Thursday, December 26, 2013

In Utero..20th Anniversary...In Loving memory Of Kurt

20th Anniversary In Utero of Nirvana…bagi aku secara individu, In Utero by Nirvana adalah album terbaik bagi aku, the best ever alternative album. Merupakan album ketiga dan terakhir kumpulan Nirvana pada September 1993. Rape me, Scentless Apprentice, Tourette merupakan lagu kegemaran, Pennyroyal Tea lagu yang aku ibaratkan menggambarkan diri aku sendiri. Merupakan pelopor muzik underground alternative, Nirvana lebih merupakan bapa kepada muzik alternative. Baru saja di masukkan ke dalam Rock Hall of Fame. Kematian Kurt Kobain akibat membunuh diri member kejutan kepada aku, kematian yang penuh dengan spekulasi tapi lebih merupakan kematian muzik laternative bagi aku. Tidak aka nada the next Kurt Kobain. Seorang legenda tidak akan wujud kali kedua. For the love of alternative and Nirvana…

Tuesday, December 24, 2013

Catatan hari ini...

What a way to start a day…one nice smelly coffee, accompanied by my GUNDAMS with Delio biscuits. Sekarang nie musim hujan, turun pagi gerenti jalan sesak. Sampai je ke pintu masuk Wisma Bapa Malaysia, jumpa signboard cakap it already 8 am. Kalau aku terlupa jam tangan or takder handphone nak tengok waktu, signboard itu memang aku alu alukan hahahahaha….Tapi itu adalah kempen yang berlaku di Wisma Bapa sekarang, supaya orang masuk kerja awal. Kalau sampai jam 8.30 pagi, signboard tu pun akan tukar jugak, magik sungguh. Mungkin salah satu langkah untuk mencapai status a world class civil servant, punctual and reliable.
So malam semalam aku ada jamuan keluarga kat Coca restaurant di Riverside Majestic Hotel. Meriah la jugak but perut aku pulak in no mood untuk makan. Maybe aku stress, kepala pun kosong semacam jer rasa nya. But all of us enjoying ourselves. Tapi best jugak kalau ada outing makan makan macam tu. Melapangkan minda. Besok cuti umum, perancangan apa nak buat belum pasti. Setakat nie banyak kawan kawan aku kat opis ambik cuti 2 tahun, cuti tahun nie, awal tahun depan baru turun kerja, kan macam cuti 2 tahun kan. Jadi aku ambik kesempatan kepada yang merayakan Hari Natal, semoga seronok dalam menghabiskan cuti. Adios…

Wednesday, December 18, 2013

Minum pagi ...?

