Tuesday, October 29, 2013

Kempunan...la pulak

Arghhh…kecewa gak bila Sarawak gagal ke final Piala Malaysia. Kalau berjaya lagi syok kan…tapi itulah adat pertandingan , ada kalah dan ada yang menang. Sebagai penyokong kipas susah mati Sarawak, aku berbangga dengan pencapaian Sarawak dalam Piala Malaysia kali tok…walaupun sangkut di separuh akhir…look at the bright sight …Mun Kelantan & Sarawak bertemu final….abis cerita….mungkin berlakunya kes gaduh dan kemungkinan yang hilang nyawa…Perancangan Allah lebih baik dari kita…. Selagi wujud mentality penyokong yang mauk carik gaduh selagik ya lah Sarawak tidak akan sampai ke final…coba embak ilek ilek ajak….In Sha Allah…Piala Malaysia pulang ke Sarawak buat julung kali nya… Ubah sikap kita dolok baruk dapat ubah jalan cerita Piala Malaysia…mun kitak orang sik percayak…sila cuba…

Wednesday, October 23, 2013

Tok Bok nyaaa.....

Sarawak kalah pusingan pertama separuh akhir Piala Malaysia kepada Pahang 3-1. Sedikit kecewa tapi itulah bolasepak. Pusingan kedua pada 26.10 ini, iaitu Sabtu masih ada peluang untuk Sarawak. Kemenangan 2-0 sudah cukup untuk memastikan Sarawak melangkah ke final. Tapi untuk aku 25 Oktober nie pulak penentu kepada kenaikan gaji & bonus untuk tahun hadapan. Performance appraisal interview bermula pada Jumaat ini, semoga akan member keberkatan sebagaimana hari Jumaat yang sungguh berkat. Jadi dua hari itu menjadi detik penting untuk aku dan juga Sarawak. Semoga sukses hendaknya. Isu tiket bola sekarang memang panas di kedai kopi. Aku sokong tindakan FAS menjual tiket hanya di stadium negeri pada 24 & 25 ini. Setiap seorang hanya boleh membeli 5 tiket saja. Bukan apa, macam last game lawan KL Sime Darby, banyak ulat2 tiket ambik kesempatan mengaut keuntungan, tiket RM10 di jual RM20, untung 100%. Aku rasa pihak FAS kena ambik tindakan untuk mengelak benda macam ini terjadi. Kesian jugak tengok penyokong yang datang dari luar Kuching terpaksa bayar harga tiket yang mahal. Penyokong penyokong di laman social tidak lah kurang hebatnya sokongan nya. Tapi ada yang berhati buta, menghina orang Sarawak dengan gelaran yang amat menyakitkan hati. Kalau ikut rasa hati memang binasa, tapi aku yakin rakyat Sarawak semakin matang, tidak mudah melenting dengan cercaan dan hinaan yang melampau. Seronok pulak aku tengok, tanpa mengira bangsa dan agama bersatu teguh di belakang pasukan Sarawak. Pasukan Sarawak pun terdiri dari pemain-pemain dari semenanjung dan Sabah, dan Sarawak sendiri a true Malaysian Team bukan nya macam Harimau Malaya tu… Aku doakan kejayaan buat Sarawak…adios

