Monday, August 26, 2013

Bolasepak..Sarawak vs Singapura vs lawak level kampung

Lama betul aku tak update blog aku. Banyak cerita panas sekarang nie, terutamanya untuk Sarawak. And the most wonderful thing about it, we Sarawakian stand together for the love of the state. Dan kami juga menafikan yang kami ini orang yang tidak bertamadun. Semua nya kerana bolasepak. One wonderful sport that has tied up Sarawakian together . Banyak lagi cerita2 lain, tapi yang paling menariknya adalah pasal bolasepak nie. Bermula dengan lawak level kampung Johan, biasa la kan..orang kampung,lawak pun mesti la level kampung, ikut sedap mulut cakap. Mungkin dia ingat kelakar la sangat. Samakan pasukan bolasepak Sarawak pasukan cap ayam, menang Liga Perdana dan tak terkalah sebab lawan semua pasukan cap ayam. Dan dikalahkan oleh Perak dengan taktik kotor penyokongnya dok main mercun, well we Sarawakian okay about it walaupun bengang. Nie kalau FAM tak denda juga memang la jagoan kampung FAM nie. Then datanglah game yang paling best, Juara Liga Super Singapura melawan Juara Liga Perdana Sarawak. Kalau level EPL nie, inilah dia perlawanan tumpuan. Sang Juara bertemu Juara. Tapi tidak bagi Astro Arena yang bodoh tu, tapi tak per No Live No Problem. Coach Singapura V Sundaram Moorthy awal2 dah cakap yang main kat Stadium Negeri akan teruk. Jadi we Sarawakian dah buktikan, action speak louder . We all behave. Tak payah nak tikam2 mercun. Memang adalah yang terlepas satu dua tapi yang selebihnya semua luar stadium. Sarawak football team gave their best. At the end, we beat Singapore fair and square, adil dan saksama. Kami selaku penyokong enjoy sangat2 game tu. We behave sebab we Sarawakian are professional. No worry punya. Aku ingin sentuh la, itulah sebab dan akibatnya bila kita ambik orang yang tak professional and orang kampung punya level, itu lah yang jadi kat Astro Arena dan sekarang dah merebak kat Radio ERA. Maaf lah kalau sapa2 yang terasa tapi itulah kenyataan nya. Dalam zaman sekarang nie orang tak suka perkara perkara yang benar, kalau cakap bohong semua orang percaya, kalau kita cakap yang betul semua orang akan tak suka kita. Lastly, aku nak cakap to Johan & Hanif, telan balik la lawak level kampung korang tu. Macam la kau tu kelakar sanngat, lawak yang merendah rendah kan martabat orang lain itu bukan nya lawak, itu adalah menghina. Tanam kan dalam kepala korang tu or masuk balik sekolah lawak untuk dalam kan ilmu…itu lah banyak sangat ketawa kan dah hitam hati tu…haaa…kan …kan… Maaf lah kalau sapa2 terasa, aku cakap jer kan, lepas tu aku ikut la trend terkini, lepas kutuk mintak maaf, memang orang akan maafkan tapi kita dah tinggal kan sesuatu untuk kita kenang. Macam kau letak paku kat dinding, salah pukul boleh cabut lekatkan kan lain tapi lubang nya masih di situ walaupun kita dah alihkan…Sama sama kita fikirkan…adios