdaus,Ali Imran, Yusry , Ali, Mahdi & Mortadza, nama2 yang aku akan ingat sampei bila2. Mun di suruh pegi sekali lagik ngan group tok, aku memang mauk joint juak. You guys, are the best.
Tapi perjalanan tok menyedarkan aku betapa kita beruntung bila semua kemudahan dah ada depan mata, semua dah disedia oleh gomen. Tapi masih juak orang di bandar tok sik menghargai apa yang ada. Sentiasa sik cukup. Sedangkan kampung2 yang aku masuk tok ada yang cukup kelengkapan yang sepatutnya ada di sebuah kampung.
Munkin mun sidak bandar tok di antar ke tempat2 yang kurang keperluan cam tok, baruk sidak pandei menghargai apa yang sidaknya ada. Maybe..

Sunday, December 6, 2009

The trip...episode seven...

Perjalanan aku untuk Anugerah Desa Cemerlang masih lagi berterusan. Sudah pun mauk sampei ke penghujung. Masa aku mengupdatekan blog tok, aku di Loxing Hotel, Betong. Bandar Betong tok ok, tapi yang mengecewakan aku adalah capaain internet nya, sik kira lah broadband or wifi. Duak2 nya hampeh. Semalam aku di Sarikei, internet nya pun sama juak. Patutlah kenak orang di tempat2 tok selalu mengadu pasal capaian internet sidaknya kurang memuaskan.
Mengadili Kampong Jemoreng, dekat Daro. It’s a good experience. Kampong yang cantik, bersih & teratur. Aku pun sempat nopeng & main gendang juak ari marek. Lamak juak dah aku ngidam mauk main gendang . Sempat juak lah aku singgah kat rumah arwah bapak aku di daro nun. Aku dah pun ke rumah Jonathan Juna, rumah panjang Iban. Sambutan sidaknya nang best. Kali pertama aku terlibat ngan acara miring, selalu tengok jak dalam TV. Di kampong Selalang, agak mengecewakan kerana kurang nya persediaan. Sidaknya dibiar terkapai2 oleh sidak pejabat residen Sarikei. Orang yang sepatutnya menjawab bahagian teknologi maklumat , pandei pulang indah bila para hakim lambat sampei. Kurang nar jak kerjasama sidak kampongya. Dah lah sorang pun wakil dari pejabat residen sik muncul. Di rumah panjang Michael Lanyau, bahagian Bintului, sambutan agak kurang kerana mereka masih berkabung sebab berlaku kematian di tempat mereka. Mengagumkan betapa mereka mendahulukan adat mereka, walaupun mereka tahu kedatangan para hakim. Sesuatu yang mungkin agak kurang pada masa tok.
Setakat tok, aku dah pun berada di permukiman orang Kadayan, Kayan, Melanau, Iban dan Melayu. Pengalaman yang amat mahal bagi aku. Melihat sekeliling mereka , di mana sesetengah masih dalam serba kekurangan, aku rasa bersyukur dengan apa yang aku ada pada masa tok. Pengalaman, sik boh cerita lah...
Makan memang sik perlu susah ati. Memang terjaga dan kemungkinan terover makan lah aku rasa. KEMAS as urusetia being excellences . Terima kasih to En Syuaib, wakil KEMAS yang mengembara bersama kami. Again, until my next update…

Thursday, December 3, 2009

3 Destinasi awal Anugerah Desa Cemerlang yang menawan hatiku...( wasehhhh tajuk hahahahahaha )

So far, dah 3 kampung dah aku masok. Kampong Pabahanan ( Limbang), Kampung Selanyau( Miri) , kedua-dua nya perkampungan Kau m Kadayan & Uma Belun ( Kapit) perkampungan Kaum Kayan. Lamak gilak diam di Bandar, bila kita masuk ke kampong yang masih lagik penuh dengan semangat kekampungan yang sejati, penuh tradisi, penuh dengan semangat kekampungan , betul2 membuka mata sendiri. Betapa kampong ku di Kuching dah sikda agik ciri2 macam tok.
Paling best, welcoming ceremony. So far, most memorable one is Uma Belun. Banyak dah jak gambar yang aku mauk share. The beauty Uma Belun yang terletak di Sg Assap , Belaga tok, membuatkan aku speechless. Paling best, yang dipersetujui oleh semua hakim, perempuan mereka( yang muda ajaklah ), memang menawan. Lemah lembut, putih…mana judge yang masih bujang ya ternangak mulut jak lah nanggar.
Destinasi seterusnya ari tok, will be Rumah Michael Lanyau merupakan wakil bahagian Bintulu. Sambutan diluar jangkaan barangkali. Ketua hakim , the most seniors judge untuk event tok, madah susah mauk menjangka sambutan bagi tiap2 wakil kerana mereka akan melakukan paling baik untuk menarik hati para hakim.
Mengadili bagi bahagian ICT, kemudahan IT yang ada di setiap kampong mengagumkan . tiada bantuan dari kerana semua nya atas usaha sendiri. Keinginan untuk memajukan diri, tidak mahu ketinggalan , membuat mereka tidak lokek untuk membangunkan sendiri pusat2 komputer dan mengadakan kelas.
Di Uma Belun, kesedaran penggunaan barangan canggih, seperti digicam, camcorder and telefon bimbit yang canggih amat2 mengejutkan aku. Walaupun warga tua disana, keupayaan untuk mengguna digicam & camcorder amat tinggi. Tidak banyak soalan , menggunakan nya dengan penuh keyakinan. Telefon bimbit iboh cerita, aku terkejut nanggar seoarang warga emas ya makei Iphone. Kalah menar aku oleh urang tua ya…
Ya baruk sikit aku cerita…more to come. Aku dah mauk berangkat ke destinasi seterusnya….until then…adios.

Sunday, November 29, 2009

The trip...

On the move again , kali ni lebih lama dari biasa. Lebih kurang 10 hari. Bermula dari Limbang, then turun ke Kuching . Singgah ke semua division. Syok gila aku masa mauk memulakan perjalanan tok but sedih meninggalkan family ku for a while. For sure, this journey will be on good journey. Sorry not a good journey but a great one. Aku pasti aku akan collect banyak experience sepanjang perjalanan. Singgah ke kampong2 yang aku akan judge. Tanggar, kertan aku suk gila lupak madah pasal perjalanan aku tok.
Aku akan mewakili jabatan aku untuk jadi hakim Anugerah Desa Cemerlang peringkat negeri Sarawak. So, aku akan singgah to each kampong yang dah menang peringkat bahagian dalam mencari pemenang peringkat ngeri yang akan mewakili Sarawak to peringkat kebangsaan. Syok beb…
Aku ada tengok video masa jawatankuasa mengadili salah sebuah kampong yang menang last 2 years. Wah best, sambutan sidak kepada para hakim macam nyambut YB jak. Hahahahahaha….siap ada silat2, tarian & persembahan serba sedikit.
Yang spoilnya, aku sik dapat ambik flight jam 12.30 tgh ari to Miri, kenak ambik flight awal pagi kol 7. Jadi sampei kat Miri tok awal, alamat melepak dalam surau lah aku tok. Call abang aku, nya dapat ambik aku tengah ari kelak masa lunch break nya.
Tapi dah lamak juak sik molah kerja macam tok, teringat masa aku belajar dolok2. Selallu lepak rah airport, nunggu nama kenak tunggah rah standby list. Memori-memori.
Dah terlampau lamak aku sik molah trip yang more to adventure macam tok. RIndu bebenor kue.
Jadi semua nya akan bermula pada esok hari, kampong pertama yang akan disinggahi. Kampong Prabahan di Limbang. Let the games begin……

Friday, November 27, 2009

Selamat Hari Raya AidilAdha to all..

Selamat Hari Raya ..Maaf Zahir Batin...semoga hari raya korban ni membawa keberkatan kepada semua...

Wednesday, November 18, 2009

kue bengong...or bengang..entah lah...

Selepas kejadian kue mengamuk ngan sidak TM, masih juak sikda tindakan apa2 dari TM, aku ambik keputusan untuk komplen ke talikhidmat. Memang mengejutkan kerana dalam masa sejam lepas aku log komplen aku, lalu ada sidak TM call aku madah mauk pergi rumah masang tepon. Dapat pun sidak nya molah kerja ngan cepat. Walaupun dah pasang tepon, still line tepon aku lom gik clear. Masih ada interruption, cross line kali coz aku dapat nengar another ringing tone rah line tepon rumah aku. Pihak TM ada call balit pasal interruption tok tapi awal2 lagik sidak madah yang sidak nya akan transfer nya to other section. Sidak sik berani commited ngan aku bila boleh setel benda tok. Even time frame pun sik berani sidak nya mok berik. Apa lah punya servis. Jangan kelak ujung bulan lalu nok charge aku RM120 for the wifi terus, sedangkan aku lom agik makei wifi sidak, mun mok cas biarlah nya cas panggilan RM 10 tanpa had, ya pun aku belom pakei agik.
Memang mengecewakan, tapi aku akan biarkan dolok & tengok berapa lamak sidak nya akan solve kes aku tok. Kita tunggu dan lihat. Aku dah calculate yang tok dah mok abis second week dari tarikh aku apply, memang sik seperti yang di janjikan, 2 days selepas register nait tepon and 2 days lepas ya nait wifi. Dengan alasan yang di berik, other seksyen macam sik ada connection ngan section lain,memang langsung bukan macam urang under same company, as if sidak tok dari kompeni yang berlainan.
Rasa mok kensel ada juak rasa ati, coba redtone. Tapi redtone wifi, signal nya sungguh jauh, di bukit jin di batu lintang ajak tempatnya. Kelak di Matang kelak sikda signal langsung, lagiklah naya aku.
Suku lagik pukol 3 ptg tok, mata aku ngantok gila. Berik bantal nang lalu sampei buntal terus aku, dah perut kenyang tok, kenak gik aircond opis tok sejok gila. Apa la aku nak buat k ngilang ngantok…

Monday, November 16, 2009

Streamyx punya pasal...aku mengamuk ( marah lah nie )...