Thursday, October 10, 2013

Negaraku Malaysia

Padat…itulah yang aku boleh katakana untuk aktiviti kerja aku sepanjang bulan Oktober nie sampai lah ke bulan November nanti. Baru je lepas kursus pasal IPv6 kat Pullman hotel 2 hari, petang sibuk la pulak untuk untuk kan latihan badminton unit ICT untuk pertandingan sukan 1JKM. Nasib baik aku dah pulih dari kepenatan melampau mentally & physically. Badan dah pulih luar dan dalam. Semasa kursus kat Pullman pasal IPv6 nie yang di anjurkan oleh satu kompeni dari Semenanjung Malaysia di bawah seliaan MCMC, aku rasa tersinggung dengan ayat yang di gunakan oleh pengacara majlis yang menyebabkan aku menegur mereka ini. Relevan kah ayat ini “ seluruh Negara termasuk Sabah & Sarawak…” mungkin bagi setengah pihak biasa jer kan tapi bagi aku, kami yang rakyat Sabah & Sarawak ia merupakan satu penghinaan kepada kami. Adakah Sabah & Sarawak bukan Negara Malaysia yang dimaksudkan? Adakah kami second class citizen kepada penduduk semenanjung? Aku bukan anti semenanjung..tapi sudah tiba masa nya ini diperbetulkan. Kata kata yang keluar dari generasi baru dari semenanjung ini menampakkan mereka tidak sedar sejarah. Lagi sekali aku nyatakan Malaysia terdiri dari Semenanjung Tanah Melayu, Sabah & Sarawak. Kami bukan nya negeri di dalam Malaysia, kami ada lah antara Negara-negara di kepulauan Borneo yang bergabung dengan Semenanjung Tanah Melayu untuk membentuk Malaysia, please take note of this. Tanamkan kepada generasi baru penduduk Malaysia. Sarawak dan Sabah tidak sama dengan Selangor, Pahang or Perak atau negeri negeri lain di Semanjung, tapi negeri negeri lain di Semanjung boleh disamakan dengan bahagian bahagian yang wujud di Sarawak & Sabah, itulah yang sebetulnya. 50 tahun Sarawak merdeka melalui Malaysia. Hari kemerdekaan Sarawak adalah 22 Julai 1963 dan bergabung membentuk Malaysia bersama Sabah pada 16 Julai 1963. Ingat lah tarikh penting ini wahai anak anak Sarawak. Stand proud as a Sarawakian & be proud as a Malaysian….adios

Monday, October 7, 2013

Sarawak...Liverpool....Forever

So... Sarawak melangkah ke separuh akhir Piala Malaysia selepas 15 tahun. Semangat Ngap Sayot kembali membara. Kemenangan 3-1 ke atas KL Sime Darby pada malam Sabtu yang lepas dirayakan dengan penuh gembira oleh penyokong penyokong Sarawak di Stadium Negeri. Walaupun Sarawak di kejutkan dengan gol awal Sime darby tapi nyata tidak mematahkan semangat juang pemain Sarawak. And our hero for the night , Muamer Salibasic score a hatrick. Gol ketiga Salibasic sungguh cantik dan bertaraf dunia, sebijik macam gol Marco Van Basten. Tapi yang lepas tu biarlah , tumpuan sekarang adalah perlawanan separuh akhir pertama menentang Pahang di Stadium Darulmakmur. Pada malam yang sama jugak , pasukan kedua kesayangan aku,
Liverpool pun menang 3-1 ke atas Crystal Palace. Double joy for me. Suarez, Struridge & Gerrard semua nya menjaringkan gol.
Misi seterusnya selepas ini adalah, mencari tiket separuh akhir untuk separuh akhir kedua di Stadium Kuching. Memang pasti akan menjadi kesukaran nak cari tiket nanti. Harap kejadian pada penjualan tiket pada suku akhir yang lepas akan menjadi pengajaran kepada FAS. Biarlah semua tiket tu di jual pada satu tempat saja. Apa apa pun kue doakan kemenangan untuk Sarawak.

Thursday, October 3, 2013

Sarawak ....ibu pertiwiku....

Wahhhh…….macam apa jak laporan di dada akhbar especially tabloid macam Harian Metro & Kosmo. Ilek2 jak membuat kesimpulan sendiri. Provokasi kepada Sarawak dalam bolasepak amat memalukan. Laporan Harian Metro sudah menganggap Sarawak bersalah terbabit rasuah. Ini memang tak betul. Kepimpinan FAS yang di pegang Datuk Sudarsono, bagi orang orang Sarawak yang terkenal dengan integritinya. Cakap cakap sebarang cakap, tulis jangan sebarang tulis, silap boleh kena saman dan pasukan Sarawak boleh menang. Sedangkan FAM sendiri telah mengeluarkan surat yang menafikan Sarawak di siasat. Memang kurang ajar tabloid nie…nak tingkatkan jualan pun jangan lah menghina dan merendahkan martabat sebuah Negara. Sarawak ibu pertiwiku kesayangan ku.
Jangan lah mengikut rentak orang orang yang rendah tahap pemikiran nya. Yang hanya tahu mengapi apikan sentimen sentimen yang tidak patut di permain kan. Bagi aku wartawan yang buat laporan macam tu dah hilang etika kewartawanan nya. Memalukan. Apa apa pun tiket menjelang perlawanan Sarawak melawan KL Sime Darby memang macam cucur panas. Bagi yang tidak ada tiket , jangan bimbang boleh tengok TV, boleh tengok kat luar Stadium. Ada skrin besar akan di pasang , so ayuh Sarawakian be cool. Biar KL Sime Darby rasa aura orang orang Sarawak….adios…encang Sarawak encang….