Thursday, May 2, 2013

Anniversary...

Sesungguhnya tanpa aku sedar dah 10 tahun dah aku kahwin. Esok adalah ulang tahun ke 10 perkahwinan aku yang mana untuk pertama kalinya aku akan sambut seorang diri. Perkahwinan yang banyak mengajar aku tentang kehidupan dan perkongsian. Hahahahaha aku bermadah pulak tapi itu adalah realitinya. Bagaimana aku berevolusi dari seorang budak menjadi lelaki untuk membuat keputusan tentang hidup, walaupun ada turun naiknya, tapi itulah asam garam rumahtangga. Kalau ada yang belum kahwin baca blog aku nie, aku ada satu nasihat. Jodoh kita akan bertentangan dengan apa yang kita mahukan. Kalau kita mahukan yang cantik mungkin kita dapat yang tak cantik, nak besar dapat kecik, nak lembut dapat keras, tapi itulah yang menjadikan satu pasangan itu pasangan yang ideal. Bagi aku tak akan ada pasangan sempurna atau perfect couple. Allah telah aturkan untuk kita sesuatu yang kita tidak nampak dan sesungguhnya Dia maha mengetahui. Maka dari jodoh itu kita akan dapat sesuatu yang bertentangan yang membuatkan nya menjadi satu kesempurnaan. Perkahwinan memerlukan komitmen dan kesabaran yang tinggi, kalau kurang sabar mungkin akan jadi lah kes2 cerai berai, kes suami pukul isteri. Berkahwin bukan nya satu frasa yang sama dengan waktu kita sesi kenal mengenal atau masa bercinta lebih mudah orang Sarawak cakap bergerek. Ia adalah satu frasa yang berlainan memerlukan kesabaran dan tolak ansur yang tinggi, terutamanya kalau kena kalau salah satu pasangan kita seorang yang tidak suka beralah. Tapi apa yang pasti bila kita berada di satu persimpangan, di situlah peranan pasangan kita untuk membantu kita memilih dan berada di simpang yang betul. Jadi , kalau bini aku terbaca blog aku nie, selamat hari ulang tahun ke 10, semoga ia akan lebih panjang lagi dan akan lebih penuh lagi dengan pengembaraan dan kisah kisah lucu dari Nur Aleeya Najwa. Adios…

5 comments:

mahirahm said...

happy anniversary..semoga jodoh hingga ke syurga..amiinn..


mahirahmatnor.blogspot.com

Uncle Seven said...

Terima kasih mahirah...:)

Tia said...

Selamat ulang tahun to both of you!!
Moga menten loving-loving...hehehehe

Uncle Seven said...

tocey Pn Tia hahahahah...menten forever..

Anonymous said...

Please let me know if you're looking for a article author for your blog. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd
really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
Please shoot me an email if interested. Kudos!


Look into my site; krill Oil

Perjalananku ke Pulau Pinang

Assalamualaikum… salam sejahtera. Apa khabar semua? Semalam baru jer keputusan SPM keluar, tahniah kepada yang dapat keputusan cemerlang, ya...