Waduh…bengangnya aku ngan Telekom. Janji madah mok nyetel aku pun pemasangan telefon & wifi within a week, alih2, habok pun tarak. Jadi aku pun ngambik keputusan mauk melampiaskan nafsu kemarahan gua ngan sidak Telekom atas janji yang sungguh2 sik betol. Untuk pengtetahuan umunm, pada ari minggu yang lepas iaitu 8/11, aku dengan penuh style serta perasaan berbunga mauk naik streamyx di rumah aku, patek dah dah tensen gila aku makei broadband aku yang slow gila ya. Masa register ya, wakil Telekom ya madah ngan aku, yang sidak akan register nama aku on Monday, so ari Selasa sidak akan masang my phone line and within 2 days later nya akan masang aku pun wifi. Chek sungguh2 bagus perkhidmatan do offer oleh sidak Telekom tok.
Dari ari Isnin aku menunggu, ada juak sikda Telekom ya call bini aku, nanyak sinei Jalan Matang Baru, bagi aku mustahil urang Kuching sik tauk sinei jalan ya, alih2 sidak nya madah dah survey sampei ke Malihah nun, sikda juak nemu perumahan aku. Puzzle juak aku, nama address aku rah Jalan Matang Baru, yang sidak pegi survey sampei ke Malihah. Ya ajak phone call yang aku terima dari Telekom. That’s it.
Bila sampei ari Jumaat ya tek, langsung sikda apa2 berita dari Telekom, aku decide mok pegi ke Telekom Batu Lintang, mauk komplen lah katakan. Aku di sambut oelh sorang pempuan, lalu aku madah aku mok komplen, so aku story kan cerita aku. Abis cerita, dengan penoh kompiden sidak ya madah ya bukan Telekom, ya sidak ejen nya ajak. Perkataan aih pun termuncul dari mulut, so aku tanyak balit dengan rempuan ya, ko merendahkan2 orang dah ya. Aku padah ngan nya , sidak ya makei baju TM, ngantung banner TM serta promosi sidak TM, lagik mok sik ngakuk ya bukan orang TM. Aku padah lah, waima nya mak ejen, bapak ejen, as long as nya carry the TM logo, sidak nya betanggungjawab juak. Senang sekali jak sidak nya nok lepas tangan. Aku pun madah mok kelakar ngan boss nya. Nya madah boss nya sik ada, aku tanyak besar nar pangkat boss ya sampei sik boleh di talipon.
Jadi, nya pun angkat talipon, main kelaka bisit2 madah ada urang mok kelakar ngan boss, then nya pass line ya ngan aku. So bila aku kelaka ngan bossnya & explainapa masalah ya, solan yang keluar dari mulut boss nya” Jadi kitak mauk masang talipon ngan wifi lah? Aih aku alu madah ko bodo ka apa, then nya tanyak agik soalan yang sama, aku padah agik ngan nya ko bodo kah apa, udah aku ngisik form apa semua, mestilah aku mauk nait. Soalan dari boss ya langsung sik mencabar aku yang tengah panas ati. Lepas ya aku di pass ngan sidak kaunter, still sik ada solution, sidak nya cuma janji ari Isnin tok, which is today mauk nyetel benda tok. Tapi setakat aku naip coretan ati manas aku tok kira2 jam 11.06 minit pagi lom agik HP aku tok berbunyi nerimak panggilan dari sidak.
Aku akan ambik keputusan mauk masok kan aduan aku tok ke Talikhidmat, sak sidak nya kenak jawab ngan sidak boss nya and Talikhdmat. Arghhhh marah nya aku…

Thursday, November 12, 2009

Sekali seumur hidup...

Nang boleh tahan juak kesibukan aku kebelakangan tok. Semenjak kejadian masok ICU ya, aku dah jaga health aku menar2, and so far aku boleh rasa syukur, aku pun BP going to normal ajak reading nya for the last 4 days. Aku benar2 harap yang aku sik akan bergantung ngan ubat. Boleh di katakan aku antara manusia yang susah mauk makan ubat.
Kadang2 kejadian macam ya betol2 mukak mata nyuruh kita jaga kesihatan benar2. Buat masa tok, aku nang makan sik nyaman ajak2, salah satu kenikmatan yang ilang. Ya baruk sikit jak Tuhan narit kenikmatan yang di berik nya ngan kita. Belom agik nya ngambik banyak. Ku pikir2 memang aku benar2 bersyukur.
Aku terbaca newspaper baru2 tok tek, MACC mencadangkan sak gaji menteri2, wakil rakyat dinaikkan untuk menahan sidaknya dari nerimak rasuah. Cadangan MACC tok betol2 mencabar minda saintifik aku yang hampir terbantut tok, adakah sebelum tok menteri2 kita suka nerimak rasuah sampei MACC merik cadangan yang amat bodoh tok? Sepatutnya sidak MACC tok berik lah idea yang lebih bernas. Bagi akulah, memang sidak MACC tok malas mok molah kerja kali. Betol2 juak lah Malaysia kinek tok dah mauk jadi Negara kapitalis, yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin.
Weekend tok aku akan check-in, untuk pergi menenangkan minda. Lamak juak dah sik pegi check-in tok, aku ngan family ku sekali nga nsidak in law aku semua. Aku gerenti Aleeya mesti suk gila mandik kolam kelak, dapat aku imagine kekecohan mulutnya.
Mun dipikir, kerja sampei bila2 sik akan abis, so kinek tok aku dah molah keja main embak ilek2 jak. Malas aku mok menstress kan palak aku gilak. Kinek tok juak aku sik akan miar peluang2 yang muncul depan aku ilang or terlepas gia ajak, near death pun pengalaman tok benar2 ngajar aku,…kita sik akan tauk bila nya datang , so grab apa jak peluang kebaikan yang muncul depan kita…

Tuesday, November 3, 2009

Aku masok ICU..aduh heh...

Darah tinggi? Tanpa sebarang amaran aku kenak pada khamis yang lepas. Bagi aku, pengalaman yang menakutkan. Sik pasal2 aku masuk ICU. SImtom nya, aku rasa pening amat sangat, mata aku dah sik dapat nak zoom. Aku pun pandei ilang ingatan sekejap, ingat kan pening kepala biasa, darah x cukup sampei ke otak kah, so dengan penuh selamba aku pegi ke klinik kotaraya Matang. Aku masih ingat agik reaksi doctor yang merawat aku amsa ya, bila nya nanggar bacaan BP aku yang melampaui batas kenormalan seorang manusia normal, nya alu berdiri, bila nya nyebut BP aku is 248/168, aku memang terkejut gaban. Nya madah, BP yam un urang tua sikit, memang dah stroke, nya nyuruh aku admit, masa kat hospital pun, bila the Indian doctor ya nanggar bacaan BP aku, nya alu madah “OMG, you’re a time bomb, I cant let you go”, sidak nya alu scan palak aku takut ada internal bleeding. Again, aku bernasib bait agik. DOktor ya madah , dah banyak nya tengok kes macam aku, orang muda, kenak high blood attack, sampei bleed nya pun otak. Few days later, terus padam.
Aiseh doktor tok, macam Doctor House jak, main sound direct. Langsung sik makei peribahasa. Sungguh kurang sopan. Badan aku iboh cerita , memang dah kebas dah. Aku nang benar2 bersyukur, aku still have the opportunity to stay alive, munkin aku ada unfinish kerja kali kat dunia tok…?
Memang aku tauk , minggu ya aku memang sik jaga makan aku. Aku kenak berdiet lah sekarang tok, more time to exercise. So glad aku still hidup gik time tok…betol2 aku value life aku…

Thursday, October 29, 2009

Trip to Limbang

Baru2 tok aku travelling pegi ke Limbang atas urusan kerja lah. Limbang just a normal town ajak tapi yang best nya, masa aku sampei kat sia is musim buah-buahan. Heaven for local fruits lover just like me.

Durian nang melambak, dengan harga yang amat murah sekali, buah tampoi, aku sik pasti yang lain tauk sik buah tampoi,

also di jual dengan murah sekali, RM1 per kilo.. Buah dabei iboh cerita, mun di kuching 1 kilo sampei RM18, di Limbang cuma RM 4,5 or 6 ajak sekilo bergantung dengan saiz. Buah terap, buah kegemaran aku yang pun melambak jak di pasar tamu Limbang ya.
Malam kedua aku kat sia member2 seopis ajak aku makan durian rah pasar tamu, RM 10 for 4 biji dengan saiz yang cukup besar bagi, kekenyangan aku ya sampei sik makan nasik aku malam ya. Aku ada cuba durian kecik, durian kuning sidak sebutnya, adoh alu pening asa palak aku. Tapi one thing aku perasan , sidak urang Brunei memang suka benar durian kuning tok.

