Wednesday, November 27, 2013

mana rasa tanggungjawab..

Kurangnya rasa tanggungjawab di kalangan masyarakat masa kini..dek kerana kemodenan, kecanggihan..keuntungan..memang menyakitkan. Kenapa aku berkata begitu? Sebab ia terjadi kepada diriku sendiri…witnessed it with my own eyes..kurangnya rasa tanggungjawab dalam melaksanakan amanah orang dalam masyarakat amat mengecewakan. Kes aku, caterer dah berkali kali di maklumkan supaya mencuci kelengkapan hidangan sehari sebelum upacara sebenar berlangsung, langsung tidak di endahkan. Bila di maklum dengan cara yang kurang ajar sikit baru lah bergerak. Itupun , dengan lagak pulak menjawab. Tidak kah pernah terlintas di fikiran mereka , nyawa manusia di kotak katik kan oleh mereka. Bila mencuci kelengkapan, mana sabun nya, mana air nya…Cuma gunakan kain kering…sungguh tak menjaga kebersihan terus…otak di kurniakan Allah langsung tidak di gunakan. Langsung tidak digunakan untuk berfikir…aku dok perhatikan, semakin manusia menghampiri akhir zaman, semakin kurangnya otak di gunakan. Manusia semakin malas untuk berfikir..semua tindakan berdasarkan nafsu, nak untung sangat kelengkapan langsung tidak bercuci..pengotor. Sedangkan Islam menganjurkan yang kebersihan itu adalah separuh daripada iman. Kira kata orang yang kotor nie langsung tak beriman tak boleh…sebab sapalah aku untuk menghakimi tahap iman manusia. Tapi yang pastinya aku memang geram… Mereka tidak baca surat khabar ke yang kencing tikus boleh bawak maut? Tak pernah baca surat khabar ke kisah kenduri orang makan ayam yang tak bersih mati? Tak kan asyik nak mengadap facebook, wechat,wasap….come on people..be responsible. Tidak rugi sekiranya barang kita bersih.. Kenapa aku membebel kat blog aku? Supaya aku tak menyimpan nya dalam hati…buat sakit kan jiwa jer..baik aku luahkan dengan tulis kat blog aku nie. Aku tidak lah sebaik manusia kerana ada yang lebih baik daripada aku di luar sana, Cuma aku ingin nak ingatkan diri aku dan juga orang yang baca nie, bila kita dah ambik amanah orang, tunaikanlah dengan penuh dedikasi. Bila kita dah buat kerja tu dengan ikhlas, kita akan lihat sendiri hasilnya…Salam

Wednesday, November 20, 2013

gembira dan sedih...permainan hidup...

Aku sekarang nie boleh dikatakan dalam tempoh bertenang. Minggu lepas agak mencabar bagi aku. Gembira dan sedih memang mengganggu emosi aku pada minggu lepas. Kejadian demi kejadian yang berlaku menunjukkan berapa kita nie memang tak jauh dari dugaan hidup, cubaan dan cabaran dan juga kehilangan yang amat terasa di hati.
Bermula dengan kecederaan lutut aku selepas bermain bola tampar untuk liga sukan 1JKM, ingat kan cedera biasa, rupanya terkena small tear kat knee muscle. Patut la sakitnya semacam jer, satu minggu aku tak dapat bengkok kan lutut, cuti sakit seminggu berturut-turut dalam minggu lepas. Seronok jugak tak payah pergi kerja. Selepas rawatan di klinik biasa tidak mendatangkan hasil, akhirnya ku jumpa specialist. Lepas buat x-ray & MRI, rupanya lutut aku lebih dari kecederaan biasa, sekitar lutut aku yang bengkak penuh dengan bendalir. Bila disedut keluar baru lah tau apa benda, rupanya darah memenuhi sekitar lutut, pasal tu lah tak boleh bengkok. Memang happy la bila tengok lutut dah nak pulih, walaupun nak pulih sepenuhnya ambik masa 6 bulan. Baru jer nak happy, aku dah bercadang dapat la aku ikut hari keluarga jabatan kat Damai Beach Resort Jumaat lepas, terima la pulak berita sedih.
Aku kehilangan seorang kawan baik, kawan seperjuangan dalam bola keranjang, Kopral Ahmad Zaidi Abdul Manan, yang hilang di laut semasa latihan. Latihan yang di buat di Kampung Stoh , Lundu dan jenazah hanya di temui pada keesokan harinya. Kira kira 1 batu dari kawasan kejadian. Jenazah di kebumikan pada pukul 3 pagi, aku memang terasa sangat kehilangan kawan aku nie. Banyak kenangan manis bersama dengan dia. Buatkan aku terfikir, aku dah mula kehilangan kawan kawan, menunjukkan yang betapa ajal dan maut semakin dekat dengan kita. Aku berdoa semoga roh allahyarham di tempatkan di kalangan orang beriman. Tahun depan , bertukarlah angka di hadapan umur aku, banyak orang cakap life begin at 40. Tapi, bagi aku itulah tempoh matang, hidup dah lama bermula. Semoga akan lebih di berkati dan lebih murah rezeki. In sya Allah…amin….and adios