Monday, August 18, 2014

Dah bermula nya saingan

Liga Premiere English a.k.a EPL dah pun bermula. Serentak dengan itu bermula lah jugak aku suka carik gaduh and sakat penyokong Manchester United. Di laman sosial sekarang nie pun dah mula ejek mengejek, tapi setakat tu saja lah. The mocking make the social media the best way to get to others supporters. As usual , team aku, Liverpool, dengan sokongan padu dan tanpa kelibat Luis Suarez, menang 2-1 lawan Southhampton. Hopefully it will be a good ending as well as how it started. Sturridge dan Rahim Sterling score gol untuk Liverpool. Seronok..semestinya. What an intersting it will be for the next 8 months...

Thursday, August 14, 2014

My menu...

This has been my favorite breakfast menu for me since the last 2 weeks. Personally, the best coffee i've tested so far while in Ipoh. Aroma kopi nie saja dah cukup buat aku berselera, ditemani dengan setia dengan roti bakar, yang bagi aku di bakar dengan amat sempurna. Aku sering perhatikan cara pakcik tu buat kopi tu, siap kira berapa kali dia kacau kopi itu.Balik rumah cuba, masih lagi aku tak dapat capai rasa kopi yang pakcik tu buat. Ini baru menu pertama yang dah jadi kegemaran aku.
Aku pun dah cuba MR Cendol punya cendol dalam mangkuk. Not bad walaupun ada lagi yang lebih sedap. Worth every penny kata mat salleh. Penambah rasa untuk cendol nie pastinya Gula Merah yang cair tu, betul betul menyebabkan selera makan cendol nie bertukar dari normal ke mode lahap.
NZ Burger nie pulak merupakan salah satu menu makanan tengah hari aku, seminggu sekali kena. Burger nie memang sedap, aku cakap pun tak guna, baik korang datang Ipoh dan cuba. Burger nie pun ada kat Penang. Yang pasti boleh tahan "gedik" burger nie hahahaha
Yang nie pulak, the best ever Yong Tau Fu Soup yang aku dah makan kat Ipoh, lokasi kedai nya kat Kampung Sri Kinta, kedai jual Kuetiaw goreng. Rasa sup nie, lengkap, rasa rempah cukup,, memang terbaik bagi aku, sampaikan aku dapat habis kan dua mangkuk.
Jadi, tulah makanan kegemaran yang aku suka dah, kira dah jadi kemestian selama aku kat Ipoh.

Friday, August 8, 2014

The tragedy...bad moment for Kuching

Berita pembunuhan dua warga Britian di Kuching memang mengejutkan aku. Aku sebagai warga Kuching pastinya sedih dengar berita macam nie pasal hometown aku. Yang pastinya ia memberikan impak yang buruk kepada Kuching. Di tambah pulak dengan cerita cerita di dada akhbar, as if Kuching was such a bad place for tourist or traveller. Dari cerita yang aku dengar, cerita sebenar punca pergaaduhan tak pulak di sebarkan di dada dada akhbar, sebaliknya lebih ke berita simpati kepada mangsa bunuh. Dari berita yang aku dengar dan cerita , bagi aku kedua dua pihak bersalah dalam hal ini. Pertama , yang pasti kedua dua pihak mabuk, dua warga Britian tu pulak bergaduh sesama sendiri semasa dah mabuk. Dalam kes ini, yang aku dengar dan baca, budak budak tempatan itu mulanya meleraikan pergaduhan sesama sendiri warga Britian nie, tetapi response salah seorang dari mangsa bunuh pulak adalah menampar salah seorang budak tempatan tu sebab campur tangan. Dan ini menimbulkan perasaan tidak puas hati. Bila dah mabuk, tambah pulak kepala high on methapetamine, maka hilang lah kewarasan akal hingga menyebabkan berlaku pembunuhan. Dari sudut cerita yang aku baca dan dengar, kedua dua pihak bersalah tetapi laporan di dada akhbar pulak menunjukkan seolah olah dua warga Britian tu langsung tak salah. Memang aku simpati, memang tak patut sampai ke tahap membunuh. Tetapi kita lihat dari sudut yang lain yang memainkan peranan ke arah berlakunya kejadian ini, iaitu alkhohol dan dadah. Bila dua elemen ini bergabung inilah akibatnya. Aku rasa akhbar tempatan patutnya lebih menerangkan cerita sebenar dari mengeluarkan cerita yang memberi simpati lebih kepada 2 warga Britian itu. Semua kita tak nak benda nie jadi, tapi aku berpegang pada prinsip, everything happened for a reason, samada ia akan membawa ke arah kebaikan atau keburukan, itu adalah kita sendiri, penduduk Kuching yang akan menentukan. Kuching adalah tempat yang selamat, itu yang aku pasti...Please control the selling of alchoholics drinks and more preventive on drugs, may be it will bring to a brighter and safer place for Kuching... Dan kepada keluarga mangsa, aku hulurkan rasa simpati kepada mereka...