Aku masa dari Lawas ke Limbang, aku ada berenti dekat Sundar, so terlampau ingin mauk makan durian, so ingat mauk meli sigek jak, tapi makcik yang jual durian tok sik mok jual ngan aku, nya berik ajak sebiji ya ngan aku. Aku mok bayar at RM5 untuk sebiji ya, makcik ya mati2 sik mok terimak duit aku. Well, dah nama rezeki ya, aku tanpa malu pun makan lah. As usual, menda free tok memang nyaman hahahahaha…
My next plain is mok gi Kapit gik, aku lom gik pegi kapit. Tengah merancang. Tapi early Disember aku akan pegi Miri agik for 5 days. Wah kencang nanr aku gi travelling kinek tok eh…layan beb. Sik lah ku boring gilak ngadap PC di opis tok .

Friday, October 23, 2009

Lamak nya aku offf...


Aduh…lamak betol sik update blog aku. Lepas travelling, aku terus attend kursus kat CMM. So kesuntukan masa untuk aku mengupdate blog aku memang jelas benar. Tapi aku rasa aku ada few good story mok share. Munkin aku akan bercerita serba sedikti pasal trip aku to Limbang & Lawas. And munkin juakaku akan share few cerita masa kursus kat CMM ya.
Weekend ya pulak , lepas balit travelling terus joint larian kesihatan on Saturday ya, and ada agik pengilan ari Minggu. Memang full jadual aku…gila kue eh..endurance abis badan aku. Sik cukup full rehat. Tok dah mauk demam dah, nyata sekali tahap endurance aku dah berkurangan. Arghhhh ….memang sik best bila badan kita dah sik dapat coupe ngan semngat yang kita ada…nawaitu kuat tapi badan sik mengizinkan. Memang sah juak aku mesti turun padang untuk jogging…angkat sikit stamina lok…

Monday, October 12, 2009

Monday ….Monday blues…dah lah time turun keja , kenak hujan lebat, sampei kat parking lot, aku terpijak lopak air. Basah kasut & stoking aku…arghhhh ari senin yang membosankan. At least aku akan molah outstation work this coming Wednesday, pegi Lawas & Limbang, so aku akan berada di perantauan untuk sementara waktu. Ada juak peluang nanggar tempat yang aku belom pernah pegi. Kawan2 awal dah molah pesan meli ikan tahai.
This coming month, banyak orang yang aku kenal akan berpindah jabatan. My wife, nya akan berpindah ke Jabatan Agama Islam. Also Big Momma, nya pun akan berpindah ke new section. Hasnita will replace her. All the best to all of them with their new places.
Aku tengok kat luar tek, selepas hujan lebat awal pagi, kinek dah very bright dah kat luar. Matahari dah kuar dah. Baguslah cam ya. Kuching lately tok selalu jak kenak ujan ribut. Walaupun aku tetap suka ngan cuaca tok, sik lah selalu gilak kering & panas. Keta pun aku sik payah cuci gilak.
Aku rasa lah, lately aku pun kesihatan ada merosot sikit. So aku ambik keputusan untul beli the hijau tok for nyah toksin. First day minum, aku nang malar jak di toilet, molah pos besar & pos kecik. Dalam masa dua ri aku dapat rasa ada sikit perubahan rah tubuh aku. Nang sah lah badan aku tok banyak toksin huhuhuhu. Palak pun ada rasa ringan, badan pun rasa ringan. Tok nyuruh semangat nok nyaga badan tok. Dah lamak gilak aku sik jaga kesihatan aku. Walaupun aku sik selalu sakit, tapi aku rasa aku kurang molah maintenance.
So, semangat baru aku kinek tok adalah mok menten kesihatan aku gik. Hopefully not too late…

Tuesday, October 6, 2009

Kue mo cakap apa ya ari nie? Lepas raya tok, keja kue melambak jak. Best memang la best cuti panjang, tapi bila dah turun keja ya, keja melambak jak nunggu. Molah keja time tok pun masih not in full speed, ada slow sikit semangat, maybe few more days can speed up the tempo sikit.
Mun sik abis juak keja tok tido ajak lah di opis…..Tadik kue check Almanac tek, bulan Oktober tok rupa2 nya sikda cuti duhal. Mun macam tok, mesti menyemangatkan dirik pun untuk turun keja setiap ari….
Pejam-celik dah seminggu dah Pak Udin ninggal, malam tadik baruk lepas makan nujuh. Kesian Mak Yot, Roji, harap sidaknya dapat sabar jak lah. Banyak jumpa tunggal menunggal malam tadik, one good thing benda macam tok, ahli keluarga semua berkumpul. Nanggar anak2 buah nok dolok masih kecik , kinek semua dah bujang & dara, dah jadi pelapis dah. Jugak mengingatkan aku yang aku dah semakin tua ( tapi jiwa masih muda ).
Setengah ari sik keja ari tok, pegi Indoor stadium wakil opis for pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan by Timbalan PM, Datuk Muhyddin Yassin. Sik ada apa2 yang best cuma, di ujung perasmian ya, ada artis jemputan, Ramli Sarip. Nang best soranya, tangkap lentok nengar nya embak lagu. Semua orang aku tanggar tang layan jak..sampei VIP pun tepok tangan juak. Hehehehe…
Event yang aku akan attend seterusnya adalah Penutupan Islam Hadhdari peringkat Negeri Sarawak di waterfront ujung minggu tok..boleh tahan juak jadual aku minggu tok …
So until next posting..sambong keja lok and main Mafia wars…

Monday, October 5, 2009


Heavy gila aku breakfast pagi tok. Makan kwey tiaw & 4 pieces of pulut. Nang mentekedarah gila lah aku pagi tok. Sik tauk lah pulak kenak lapar gilak. Tapi layan lah kenak gik kopi panas. Tengah ari tok tengah gik pikir mok makan apa. Rasa mok makan mi cendawan belakang Parkson. Lamak posa, lamak ya juak sik kenak mi tok.
Kekawan di opis aku tengah molah plan mok molah Raya Gathering-potluck style on this coming 17th. So tengah mok piker mok join kah sik. Bukan apa takut sikda urang nyedia food untuk kue. Jangan2 time ya bini kue dah travelling, suser ler macem nie….
Something good was happening to me lately. Best & Alhamdulillah. Don’t want to reveal it but what can I say is jangan lah terlalu sombong bila berkata2. Ya dari pemerhatian aku lah. Banyak benar dah berlaku depan aku, aku selalu terdengar, orang berkata2 dengan kompiden nya tapi alih2 makan ke dirik pun. Kejadian macam ya semakin mengingatkan aku sendiri supaya berhati2 dalam berkata2.
Subhanallah….
Raya tok tek, aku pegi lah to one of my friend open house, aku not that fond into molah open house ari raya tok, macam sik sincere jak nyemput urang ke rumah. Kenak aku madah cam ya, bila kita molah open house, urang rami dating , susah mok entertain, kita Cuma boleh kelakar sekejap2 jak ngan tetamu. Aku suka orang datang ke rumah aku macam biasa coz aku rasa aku boleh concentrate melayan sidak. Anyway, bercakap pasal open house rumah kawan aku tok tek, a bit disappointed lah coz couple nya nang langsung sik pandei melayan tetamu, aku sik tauk lah ngan urang lain but something yang di polahnya membuat aku terasa sik kenak welcome to their open house. Gajah Oleng betol lah…
Kejadian macam tok pun bagus untuk pengajaran bagi aku, jangan molah open house sekiranya sik mampu mok layan tetamu. Tapi tanggar lah few years to come, munkin aku akan molah juak open house…maybe..might be but definately maybe…adiosss

Friday, October 2, 2009

Sibu Lantern Festival....

Hari Ahad lepas, aku berangkat ke Sibu, pakei darat. Uih best benar driving kinek tok. Jalan semua dah bagus, sik berapa banyak yang under construction. Cuaca pun best juak. Pegi just for 3 days ajak, sik da juak mok molah apa2.
Kat Sibu pun just ronda2 kat Sanyan sia ajak. Sempat juak melayan pesta Tanglung kat Bandar Sibu ya, nang kacak, pandei layan indah nengok tanglung2 yang yang colorfull yang bergantung. Pemandangan macam tok, nang sik selalu di tanggar di Kuching. Sekali-sekala nanggar nang best. Here some photo mok share.

Thursday, October 1, 2009


Arghhhhhhhhhh…..Come with a vengeance. Raya dah abis dah….walaupun orang madah syawal sebulan , nang bengap lah urang ya….Raya bila di nilai sebenar-benarnya waktu kita mintak ampun, maaf , segala kesalahan yang kita pernah polah…disamping miak miak kecik molah collection duit raya…
Ada molah tahlil sikit di pagi raya ,untuk arwah mak & bapa, besar jasa nya duak ngan aku, aku sayang benar ngan parentku huhuhuuhu….sik terbalas budi sidak…
The best Eid Mubarak ever kerana anak ku dah mengerti apa itu raya..best ada jak. Anak aku lah yang paling gago ..suk benar aku…
Makin usia ku meningkat, aku makin paham, adik-beradik jak yang aku ada…
Biniku….mintak maaf zahir & batin kerana bersabar dengan kerenah aku..bagus bini aku…
Laki kepada adik arwah mak aku, Pak Udin pass away 2 ari dolok hmmm
Family ku yang besar makin kecik…huhuhuhuhuhu…

Monday, September 14, 2009

Hari Raya dah around the corner....best nyer...


