Monday, May 25, 2015

We come n we go

Aku kehilangan lagi ahli keluarga. Aku kehilangan seorang makcik yang suka ketawa, yang ada gayanya sendiri. Dan yang wajah nya hampir sama dengan wajah emak. Aku sanggup balik dari Bintulu untuk menghadiri pengkebumiannya, menunggu hingga hari ketiga. Semoga dengan apa yang aku lakukan dengan niat nya di hati aku, pahala akan sampai kepada Allahyarhamah. Keluarga sebelah ibu ku semakin mengecil, wajah yang aku kenal, sikit demi sikit menghilangkan diri dari dunia yang sementara ini. Mungkin mereka semua jauh dari pandangan mata aku tapi percayalah, semua nya dekat dengan hati aku. Tidak kisah lah keluarga dari sebelah ibuku, sebelah ayahku, sebelah isteriku, apabila kita bersatu , pertalian saudaranya rapat walaupun bukan adik beradik. Aku hanya mampu berdoa semoga roh arwah di tempatkan di kalangan orang beriman.
Innalillillahwainnailaihirajiun...al- fatihah untuk Hajaj Limah binti Kawi...

Thursday, May 21, 2015

Rasa macam nak tukar jer...

Melayari internet, aku terjumpa model baru motorsikal modenas yang berkemungkinan besar akan memasuki pasaran hujung tahun ini, Modenasn TTR 200. Sekali pandang , aku dah jatuh cinta. Nampaknya Modenas sekarang mengikut trend semasa dengan mengeluarkan motorsikal dengan gaya café bike. Apa yang bermain dalam kepala aku ? rasa macam nak trade in jer bike Naza aku sekarang nie. Tapi harga untuk model tersebut belum lagi ada. Aku rasa mungkin sekitar RM7k atau RM8K atau setidaknya mencecah RM10k. Sekiranya aku beli motorsikal itu, bermakna aku akan mengubah jiwa chopper dalam diri aku menjadi café racer. Mungkin masa untuk berubah, mencuba sesuatu yang baru. Sini aku kongsikan sikit "wajah" motorsikal Modenas yang baru ini sekali dengan specifikasinya :
Dan aku terlihat juga yang Kuching, my home town akan menganjurkan bike week nya sendiri pada 3-6 September 2015 nanti. Nampaknya Bandar aku pun tak dapat lari dari demam penganjuran bike week. Ia akan di kenali sebagai Kuching international Bike. Jadi, sesiapa yang nak daftar boleh lah pergi ke url nie www.kibw.com.my untuk daftar. Kalau Samarahan bike week dulu aku terlepas, aku harap yang Kuching Bike week nie aku akan dapat ikut serta. Game on…

Friday, May 8, 2015

What's next..?

Apa perancangan seterusnya? Apa aku nak buat kalau tak balik Kuching? Hahahah itulah yang sering bermain dalam kepala aku sekarang. I need something to kill my free time. Bintulu adalah Bandar yang mahal. Jadi apa apa aktiviti aku memang cuba untuk mengelak yang akan buat aku berbelanja lebih. Jimat duit la katakan… Aku 2 minggu sekali akan balik Kuching, itu yang pasti. Nasib baik la aku dah setanah, walaupun jauh, masih lagi banyak alternative nak balik Kuching by air or by land. Setidaknya , dalam 2 minggu sekali, aku akan stress free. Family aku adalah penghilang stress aku, mendengar suara isteri dan gelak ketawa anak sudah cukup menenangkan kepala yang bengang. What more I can ask for ? Cuma aku mampu ucapkan Alhamdulillah. Setiap yang berlaku, adalah ketentuan Allah, aku cuma mampu memohon kesabaran saja dalam menghadapi ujianNya. Aku minta semua yang berlaku akan mengajar aku menjadi hambaNya yang lebih baik. Terfikir dengan kata-kata isteri aku, mengenai apa yang terjadi, mungkin ada kebenarannya. Semua ini ujian, sabar adalah sebaik baik nya cara menghadapi. Aku tak boleh jangka masa depan, hanya Allah yang tahu… So all the best untuk aku…. Bagi yang baca nie, jangan lupa doakan semoga aku kembali bersatu dengan keluarga aku..ameen..hanya Allah yang mampu membalas nya..