Minum pagi…apa yang kita hendak dari minum pagi…kopi? Milo? Ice Lemon Tea? Kita selalu ke kedai minum untuk minum . betol tak. Apa yang kita order? Kopi? Teh Tarik? Milo peng? Disinilah kita melihat betapa kita melakukan pembaziran dari segi kewangan dan juga masa. Kalau dah duduk di kedai, sepatutnya kita order air yang tidak ada di rumah. Barulah berbaloi kan. Kalau korang order air sama yang boleh di dapati di opis atau di rumah, memang anda termasuk dalam golongan yang suka membuang masa.Salah? tidak salah asalkan berpada pada. Yalah memang aku hairan, pembaziran yang nyata. Kalau aku dudok di kedai minum aku akan order air cola, pepsi or minuman yang sememang tidak ada di rumah. Rakyat Malaysia memang terlalu berlagak( ini adalah pandangan peribadi ). Yelah kerajaan buat the best ever Kedai Rakyat 1 Malaysia, yang kerajaan negara Negara lain tak pernah buat untuk rakyat. Aku bukan nak bodek lah but it make sense …u want a cheaper price…go for Kedai Rakyat 1 Malaysia. Korang cakap menguntungkan kroninya..aku tak kisah janji aku dapat barang dengan harga murah. Lain lain hal kena jawab dengan Tuhan je lah.. Tapi banyak orang nak jaga standard, jatuh lah kalau beli barangan di Kedai 1 Malaysia. Aku berbelanja mengikut kemampuan. Kalau nak sangat jaga standard suruh je orang gaji ke..budak budak ke…beli kat kedai tu… Aku masih tak paham dengan mentality orang kita nie, semuanya orang luar buat baik. Kita buat sendiri tak baik. Proton Perdana yang baru aku cukup bangga. Cakap lah nak tiru apa2 pun, janji buatan Malaysia. I’m proud to be Malaysian..korang tengok amerika bangga dengan buatan tangan mereka sendiri, kenapa kita tidak? Cakap nak tiru semua yang baik dari Barat. Itu pun contoh yang baik..bangga dengan buatan mereka sendiri. Kalau kamu tidak bangga dengan Malaysia siapa lagi? Itulah soalan kepada semua..orang luar pandang tinggi kepada kita dan kita nak memandang rendah diri sendiri…come on …I’m Sarawakian…proud to be Sarawakian… Mereka di luar sana tidak merasa apa yang sepatutnya di rasa…komplen jer lebih…harga barang naik..kerajaan salah? Bukan kerajaan peniaga..jadi korang boikotlah…pegi ke kedai yang lebih murah..tidak pun jadi lah resourceful punya citizen ….buat apa2 jer boleh jadi duit…kita menuju ke era maju…come on…adios..

Tuesday, December 10, 2013

apa ada pada angka...

2014…tahun depan, kalau cina tak suka sebab ada angka 4, mungkin mereka akan menganggap tahun itu tak bagus. Sokay..itu kepercayaan diaorang. Maka berlakulah perkara-perkara yang akan mendatangkan kesukaran atau kesusahan atau bala bencana. Maka dengan okay mereka akan berkata yang angka 4 memang bawak “soi” atau sial. Tapi bagi aku, itu cuma nombor, apa yang nombor boleh buat kepada kita. Sebenarnya , bila kita dah set dalam pemikiran kita yang angka itu adalah unlucky number, maka jadilah. Semuanya ada lah mind over body. Syaitan pun seronok lah sebab berjaya memesongkan akidah manusia. Itu salah satu angka yang mistik. Angka kedua pulak adalah 13, aku tak tau apa kena dengan nombor tu tapi yang pasti nombor 13 membawa bencana atau bad luck. Contoh nyata, di bangunan tempat aku bekerja ini, Wisma Bapa Malaysia, takder no 13. Aku tak pastilah samada jurutera yang buat bangunan ini dulu gagal ujian matematik…tak pandai nak mengira. Apa ada pada angka? It just a number. Numero uno..des grandey..just a number. If a number can bring you bad luck, aku kesianlah dengan orang yang menjumpai angka itu…hehehe…adios

Monday, December 9, 2013

Kita mudah lupa....