Seminggu lagi mok raya, seminggu lagi mok posa. Dah terasa dah bahang mok nyambut hari raya. Kali tok aku akan cuti panjang, 2 minggu. Bukan selalu aku cuti panjang, best juak rasanya. Bila hari raya tok, aku terkenang akan zaman aku masa sekolah dolok, meli kad raya & merik ngan kengkawan. Best bila nerimak kad hari raya dari member2 tok, bila raya dah dekat sibuklah aku ngan adik beradik aku nyusun kad ari raya, ada yang main sangkut rah dinding, engkah rah pokok bunga, ish nang best benar rasa nya. Aku rasa rumah pun makin best juak kenak hias. Tapi bila ngenang kinek tok, makin kurang urang main berik kad ari raya, paling2 pun sms, or digital kad. Terasa ada sikit kekurangan nya. Aku pun terpikir, sampei bila nak kah urang di pasar nun nyual kad ari raya agik.
Teringin juak mauk ngidup balit budaya tok, tapi mun aku sorang jak merik, urang sik malas, sik best juak. Nya mesti ada 2 way communication baruk best. Kinek tok, aku terpikir, sempat nak anak aku nemu kad ari raya tok kah, entah2 zaman sidak kelak lagik best aku rasa, lebih canggih.
Tapi, apa2 pun sempena ari bait, bulan bait, aku mok mintak maaf sekiranya terkasar bahasa taipkah ? typo yang menyeramkan kah? Selamat Hari Raya Aidilfitri to all Muslim bloggers yang ada terbaca blog aku.
Salam….

Wednesday, September 9, 2009

Apa nie..pasal tarian pun nak gaduh kah...

Mendengar laporan akhbar dan berita tv mengenai karenah rakyat Indonesia mengenai isu tarian dalam kempen promosi pelancongan Malaysia, adalah amat mendukacitakan. Walaupun tidak menggambarkan perasaan keseluruhan rakyat Indonesia pada pendapat saya, ia memang menyedihkan. Tidakkah pernah mereka terfikir bahawa Malaysia & Indonesia adalah serumpun. Tidak kah pernah mereka terfikir bahawa ada rakyat Indonesia yang telah berhijrah ke Malaysia berpuluh tahun dahulu, dan telah beranak cucu di Malaysia dan itu merupakan budaya mereka, budaya Malaysia juga.
Ini adalah perkara kecil saja, tak kan lah di sebabkan tarian kita hendak berbunuh sesama sendiri, seagama. Lebih baik mereka pergi ke Israel berperang menentang Yahudi. Jelas di sini, bahawa ada pihak yang ingin mengambil kesempatan menangguk di air keruh untuk menjejaskan hubungan Malaysia –Indonesia.
Kalau-kalau di fikirkan, kita rakyat Malaysia yang sepatutnya lebih marah dengan mereka. Ada sebilngan rakyat mereka, hanya datang ke Malaysia, hanya untuk merompak. Bukan setakat kehilangan harta, malah ada yang sampai kehilangan nyawa. Jadi siapa yang patut lebih marah? Kalau di ikutkan hati, jangan benarkan mereka masuk terus ke Malaysia. Tapi rakyat Malaysia berfikiran lebih rasional, tidak semua mereka jahat, ada yang datang betul2 untuk mencari rezeki.
Jadi , sebelum mengambil tindakan yang amat2 menyinggung perasaan rakyat Malaysia, fikirlah dulu tindakan mereka sendiri.

Tuesday, September 8, 2009

Thanks to pengerindu for this lovely Raya Kad.. 1 Malaysia Bro

Orang Gaji ..oh ... Orang Gaji...

Wahhh tergezut nya kue bila nengar gaji orang gaji kinek tok RM800 sebulan. Ya baruk gaji, belom lagik cost ngambik nya agik, kenak ngan orang yang bagus , benar2 mauk kerja beruntunglah majikan nya, tapi mun kenak ya suka-suka ajak, bila sampei sitok dah ada plan mok melarikan dirik, malang benar lah nasib majikan ya. Pasya majikan yang maid nya lari pun akan kenak denda , mun sik silap aku lah. Tapi mun di tanggar dari sudut positif lah, bila dah gaji RM800 sebulan, bagus kita ambik local jak, munkin mun ambik local, nya boleh datang setiap hari, sik perlu stay ngan majikan, munkin gaji pun masih boleh rondeng, local maid pun dapat juak senang di atur, memandangkan mereka lebih tauk dengan budaya kit pun di sitok.
Aku sik tauk dengan permintaan di Sarawak tok but so far yang aku nampak, demand for maid tok lebih tinggi di semenanjung. So far, aku lom gik sampei ke tahap yang amat memerlukan maid tok..alhamdulillah…
Mun sik betol gaya, boleh pakei jadi bisnes tok, mukak nursery for government servant..apa macam ya???

Thursday, September 3, 2009

The most sought after goodies at this coming festive season...




Mana-mana or sapa-sapa yangtau saper ada jual mercun yeee....

Kue sudah tue...


Source of picture: Internet

Lately I have been enjoying myself with songs from Indon band such as Samsons, KerisPateh, Nidji and Ungu, just to name a few. Love their songs so much, especially Keris Pateh. I really like their vocalist voice, macho and yet still can sing a love song with such a manly manner. And their songs, I enjoy each of it. In my younger years, I will not listen to this type of music at all. My wife always said to me that I’m getting softer and older. I guess maybe she has a point there.
I used to listen to Green Day, Nirvana, Anthrax, Metallica, or any band with a hard music. I still enjoy LinKin Park, Papa Roach, and Hinder. Now with my baby girl, Aleeya around, I even listen to baby rhymes…my wife bought a few baby rhymes book, and Aleeya love to ask me or my wife to sing for her.
She will only ask me to sing when she wanted to go to sleep, maybe my voice is so damn bad she fall asleep hearing me singing those rhymes hahahaha…
Well, the point is, I’m really going for the slow music now. Damn I’m getting older now…my music taste become more soft now...well that's fact of life..

Wednesday, September 2, 2009

Kawan lama aku

Dayang Mariam..she's on on my right...



Pada hari Jumaat yang lepas, selepas 18 tahun, finally aku dapat peluang untuk bertemu a very old fren of mine. Kawan yang sama sekalor masa kat library dolok., Dayang Mariam. Zaiwani, aku, Norsalaihin and Mariam antara geng yang sama lepak kat State library dolok. Library yang kinek tok dah jadi sejarah ajak bagi geng2 sekalor. Aku pun sik tauk macam nei boleh lost contact ngan nya, lepas SPM masih agik berutus surat, but bila dah di ITM, aku masih agikpuzzle, macam nei boleh lost contact.
But I am really thankful to face book, sik semena-mena aku terjumpa ngan nya in the facebook. Apa yang aku ingat pasal my good fren tok , she a bit tomboy and when I met her in the facebook, I was caught by surprise becoz nya udah kawin, have 3 anak( 2 boys & I girl ) but the most is, she’s totally a lady now hahahahahaha….i never expect this. Should have seen it coming becoz what still potray dalam kepala aku tok is Yam yang brutal not that a mother yang lemah lembut hahahahaha …seriously aku nang senyum kedirik oleh nya.
Walaupun dah lady like, aku masih agik nampak perangei gila2 nya…tapi ada lah sedikit menten/control yang aku tauk kenak…dah jadi emak lah kata kan….walaupun a lot mok di kelakar ngannya but sik dapat gilak coz off keadaan yang sik mengizinkan, aku do hope I will have the opportunity lagik sekali to lepak ngan nya, ingat kisah2 lampau terutama nya yang lucu2…
Dayang Mariam..mun u baca tok…I’m so glad that kita dah jumpa agik..for old time sake hahahaha..harap2 dapat lah aku carik kawan2 lamak lagi…
Wahhh..lamak benar dah aku sik update blog aku. Dah hampir sebulan sik ber update. Sebelom apa2, aku ingin nok ngucap selamat menyambut bulan Ramadan, lom terlambat lagik aku rasa…aku cuma sempat maca blog update by Ms Tikot, Big Momma ajak..huhuhuhuhuhu…
Banyak aktiviti sebelom tok, tapi paling best aku rasa kejadian yang berlaku di tempat taklimat ICT kat Santubong nun. Cerita seram sebenarnya yang menimpa salah seorang dari penceramah jemputan dari Kuala Lumpur. Kejadian tok berlaku pada 17 Ogos lepas, nya sampei di Santubong ya kira ahir juak lah, so sedikit penat, sampei2 bilit nya lalu tertidor lah. Mok di jadikan cerita tek, nya tersedar lah dalam pukol 3 pagi macam ya. Bila nya sedar ya tek, nya lalu nanggar perempuan berbaju putih dengan rambut yang panjang berdiri dekat almari bajunya. Nya ingat mauk nanyak macam nei rempuan ya dapat masok dalam bilitnya, tapi sik keluar sora( time tok aku dah goose bump dah nengar cerita tok ). Tiba2 perempuan alu menghilangkan diri, slow & steady nya iIang kedak asap….( mak oi ..nang tercacak bulu tuboh aku dah ). Lepas ya, nya pun tilam terturun as if macam ada urang baring di sebelahnya, apa lagi alu angkat lah member. Sik tidor sampei pagi nya kesian. Masa berik ceramah nya , lesu ajak muka kawan .
Malam kedua pun sama juak, another one lagik kenak kaco. Kali tok participant yang kenak. Modus operandi nya sama juak. Nasib aku sik kenak kaco, yang best nya semua orang laki yangkenak kaco. Memang sah antu rempuan ya dahaga kan kasih saying kali…or dahaga kan the ‘s’ word hahahahahaha..mun sik , sik lah semua orang laki yang kenak kacau….
Waduhhhhhhhh seram nya…..aku sik boleh lah madah nombor bilit....hahahahaha jahat nya aku...

