Monday, July 23, 2012

Cerita puasa hari pertama

Hari ini dah masuk hari ketiga umat Islam berpuasa. Setakat ini, Alhamdulillah kerana cuaca di Kuching sungguh sejuk sepanjang 3 hari berpuasa ni. Dan malam ini adalah malam ke 4 solat sunat terawih. Anak aku , Aleeya baru 5 tahun. Jadi malam pertama dia angkat untuk bersahur memang liat, tapi seronok pulak tengok semangat dia nie. Tengok je lah gambar dia bangun sahur untuk malam pertama. Tengah tunngu mak dia buat nasi goring cornbeef, sempat lagi dia tidur kat sofa.
Lauk bersahur malam pertama, memang simple, cuma buat nasi goring cornbeef dan kari daging yeos.
Hahahahaha memang instant. Hari pertama, Aleeya cuma dapat puasa sampai tepat2 jam 12 tengah hari. Dia mintak izin nak berbuka, aku cakap takper besok cuba lagi sebab puasa sebulan. Untuk hari kedua lak cuma sampai pukul 11 pagi sebab dia tak bangun untuk bersahur. Hari ini aku belum tahu lagi sampai pukul berapa. Belum call dia lagikat rumah. Jadi itu cerita Aleeya. Aku pulak, belum lagi meronda carik kuih. Bazaar yang popular pastinya Bazaar Satok, Bazaar Kampung Gita( Semarak ), Bazaar Matang. Ini bazaar yang menyediakan kuih kuih local Sarawak. Jadi bazaar yang popular kerana menjual juadah juadah dari semenanjung pulak adalah bazaar Kem Batu 8 atau Kem Penrissen. Sebab kat situ banyak isteri askar yang bertugas kat situ dari seluruh semenanjung, jadi ada macam tarikan tersendiri. Mungkin selepas seminggu puasa baru ada semangat nak meronda. Harap harap lah kan. Adios …

2 comments:

Coffee Girl said...

Selamat posa kitak! aih tedah Aleeya. sikpa, banyak gik hari

Uncle Seven said...

Terima kasih kitak hahahahaha

Perjalananku ke Pulau Pinang

Assalamualaikum… salam sejahtera. Apa khabar semua? Semalam baru jer keputusan SPM keluar, tahniah kepada yang dapat keputusan cemerlang, ya...