Aku terkedu…susah sangat ke nak sms or just one short phone conversation telling your in the neighbourhood. Susah sangat ke..walaupun satu perbuatan itu di anggap mudah , kadangkala itulah yang mengeratkan silatulrahim. Bini aku selalu cakap, diaorang ingat ke kat aku, aku selalu jawab balik mestilah…last2 aku jugak yang terkena. Betul kata bini aku…bak kata orang Sarawak muang pelambey pun sik ada… Bukan nya aku nak jadi sensitive sangat tapi kawan kawan sekolah yang jarang kita jumpa , aku buat lagi group whatsap supaya senang nak berhubung, pun tak di gunakan. Sungguh sungguh aku terkasima. Aku sangat suka jumpa dengan kengkawan lama tapi aku dok perati kawan kawan aku tidak ada itu sense of brotherhood..kebanyakkannya. Aku tahu tak semua orang berfikiran macam aku, tapi sayangkan. Bila di anugerah kan otak orang langsung tak guna untuk mengingati. Aku perasan yang manusia sekarang nie semakin kurang menggunakan otak. Bukannya aku nak cakap mereka bodoh, tapi mereka semakin kurang berfikir. Sayangnya anugerah yang ada tak di gunapakai. Manusia sekarang lebih bertindak ikut perasaan , contoh nyata kes kecurian tabung surau di semenanjung nun, kesian budak tu kena belasah sampai mati sebab semua orang di sekelilingnya mengikut perasaan bukannya akal. Alangkah baiknya kalau tangkap saja dah serahkan kepada pihak polis. Bukan bermaksud aku nie bagus sangat, sesungguhnya banyak lagi manusia lain yang lebih baik dari aku tapi aku tetap mencuba menjadi terbaik. Aku ingin untuk eratkan silatulrahim, mendekatkan yang jauh. Tapi apa boleh buat, aku seorang tak akan mengubah dunia hehehehe…aku sendiri terfikir, kenapa kebelakangan ini aku sering memnbebel…mungkin inilah sindrom orang nak masuk umur 40 tahun, krisis pertengahan umur hahahahaha… Sesungguhnya mencapai umur 40 tahun adalah sesuatu yang istimewa dalam Islam. Di situlah terletaknya kematangan dan kewarasan. Aku ucapkan syukur kepada Tuhanku yang memberi peluang kepada aku untuk mencecah angka 40. Adios……

Monday, December 2, 2013

setia...

Kahwin lain…topik yang hangat. Berbini sampai 2-3 orang kalau mampu tak per..mampu dari segi kewangan, nafkah batin..kalau semua ok..why not? Tapi kebanyakan kaum wanita tak perasan masih lagi wujud segolongan lelaki yang memang setia pada sang isteri. Kenapa? Tak percaya? Trust me..memang wujud. Nak bagi contoh sapa baik aku tak payah cakap. Bila perempuan berjumpa dengan lelaki sebegini, dia orang tak percaya. Sang isteri masih lagi cakap si suami itu ini, begitu begini tetapi pada hakikatnya memang sang suami tak buat. Kenapa wujud macam tu..nak tau sebab nya..kerana dia seorang lelaki yang beriman. Dia percaya pada jodoh adalah pemberian Allah. Yakin dengan pilihan Allah kepada nya. Walaupun ada kekurangan pada sang isteri, lelaki sebegini menerima dengan seadanya. Si isteri kadangkala tak percaya bahawa dengan kenyataan dan perkataan yang keluar dari lelaki sebegini yang dia tak buat perkara2 tak senonoh, sang isteri tetap tak percaya. Itulah kehidupan , manusia akan lebih percaya kepada pembohongan dari kebenaran, ada setengah lelaki yang baik seperti ini akan tewas, alang2 cakap buat perkara yang tak ada baik buat terus. Aku pun dah terjumpa dengan sang suami yang tewas, kecewa dengan kerenah isteri yang asyik menuduh sebarangan. Sesungguhnya ingat lah ini wahai kaum perempuan, walaupun seorang lelaki itu mudah di dekati tak semestinya hatinya senang di miliki. Memang banyak lelaki hidung belang sekarang nie, menjadikan lelaki sebaik ini seolah barangan yang eksklusif. Very rare. Sebab itulah orang cakap, cari suami yang beriman, memang banyak yang dah carik, tapi tidak banyak yang mengenal lelaki yang beriman setulusnya..yang percaya kehidupannya telah di rancang oleh the greatest planner of all time , Allah…mereka menerima seadanya, baik buruk, atau cantik, baik urang atau lebih, mereka sentiasa redha.. Jadi persoalannya…adakah aku juga termasuk dalam golongan lelaki begini, hanya jauhari yang mengenal manikam….tepuk dada tanya selera..so perempuan kalau nak dapat suami yang baik, Allah telah buat satu channel untuk mintak dengan Nya…solat istikarah…use it and you will be happy the result..insha Allah…bukan janji aku…tapi janji Allah…