Tuesday, August 11, 2009

Aku terlampau sibok ngan kerja...so aku sik dapat byk update ...hmmmm....aduh heh

Friday, August 7, 2009

LO for MMRR 218...


Time tok tengah semangat nok mula kerja....



Majlis Mesyuarat Raja-Raja yang baruk abis tok give me a lot of new memory & experience. I would never think that I will involve directly taking charge for the Agong’s kids. It was such an honor. Getting so close with the royal kids was an owe some experience. Such a down to earth person for all of them, 2 girls and 2 boys. The second one is the Pemangku Sultan Terengganu.
Berbeza dengan kerja LO yang lain, our group mostly involve in outdoor activities. Hari pertama, Sarawak Cultural Village, it was fun. Sesekali you pun enjoy juak kenak vvip treat from the SCV. Second day, camp permai. That was too an owe some experience. Sik sangka pulak aku akan dapat peluang untuk melihat dolphin. The royalist semua pegi kayaking together with YB Larry Sng as our group leader. YB Larry was such a good guy. I can say that he was a cool person. After lunch, they continue with their activities going boating. The third day, we going into two split group, the eldest & the no 2 were going to the Bako National Park, while the 3rd & the youngest are going to boat ride and snorkeling at Pulau Satang. I’m going to Pulau Satang. There I have the opportunity to know the history of Pulau Satang. Aku sik pulak tauk yang Pulau Satang adalah pulau persendirian. Masa zaman Charles Vyner, pulau Satang pakei sidak nya engkah pesakit kusta. Hmmmm a bit scary juak nengar cerita ya. The other group which going to the Bako National Park is having more fun that my group. They went on jungle tracking and play some games.I have the chance to meet Nawal , the royalist governor. Such a nice person.
Seriously aku pun sik dapat nak nyusun ayat2 to explain my 4 days experience. What I can say is, aku sik akan dapat lupak pengalaman ya for the rest of my life.
On the last day, YB Larry belanja makan lunch kat Hilton, and malam nya pulak our boss Mr William pulak belanja makan seafood rah top spot as token of appreciation .


Burrppppp…kenyang wooo








Urang putih tok style ada jak janggutnya ..........and nya sik da kaitan ngan MMRR ...

Sunday, August 2, 2009

Since Friday, aku berkampong di Normah...anakku kenak food poisoning but according to the doctor it was viral infections. Kesian aku tengoknya...so weak..sik makan..sik minum...lemah rasa nyawa...hopefully by Monday she will be fine. She's my angel...lepas sembahyang aku gerenti akan doa nya sak cepat sembuh..

Friday, July 31, 2009

Just feeling happy to be back at the office after at the Majlis Mesyuarat Raja Raja 218 which give me a lot of new experience..

Tuesday, July 21, 2009

Mengkuang sapu pitis



Aduh..semenjak duak menjak tok…aku macam kekeringan idea mok tulis apa. Entah apa2 lah aku..aku baruk kak maca cerita pasal susu oleh si Twitter Tongue tek…untung nya ada minum susu sustagen..aku cuma kenal brand susu cap gantung..dari kecik sampei dah besar tok..masih gik setia ngan susu cap gantong hahahahaha….tapi itulah kenyatan nak..most of guys especially nya lah is a big fan of “susu cap gantung”…betul sik.
So this Friday will be at The Springs ..aduh melepas lah aku mok layan konsert jom heboh ngan wife aku tok..ari Sabtu jak free bah…nampak gaya nya memang full swing lah aku tok.
Then aku maca gik songehan Big Momma..pasal kuih seringgit..memang benar kata nya memang sikda agik…lalu lah aku teringat ngan sigek food yang aku rasa dah sikda agik di jual kinek tok, dolok di kampong aku banyak orang berjual depan rumah. Sengkuang or Mengkuang di potong bulat, dolok nya jual seposen sigek, kak ya di sapu pitis atas nya…wah nang layan makan ya. Aiskrim gantung pun lamak juak sik nemu , mun sik segal Pesta Kuih Bulan di Carpenter Street , siklah aku nemu sekrem ya agik.
Surely dah berubah totally. Sayang nar juak aku sikpat embak anak ku makan menda2 camya . Mun sik molah dirik pun sik merasa agik. Nang zaman makin berubah kinek tok…hmmm

Tuesday, July 14, 2009

My Birthdate in Hijrah Calender

Bulan kelahiran Islam anda adalah pada 7 Muharram 1394 Hijrah iaitu jatuh pada hari Khamis.

Maksud : Bulan ini mengambil perkataan "Haram" yang bermaksud terlarang. Ini disebabkan budaya atau tradisi Arab mengharamkan sebarang peperangan pada bulan ini. Selepas munculnya Islam, Allah meneruskan budaya ini lantas menjadi satu antara empat bulan haram dalam Islam.

Sifat : Seseorang itu bersifat pendiam dan memiliki pemikiran yang sihat. Mungkin akan menjadi tidak sihat sekiranya anda tidak mendapat didikan yang sempurna. Walaupun begitu, jika dididik dengan baik, anda boleh menjadi seorang yang cerdik kerana bakat fikiran yang pintar dan cerdas yang ada pada anda( Nasib bait & Alhamdulillah dapat didikan yang baik). Di samping itu anda mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam keadaaan yang selamat.

Bulan Aktiviti...


Disebabkan sikda pengunjung, toklah kerja aku, bergambar ajak ....

Sekarang dah masok minggu kedua Julai, Nampak gaya nya berkuranglah update blog aku bulan tok. Kira boleh tahan juak bulan tok. Last week aku gago rah CITA kat Hilton, ya lah expo yang paling boring yang aku pernah join.
Nampak gayanya PC Fair di Miri end of this month dah kenak tangguh. Semuanya pasal selsema babi. Frust lah aku sik jadi travelling. Now Sibu tengah nunggu agik, lain macam jak ,akan kenak tangguh juak kali. And yang masih tinggal now is SKMM Broadband Fair di The Springs. Walau weh…boringnya.
Pasal mok travelling tok juak, aku baruk tauk pasal aku pun entitlement for hotel berapa. Kecewa nya aku nangga, nang sik patut, let say mun aku pergi ke KL, nei ada hotel di KL dalam harga RM 90. Waduh heh kesian kesian. Bagi aku , tok is antara weakness yang masih ada rah management time tok. Bukan mauk mintak lebih-lebih, tapi biar lah sesuai ngan perkembangan semasa. Tok belom time aku pegi ke KL gik. Giney nak mun one day nang aku terpaksa travelling KL. Naya-naya…
Function di Santubong Resort baruk jak kompom tek, 17th-19th Ogos. Berkampung di sia lah 3 ari kelak. Event nya memang padat. Tapi best juak, at least bergerak juak dah muscle2 aku yang dah lamak juak ilek tok hahahahaha…

Thursday, July 9, 2009



Gambar tok semata-mata nok madah nang nyaman...

Waduh heh bengong nya weh….nang taik pau juak urang bernama manusia tok. Bila part nya nak mengampu ya aduh heh..nang macam “tut”….aduh heh..ingat kan aku akan melepas dirik dari keadaan tok. Rupa2 nya sinei kita pergi ada juak menda ya, kaki ampu…
Waduh heh…aku nang tensen benar ngan urang macam tok…dah jak urang di ampu ya makan juak…sik pandei nok nanyak menar..depan aku x berani pulak nya molah hal aih eh geram nya aku
Tapi ya lah manusia tok nang ada pe’el masing2..sabar jak aku

Monday, July 6, 2009

A very busy month untuk aku ......


Untuk perhatian, gambar tok memang sikda kaitan langsung ngan aktiviti aku ...


Wahh Nampak gayanya bulan Julai tok akan penoh ngan aktiviti. Best –best, sik lah aku mati kutu gilak. First, esok kat Hilton, CITA expo for three days until ari Kamis tok. Follow by SKMM Broadband expo rah The Springs from 24-26 Julai, aku pukol rata syif malam jak hehehehe. Lepas ya to Miri, PC fair from 31 Julai to 2 Ogos. Lepas Miri, berangkat pegi Sibu from 7-9 Ogos, also for PC fair..and aktiviti terakhir sebelum Ramadhan is Taklimat ICT . Venue lom tauk gik, plan2 mun cukup bajet munkin pegi Santubong Resort or Damai Beach Resort. Yang last tok bukan aku handle, urang lain. Tempat nya macam sik best , bajet sikda. Taklimat tok will take 3 ari dua malam. Boleh lah k layan2 ndak. Mun sik cukup bajet juak Nampak gaya nya molah rah Rajah Court jak hahahahaha. Semadi nadai nak..
Last week aku jadi minutes recorder for my section meeting. Walauweh …blur gila mok ambik point , nei ndak , sidak kelaka berjeyjey jak melelat ke benda lain. Sampei jujoh air liur aku mikir cgek nei mok diambik point nya hahahahaha. Yalah aku tengah blur mok ngator minit mesyuarat tok. Tapi aku suka lah coz aku suka cabaran tok…
Ari tok tek aku dah setel untuk food & drink for Springs kelak, setel untuk PC Fair registration. Kira okay juak bah aku , banyak juak setel keja ari tok tek. Tinggal mok ator sapa akan pegi ngan aku ke Miri & Sibu gik kelak. Cari nok palak sekalor sikit lok . baruk layan travelling nak. Mun embak sidak dorman jak, gerenti boring gila bah…
Lalalalala senang nya ti aku, banyak lah claim tok kelak, hehehehe ada kantau lebih k raya..wuhuuuuuuu.

