Friday, September 27, 2013

We are family

Esok Sarawak akan main bolasepak lawan Sime Darby. Insya Allah kita akan menang. Aku memang mauk menar piala Malaysia ya sampei ke Kuching. Sebab di Kuching lah sebenar benarnya jiwa satu Malaysia di terap. Amin. Berbalik kepada Tabung Baitulmal, memang aku akan marah bila duit di salah gunakan . Tetapi biar dirik pun clear kan benda ya lagik bagus nak. Di permudahkan oleh Allah, aku bertemu dengan seorang kakitangan Baitulmal, pendek cerita aku tanyak soalan aku terus..Pegi Siney duit2 ya semua…Nya merik aku jawapan yang bagus…aku terima …Pembangunan Kompleks Islam adalah adalah dari Dana Wakaf, so wakaf ko nok molah apa…polah lah sia hehehehehhe….Sorry YB Daud …ur da man….biasalah ….Islam kan sekeluarga….tapi sik apa …Berani kerana benar…Satu pepatah yang kurang di amal orang kinek tok. Orang orang di luar nun lebih suka membuat cerita bohong. Orang akan percaya…tapi bila di padah cerita benar orang akan madah bulak…so …sesuai dengan statement Nabi Muhamad s.a.w. orang akan takut dengan kebenaran…kerana Islam itu benar….. Hehehehehehe….adios…. Encang Sarawak Encang

Wednesday, September 25, 2013

Encang Sarawak Encang

Heboh giler pasal kekalahan besar Perak kepada Sarawak tempoh hari. Siap pulak dia orang cakap ada unsur rasuah. Memang amat mengecewakan kerana ia seolah olah menidakkan kemenangan besar hasil kerja keras pemain Sarawak. Nak cakap player Perak ambik rasuah, amatlah tidak adil kerana mereka terus berusaha bermain mati matian pada malam tersebut. Dulu masa Sarawak kalah, siap kutuk pulak team cap ayam, habis tu yang Sime Darby tu pun team cap ayam lah..Nak cakap tu pun toleh la dulu kiri kanan, ambik sedap mulut jer cakap. Sekarang tengok , 2 team dari Liga cap ayam dah masuk suku akhir Piala Malaysia. Perak seolah olah tidak dapat menerima kenyataan atas kekalahan yang besar itu. Memang aku dapat perhatikan, seolah olah wujud satu sentiment yang tidak pro Sarawak. Nasib baik orang orang Sarawak semua nya professional. Satu sebab penduduk Sarawak berpesta pada tahun ini adalah kerana ia merupakan sambutan kemerdekaan yang ke 50 dalam Malaysia. Jubli emas 50 tahun. Jadi, tiada sebab untuk kami untuk tidak berpesta. Prestasi baik pasukan bolasepak pun kena pada masa nya. Mudah mudahan tahun ini, piala Malaysia pun menyeberang laut China Selatan, pergi ke Sarawak. Makin la best sambutan kemerdekaan yang ke 50 ini, ibarat an icing on a cake kata omputih. Encang Sarawak Encang…. Adios

Friday, September 20, 2013

aduhai

Bismillahhirrahmannirahim…lamak benar aku sik update blog aku. Banyak kejadian yang berlaku di sekeliling…paling tragisnya kematian suami rakan seblogger, Pn Sentia Brangking, empunya blog Let Negrepak…Kesedihan kami semua rasai…Pn Sentia is a good person…sik pernah jaik ngan urang…Semoga Allah buka pintu hatinya .I Know she a tough person. May her husband rest in peace. Dan sekarang , dengan rakyat semakin celik dengan perbelanjaan, pembinaan kompleks Islam yang baru di rasmikan oleh Yang Di Pertuan Agong. Memang grand gila..tapi aku sakit sakit…duit zakat aku tiap2 tahun dan duit zakat setiap umat islam di Sarawak tok , yang sepatutnya nolong orang miskin…sikda ada di guna pakai membasmi kemiskinan…ko polah lah sekolah…sak education jadi free dengan duit zakat ya…memang aku marah sebab mereka telah mengambil sesuatu yang bukan hak mereka. Kurang ajar Datuk Daud Rahman menyerahkan projek kepada anak syarikat sendiri…tebal poket nya….demi Allah..tunggu jak balasan nya sebab kau dah buat aku marah…..time for action…bengang oi