Tuesday, June 30, 2009

My new header

Well decided to change my header again. Tengah kerja keras mok carik header baru.Tapi kenak lah idea tok lom agik datang. This one sementara sahaja.
Nampak gaya kenak lah gua bertapa malam tok. Nei tauk ada idea kacak keluar.

Monday, June 29, 2009

Remember The Time ( Michael Jackson )..R.I.P....End of An Era


The world still mourns the death of King of Pop, Michael Joseph Jackson. The death of the King of Pop overshadows the death of Charlie’s Angel star, Farah Fawcett. This weekend, I have enjoyed the music video by the King himself as MTV & Channel V are paying tribute to Michael. It is true as they said, Michael has changed the way and the concept in the making of music video. I enjoy each of his music video.
My favorite album for sure is Thriller. My favorite song will be Remember the Time. I still remember for the first time I watched Beat It & Thriller, I was so excited. And the feeling for the first time saw his trademark move, The Moonwalk on Motown anniversary. I still remember it send the audience wild. His dance is very simple but the way he do it, make it so special.
Nothing much I can say about him. May his soul rest in peace. And if it true that he has converted to Islam, Inalillah Wainna Lillah Hirajiun and AL-Fatihah…

Thursday, June 25, 2009

Wah aku dah tengok transformer sequel malam tadik, Revenge of the Fallen. Nang layan abis. Action packed and humor semua ada sekali dalam movie ya. Aku suka watak baru dalam cerita ya, lawak gila. Aku boleh madah 10 out of 10 ya cerita ya. Jalan cerita/plot nya memang ok gila. Tabik to Micheal Bay. Mikeala( Megan Fox) wahhhhhh so hot & sexy. Seriously, Megan Fox nang kacak, mata birunya & bibir nya cukup sexy.
Walaupun aku pegi tengok sorang2 malam tadik pun best juak. Bukan selalu aku jadi urang bujang kinek tok hahahaha. Aku perasan juak ada urang tengok aku and munkin bermain dalam palak sidak nya, “sikkan miak tok tgk wayang sorang , sikda gf kah ? sikda geng kah?”or aku yang perasan. Biasalah bila jalan sorang2 tok..macam2 main lam palak. Aku perasan dressing sidak ada pelik2 ckit mlm tadik, up to date lah, tapi setengah nya macam sik kenak ngan pemakainya. Macam one couple ya, girlfren nya macam kedak nangka kenak bungkus jak aku tengok. Terlebih gilak pesen gothic nya ya.Boifren nya makei cap yang lonjong semacam ajak dari atas. Dah jak muka nya bulat, nang out abis hahahaha. Senyum kedirik jak aku oleh nya.
Ya baruk first day kue survive time bini pegi cuti tok. Ada 6 ari agik to go. Anak aku dah demam dah. Sian tengoknya rindu ngan maknya. Tapi sikpa hal, next holiday kompom , the three of us akan cuti sama-sama. Bukan nya apa, before anak aku ada, kmk duak only . But kinek tok, we used to be a three piece band. Bila sorang sikda tang sik cukup korum jak. For this weekend aku dah plan mok cuci, baruk plan jak, molah lom tentu agik hahahaha. Tapi cuci baju sudah semestinya. Kelak sikda stok baju pakei next week.
Aduh heh….

Tuesday, June 23, 2009

Wahhhh best kinek tok eh. Anakku dah start nok berkelaka. Ngerenyam jak bunyi…nang berkeloyok sekali jak nya bercerita ngan aku pasal aktiviti nya di rumah masa aku kerja. Alu ilang kepak kerja bila melayan nya.
Nya dah dapat hafal dua tiga egek lagu, twinkle2 little star, Wheel on the bus, burung kakak tua, and fevered nya hapi bufdey. Ari2 lagu hepi bufdey. Lupak juak cgek, lagu teddy bear walaupun pitching nya ngan tune lagu ya lari gila, nang rindok ati melayan nya.
Walaupun bahasa rasmi blog aku tok English, tapi sekali sekala aku nulis juak dalam local dialek aku. Bukan nya aku mok eksen kah apa kah makei English, pakei aku pun prektis juak bah.
Masa aku minum pagi tek ngan geng, terkenang ngan olah kita masa agik kecik. Aku sik tauk kitak urang ingat sik lah, tapi ingat sik kadang2 mun barang makan kita tergugok dari tangan and kita ambik balit, kita mesti otomatik niup nya nak, tapi bila dah utak dewasa tok berpikir, nang lucu sebenarnya aksi ya, macam bersi pun barang makan ya di polah cam ya.
Kuching dah start berjerebu dah kinek tok. Harap2 sik seterok KL lah, masih ingat agik jerebu tahun 2003 dolok yang terok ya, terkenang jak. Nang sik best langsung time ya.
Aku cuma arap yang ari akan ujan sik lamak lagik. Sak ilang semua jerebu tok sekaligus mersih Bandar Kuching tok. Amin…………

Monday, June 22, 2009

Father's Day, Transformer & Home Alone....


A week now I haven’t put up any latest update for my blog. Beside due to work constrain, my health is not in a tip top condition lately. I’ve been skipping my exercise for a week now.
Well I can’t wait for this coming Thursday, I’ve been waiting for the Transformer sequel to be air. My wife is not around since she will be in KL for a week, spending some quality time with her BFF. So I’m planning to ask my BFF to joint me to watch the movie this Thursday. So now I’m thinking which of my BFF will be free that night.
The last movie that I watched was Terminator Salvation which is a very worth money for. I love the way Christian Bale playing the role of John O’Connor. And I do believe that this wills the last of the Terminator sequel. But one movie that I really love for another last sequel is Die Hard. I’m a big fan of Bruce Willis. Being Officer John McClane, who’s always be at the wrong place at the wrong time. Even though they have used the same plot over and over, I still love this movie. Just like it motto Die hard or Live Free.
KFC new Fiery Chicken. I can say not bad at all. The first time I ate it Riverside KFC, totally not so hot but when I try it for the second time at Hopoh KFC, well definitely I have to drink a of of water. Luckily I didn’t it wasn’t raining that. It much better than the Thai menu last time they introduce. I like this one more.
Last, I would like to say Happy Father’s day to all the father, bapak, ayah, abah, yan, apai or whatever we call them.. I guess it still not to late..

Tuesday, June 16, 2009


Hahahahaha….what a coincidence …I’m surfing the facebook then I saw this quiz what ethnic are you actually...So I decided to take that quiz…the result is you are actually a Latino …Well it is a double confirmation that I’m the missing link hahahahahaha…
I’m might be crazy but Alhamdulillah thing are going quite okay recently. I join the blood donor’s campaign last Saturday at Stampark Hall. Even though I couldn’t donate blood due to my high rise blood reading, I really enjoy myself while being there. I meet nice people. People with good heart actually. And today I received a phone call from the blood donors association asking why I couldn’t donate my blood that day. I thought they already put it up in the form or something.
My wife will be on a week long holiday next week. Meaning she will be gone in 7 days, wahhhhhh lamak juak ya duhal……surely I’m going to miss her. My baby Aleeya going to miss her. Well...It will be a daddy little girl weekend.

Thursday, June 11, 2009


Having my lunch at the office today. We having a farewell lunch for one of our practical trainee which will end her training this week. The menu is great, Ayam Goreng Berempah which a very well blend chicken with all the spices, daging Masak Hitam where the meat is so tender. I ask the caterer whether they using pressure cooker or any meat tenderiser, so he giving me a tip on how to make the meat so tender, the secret is use "lengkuas" before cook the meat. watermelon skin as the vege, some Asam kerabu, Fruits ( banana, watermelon, honey dew ).
Well what else i can say...Burpppp....Alhamdulillah i'm full.

Wednesday, June 10, 2009


After a week with such tremendous thinking machine, I finally put up a resolution. And a bit, it relief a burden from my head. I’m not that kind of person like to think the consequences for any of my action, but until recently, I’ve change. It is a good change actually. I’m looking for a second chance in life. I can say I’ve been wasted my younger year with nothing good as I want to.
I’ve registered myself for a blood donation campaign at BDC this coming Saturday in conjunction with World Blood Donors Day. Hopefully my condition allow me to donate my blood. My boss goes for house quarantine due to the swine flu, all the passenger from Melbourne by the Air Asia flight goes for house quarantine. One good thing about it, all their foods are delivered to their house. This is the only chances where you will be treated like a king even though I believe they will be a little bit boring since they can’t leave the house.
My wife been complaining some of her friend who registered for the facebook actually doesn’t have any intention to keep in touch. Instead they just want to be a “kaypochi” or a busy body. Their main intention is just want to know the update of others and gossiping to their other friend who doesn’t have any facebook account. Still people like this exist in this modern world.
This June a lot of good movie will be play. I’ve watched Terminator Salvation, damn it was a good movie. My adrenalin started to pump since the beginning of the movie. Action packed. Next one will be Transformer this coming 28th June. I really hope that it as good as the first movie.
My new passion now is cycling. I’m planning to take some picture from my daily cycling activities. I always saw a very good view since I’m started at dawn after subuh prayer. Even though I start from Matang alone but when I reach Pustaka Negeri area I will start to meet a lot of people either jogging or cycling. The next blog update I will share some of the picture here. See you then…

Tuesday, June 9, 2009


There’s a moment in time
Still stuck in my mind
All this voices
Like a bullet to my brain
Can I stay strong, can i go on
Please let me be okay
All the black cloud of my past
Seem to never go away
I’m trying to get back
All that was taken away
But the act of betrayal and revenge from my sin
For me which will never end
Not the money that I want
It just time that I need

Monday, June 8, 2009


Arghhh….I don’t know what happened but I do feel that that I’m not in the mood to do anything. I’m losing something that I do not know what? I’m restless inside me. Something really bugging me and I don’t know what it is…
I can feel it inside me, waiting for the perfect time to explode or to burse out…I don’t know what it is or what it was….I cant sense that I’m not being myself lately aduhhhhhhhhhhh……………a lot of thing in my minds…….

Wednesday, June 3, 2009


I guess it is not too late to say Happy Gawai to all those who celebrates it. Even though I just started to work today but I can feel that most of us is still in the festive mood. I didn’t do any visiting this year around. Just not in the mood.


It just that I’ve been doing some thinking lately. I still remember in my younger year, any problem or thing to ask, I got nowhere to go. Almost for everything, I need to solve and look for the solution by myself. I’m glad because in other way, it helps me to be more matured. Sometimes, it just not fair for myself as I’m not really enjoying my teens year. It really make me realize, how much I don’t want my daughter to face the same thing as me, I don’t want any of my nephews to take the same journey that I did.
It is not that I want to pampered my daughter or my nephews, it just that I want to make sure that every time they have any problem ( as long as it doesn’t have any things to do with the law), I just want to let them know that they have someone to talk too.
As for myself, I’m glad that I have my wife to talk too. Now I become more open with her. I believe what I’ve been thru all this years, it make me as a person who like to keep it to myself. I don’t trust or I can say I don’t dare to talk to anybody. Since myself reconciliation, I’m able to change my attitude slowly. I realize you can’t stand alone in this life. Everybody needs somebody they trust who will be able to understand them.


I also can see that how our religion plays an important role in our life. Now I’m trying my best to be a good Muslim and glad that how I found more peace in my life. God never forget us but we are the one who always forget about Him.
I’m glad that now I see life in other way as well and glad that I still can see the light at the end of the tunnel. Alhamdulillah…I’m glad that I’m not too late.

Monday, May 25, 2009

Aku arghhh.....

No more hair hahahahahaha…ringan rasa palak….wow...it has been a while I don’t do the skinhead. I used to this situation with no hair. I feel light and cool actually. I mean on the top of my head. Why? I have my reason. After settle what I’m supposed to do, I have a lot of free time so I decided to some ularrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr hahahahahahahaha...so I drop by at Big Momma places, we go out and have some the tarik at Kwali. The funny thing is, we order different types of the tarik but ajaibnya when our order arrived, and everybody is getting teh tarik peng. What the…. I don’t know with this type of person who’s taking the order, cakap lain sampai lain …..
I got my bicycle now. An old bike but a really good old bike, LeRun brand. My father in law passes it to me. So I did a quick transformation, the tires, brake, sit, and a few and the bike looks good and feels good. I so grateful that he gives me the bike as it save me a lot. Besides, I like it so much. Now, I just try to get my fitness back. Maybe a couple of weeks before I can start to ride for a long distance. I don’t know why but I think I really want to lose weight. And got a call from Seiji saying he couldn’t cope with the Basketball committee task. Too much need to be done…so he suggested that to take up his place…I love basketball…guess I will be trying hard now…My love for basketball still big….i really hope that I can contribute something to this sport among bumiputera…

Tuesday, May 19, 2009

My official love song....

I have found my official love song from the internet. Since I have a lot of free time, I decided to surf the net to search for my official love song, 2000 lights year away by Green Day. May be you guys wondering what kind of love song is that …2000 light years away????? Hahahaha it the lyrics actually…The song is about a guy miss his girlfriend, sitting alone in his bedroom thinking about her, check out the lyrics…
I sit alone in my bedroom
Staring at the walls
I've been up all damn night long
My pulse is speeding
My love is yearning

I hold my breath and close my eyes and...
Dream about her
Cause she's 2000 light years away
She holds my malakite so tight so...
Never let go
Cause she's 2000 light years away
Years Away!

I sit outside and watch the sunrise
Lookout as far as I can
I can't see her, but in the distance
I hear some laughter,
We laugh together

I hold my breath and close my eyes and...
Dream about her
Cause she's 2000 light years away
She holds my malakite so tight so...
Never let go
Cause she's 2000 light years away
Years Away!

I sit alone in my bedroom
Staring at the walls
I've been up all damn night long
My pulse is speeding
My love is yearning

I hold my breath and close my eyes and...
Dream about her
Cause she's 2000 light years away
She holds my malakite so tight so...
Never let go
Cause she's 2000 light years away
Guess you have read the lyrics, you will understand that how loyal a guy a can be in a relationship, even though his girlfriend is so far away , he still can feel her love, heard her laughter…for me this is a romantic love song in my own way..the music is fast ..for me it is a perfect love song…I don’t know about you guys…

Monday, May 18, 2009

I do care


Sometimes, I think people always misjudge or misunderstood me. In a relationship, I’m one of those guy who couldn’t show my true feeling even though I care enough for someone. In friendship, I can consider myself can be a very good friend to anybody. In both situations, I like to be sincere. Sometimes, I’m afraid that I hurt someone in trying to be sincere, in trying to be honest. In other word, I do not mean to hurt anybody or anyone. I treasure every relationship that I have. For my love one, I treasure the companionship, the affection. In a friendship, I just care about them as much as I care for my family.
I’ve been going a lot in my life, from good gone bad and become good again, the up and down in life which thought me so much about life, thought me how to care to everybody in my life. To my wife, please don’t get me wrong as I do care. To my friends, I love you guys so much. And if I’m being to outspoken and hurt anyone, I never meant to do it as I just want to show that I really care.

Friday, May 15, 2009

Facebook Quizzes...

Friday and I already finish up the work which was assign to me earlier on, then got a tons of free time, so I decided to layan the facebook and answer some quizzes . Well it kind a funny seeing the answer actually…..

My Star Trek Name – Chu’lak, a Vulcan
My Greek Name – Demetrius Georgiou
My Italian Name –Leonardo Lombardi, just wonder how come it can be Leonardo Lombardi..still puzzled me
How should I look – Pretty
What type of music fit me – Pop
My full personality analysis – Workhoholic-Wedded
What the first letter of the person I will fall in love with – M
One word to describe me- Reliable

Well, not bad at all

Thursday, May 14, 2009

boring nya aku.....

To sexy …comment from others regarding my new header. So by majority, I change the header again but more to harmony.Hahaha..a bit surprise with the response hahahahaha…mungkin lah keterlaluan , kita orang timor memang masih dengan adat. Kue paham kawan-kawan…glad that ada urang yang concern.
Kerja memang kurang masa tok, even I’m looking for things to do right now.DUN sitting macam effect semua department ajak.Semua slow time tok. Sampai aku gelisah dalam opis sik tauk apa nok polah …wondering around just to kill some time. Seriously I do not know what to do to….
Aku dengar muzik, quran mp3, apalagi ….my bosss just walked pass me going to the DUN. Arghhhhh..aku mauk ada kerja…bukan ilek….never in my mind to move new section just for the sake of doing nothing…. I

Wednesday, May 13, 2009

Diet tok...

I put myself on diet for last two weeks and now it started to show. Wahhhhh…sukanya aku. I can see that I’m starting to lose weight. I do push up around 600 times a day, do a military press 30 times for 2 sets. I took my breakfast like a king, I take fruit for my lunch, and less food for dinner. I can say that I’m starting to see the result and so happy with it. First week is the most challenging one. They pain cause by the exercise, it really painful. I really want this one badly, I starting to fed up with the way my physique look right now. Not that I’m too fat, it just that I miss the old days where I feel light, in good shape. I have reduced myself on taking carbonated drinks. I never feel so energetic like this before and it feels good. I guess what I have been reading lately really motivated me. Remember Marky Mark,




I really adore his body. I guess men should look like Marky Mark. Maybe one day…
Nothing much happen that really can be a topic lately. A bit slow in all the work, as I guess it entering the first quarter of the year, most of the earlier project has been settle, new project or request is not that rapid anymore, so have a bit of free time for myself and blog update. Except that a few new staff is coming, and another one will be leaving this end of the month, she secures a job a welfare department. The office is more occupied now, less empty space. Hope I can get along with new staff and get connected.
It has been almost 10 months I have been here, and I’m started to blend in well with the rest of the people. Still miss the old place, but I have to move on. There is no turning back now. All the best for me…adiossssss

Monday, May 11, 2009

E-Mart officially open...


For the last 2 days, a massive traffic jam at Matang area for due to the opening of the new mart, E-Mart. Even though my house is just around the corner from the new mart, I only have the chances to go there on Sunday afternoon. Well, to be honest, it was a good one. The price is cheap if you are a member. At least there is no need for me to go down town anymore for my grocery shopping. What did I buy yesterday? A tricycle, my daughter crying her out loud as she wanted the tricycle badly. So no choice for me, there goes my RM50 hahahahaha…. I was supposed to buy my wife a lunch for that one for mother’s day hahahaha… just kidding...And happy mother’s day to my wife. I also found out that they are selling an LCD TV, don’t know the size for only RM850...wow...That’s cheap...
A good for shopping, for eating, to kill some time if you don’t have anything to do, what else...I guess that’s it…

Thursday, May 7, 2009

Nothing much to do today, so I just decided to surf the net, checking on my wife facebook and noticed her put up a quiz how well you know her. So I decide to take the quiz. The result, I only score 42% from 100%. Seriously, after celebrate the 6th anniversary and can’t even get the correct answer for that sort of quiz, hmmmmmm…there must be something going on hahahahaha. To my surprise also, I never thought that my score will be that low. I thought I knew my wife that details and the quiz really prove me wrong.

Then I listen to this “the best song from the 90’s”, which compile most of the song I grew up with. Hahaha back to memory lane again. UB40, Spin Doctors, Pearl Jam, Nirvana, Counting Crows, R.E.M, Marky Mark just to name a few. I downloaded the song by listing from the channel V listing of 100 great song of the 90’s. What I can say is, My Taste, My melody and my music. I even downloaded some music from Milli Vanilli (love their songs), Kris Kros, Culture Vain...I think my list will be longer…if I don’t stop now.
Hmmm… what else should I when I finish up my music download ???????

Wednesday, May 6, 2009

Snatch... it a crime that seem to be in a rise nowadays. Not just in the west Malaysia, now it happened frequently in Kuching also. The latest victim was a 2 months pregnant woman who lost her battle after in coma for 2 days in Johor. I have my own experience twice, once I was at the Padungan Police Station to collect some report, so same in a tourist which I guess from England, burst in tears and I can feel how traumatized she was by hearing her voice. She came in and telling that she was rob, lost her passport, money and such in her bag. I still remember how she complaining about the people just stood there not trying to help her, how she try to use one of the phone from the public , trying to call a police, but you know what she said, the guy said that his phone doesn’t have any credit to call out. So what is the purpose of the phone?
The second incident was right in front of Wisma Hopoh, 3 students, a form one student, snatched a phone from a girl, on her way to Wisma Hopoh. She scream out loud for help, the different scenario than the tourist, this time a lot of people come for help as most of them were queuing at the 4D outlet chased out for the 3 student which include me. 2 of them running towards the Islamic museum which I chase them along with one guy who happened to be a plain cloth police, 1 of them were running towards the old library. All of them were caught, which they faced the public that so angry. They beat out the student even though the police try to control the crowd. Well, I don’t pity them as I’m also joining the crowd. I can feel how angry the public are as at this tender and young age they already involved in this sort of crime.
I believe, what drive the youngster to involve in this small crime, it just to get money. And it seem that it is the most easy to do. I just can’t imagine in the years to come, how this one time known as only small crime will become a popular choice for the youngster to get quick cash. I was a victim too, which I really know how anyone or anybody can become a victim.
Just be more alert whenever you out there because snatcher will never chose the victim.

Monday, May 4, 2009

Well, a lot has been happening for last weekend...

One In A Million
First, my wife and I emptying our credit just to vote for Tomok in one in a million contest...just because both of us don’t like Esther, who seems to be over confident that she could win the contest. As my wife said, anything as long as Esther didn’t win hahahahaha…and what do we get from here? Satisfaction as Tomok did win the competition. Though both of us is not a big fan of Tomok, but seem that he deserve to win this one.
Akedemi Fantasia
Two contestants from Sarawak were kicked out last Saturday night, Aishah & Claudia. As expected there will an AF masuk as announced by the AF principal, Tiara Jacqueline. What I think is that, they just want to bring back one of the popular student, Ariel which was voted out the previous week. Hafiz was the star of the night as he succeeds in bringing his character to life. The chances for the winner to emerge from Sarawak this time around are high. Hafiz has been the most consistent student starting from the first week. He delivered each time he performs.
Commenting on the AF masuk, it is a bit unfair if the earlier student can join back the competition. I guess AF masuk should only be entitled to the last 3 student which was voted out. For the rest, they have left the class way to long. But I guess, this is totally to bring in Ariel back.







My 6th Anniversary
Today is my 6th wedding anniversary. How quick time pass by. My hope is, to be bless with a good health, till death do us apart and having the opportunity to see my daughter grow up. Amin…….

Bye then…

Monday, April 27, 2009

Sayur Pucuk Bandung

Last Saturday night, just like a normal Saturday night for me.
“Makan!Makan!
As usual my mother in law calling for us. Slowly I move to the dining area. But when I reached the table, one of the menus caught my attention immediately. Sayur pucuk Bandung...It has been my favorite sayur since I was a kid. My late mother use to cook it for me before I went to school. The taste and the aroma of the sayur puck bandung really turn my memory disk back to time. Since my mother suffered stroke which was in year 1996 and then she passes away in the year 2006. And then suddenly tonight, my favorite sayur was in front of me. It took 13 years for me before I saw it again. Same taste, same aroma, my mother in law got it right. So perfect. I just couldn’t control myself as I burst into tears. I never thought that I will ever taste sayur pucuk bandung. My sister did try to cook it for me few years back but they don’t get the taste right. So I was just crying in front of my plate looking at the sayur pucuk bandung. And deep in my heart, I realized how much I miss my mother and my father.
Not that I’m being sentimental but it make me sad because both of my parent passed away before I can take good care of them. I don’t have that opportunity. Seeing around me how younger generation treats their parents make me feel sad. Feels like I just want to say that don’t be rude to your parents. You will not have the opportunity in paying them back for what they have done to you. No money in the world can repay them but they will be satisfied when they saw their children growing into somebody that respect their parents, success in the world and such…
For my mother….for my father….Al-Fatihah……

Thursday, April 23, 2009

Patience is all I need

Shed a tear 'cause I'm missing you
I'm still alright to smile
Girl, I think about you every day now
Was a time when I wasn't sure
But you set my mind at ease
There is no doubt you're in my heart now
Said woman take it slow
It'll work itself out fine
All we need is just a little patience
Said sugar make it slow
And we'll come together fine
All we need is just a little patience
Patience...
Ooh, oh, yeah

Sit here on the stairs
'Cause I'd rather be alone
If I can't have you right now, I'll wait dear
Sometimes, I get so tense
But I can't speed up the time
But you know, love, there's one more thing to consider
Said woman take it slow
Things will be just fine
You and I'll just use a little patience
Said sugar take the time
'Cause the lights are shining bright
You and I've got what it takes to make it
We won't fake it, Oh never break it
'Cause I can't take it

little patience, mm yeah, ooh yeah,
Need a little patience
Just a little patience
Some more patience
I've been walking these streets at night
Just trying to get it right (Need some patience)
It's hard to see with so many around
You know I don't like being stuck in a crowd (Could use some patience, yeah)
And the streets don't change but maybe the name
I ain't got time for the game
'Cause I need you
Yeah, yeah well I need you
Oh, I need you
Whoa, I need you (Just a little patience is all we need)
this time....

Tuesday, April 21, 2009

It has been a while I didn’t update my blog. Work has been keeping me aside from updating my blog. Guess what, I try new thing last week, I can say a bit proud of myself. Giving a lecture to newly confirm Government servant, Kursus Induksi Umum. I really surprise myself. Usually I’m a bit shy to public but lately, I have been doing a lot of things that I don’t dare to do it before. It seems that now entering the no entry zone for me earlier on. I even became an emcee for the few big even that was organized by my department. I can’t believe it myself as even in school or while studying, I hate to be in front of people either doing presentation or what. But nowadays, I’ve kept challenging myself to things that seem to be a taboo for me. Even my wife can’t believe me also.
In my younger’s years, I always challenge myself to a limit. I’m a very active sportsman, compete in every basketball tournament, 3 on 3, Kuching open, futsal, just name it. But now I can say a bit older, I’m looking for something to challenge myself. Since I can consider that I’ve been trying everything, this is a new area for me to explore. Now I’m thinking of bungee jumping, I don’t know either we have it locally here, going to do some internet surf after this for more info.
I guess the I will be the adrenalin junkies forever,

Monday, April 13, 2009

Suddenly, out of nowhere, I just wondering, what are my ex.’s doing nowadays? It seems just to pop out in my mind. I mention it to my wife, that how I’m wonder how are my ex. are doing now. It is not that I want to make my wife feel jealous or what, or I thinking about other women. But it just being that curiosity of how are they doing now? How many kids they have now? I knew the latest update of few of them.
Looking back in time, I realize that I had a few serious relationships with few girls …hahahaha. Not that I’m a playboy. It just that what we called, cinta monyet masa sekolah. In secondary, if I’m not mistaken I had 3 which I can consider serious relationships. I knew one of them already married and have 4 kids. Wow...seems that very productive lady. The other two, I really wonder what they are doing now. I guess I just mention their name. Who knows may be someone who read my blog knew them. I knew one of them Noorazizah Noorkiah migrates to Johor while we were in form 3. The last address that I knew, they stay at Taman Kempas. The other one is Siti Nurahimah. I can’t remember her father’s name.


EMI


Aleeya


Now I’m happily married with a daughter, 2 years old of age. Within 2 weeks time, it will be my 6th anniversary. I don’t have any plan yet what to do and what to give to my wife. Need to think quickly as time getting nearer. My wife always complaint that I’m not a romantic person. To be honest, I did try my best to be as romantic as she want me to be, but guess what happened, she laughed out until she couldn’t breathe. Well, for me that’s it. I don’t even dare to try it one more time. It just my nature, I can’t be romantic but I can be a very funny guy.
Then looking forward for another celebration I guess….