Tuesday, July 16, 2013

Demam la pulak...

Hari ke 7 berpuasa dan aku kena demam panas. Sekarang nie setakat jam 10.05 pagi, aku cuba untuk bertahan. Bahagian ni lah yang aku tak paham, kalau bukan bulan Ramadan, aku memang tak kena demam punya, besar nya dugaan aku. Kepala aku memang pusing tahap gaban peringkat 17 dah sekarang nie. Kena la pulak melayan seorang pegawai ni yang amat2 menguji perut aku yang kosong. Banyak la songeh nak mintak tolong itu ini, aku jenis tak kisah tolong tapi kalau dah selalu sangat bosan jugak kan. Tambahan lagi sekarang nie prosedur ketat giler..ISMS la…ISO la..semua benda kena rekod.
Dalam aku layan demam aku, terjumpa aku satu gambar lama, masa aku kat UITM Perlis..gambar aku dengan pakaian seragam Kesatria. Tengok jer gambar nie wlauweh…slim giler aku. Aku rasa saiz spender aku pun masih pakai saiz S lagi hahahahaha…di sebelah aku adalah roommate aku merangkap sama ahli kesatria. Pengalaman yang aku tak dapat lupa , ialah mengilat kasut. Kasut but mesti kilat abis, sampai boleh buat cermin muka.
Then ada satu gambar kat seksyen 2, Shah Alam, gambar ramai2 selepas berpeleseran di Kuala Lumpur. Boleh dikatakan antara kenangan terbaik hidup aku , penuh pengalaman yang best2. Pengalaman yang membantu aku menjadi apa yang aku dah jadi kini… Dan dengan member2 ini semualah tertubuh nya satu secret society , SWOX brotherhood. And yes, it still exist at this moment…SWOX forever…

Wednesday, July 10, 2013

Hari pertama puasa

First day puasa, jam 10 pagi, mata aku dah mula ngantok. Pehh cabaran betul bila ngantok nie part perut kosong. But that is the beauty of it… malam semalam dah mula sembahyang terawih, malam yang pertama. Yang pasti surau tempat aku memang penuh. Ada peningkatan dari saf jemaah, selepas 8 rakaat masih ada 3 lagi saf belakang aku. Kalau last year, memang tinggal 2 saf je lepas 8 rakaat. Malam tadi sahur, makan nasik goring cornbeef, home made. Takder lah masalah sangat bangun sahur pagi tadi, Cuma anak aku agak melayan ngantuk, siap nego dengan aku makan 3 suap je sebab ngantok. Tapi takper, janji dia nak cuba puasa. Tugas pertama bila dah petang nanti, mesti dok pikir apa nak buat atau beli untuk berbuka. Aku dah terpikir nak carik bubur kacang hijau, bubur pedas memang dalam senarai. Ikan botok pun sedap.
Time nie un durian ada,memang sedap kalau buat bubur kacang hijau campur durian. Wahhh memang tengah dok melayan nafsu aku nie. Tapi bila dah sampai masa berbuka nanti mesti nak minum air je. Ahlan wa sahlan Ramadan…

Tuesday, July 9, 2013

Ramadan ....here i come...or Ramadan..kini kau kembali...

Selamat berpuasa to all muslim bloggers yang baca ini. Semoga puasa tahun ini akan menjadi lebih berkatnya dari tahun tahun kesudahannya. Mendengarkan pengumuman puasa malam semalam terasa janggal nya. Sejak aku kecik lagi aku, biasa lihat satu muka yang buat pengumuman Hari Raya, Puasa. Tapi tahun ni , bertukar wajah. Orang baru.Terkasima aku sekejap depan TV bila melihat muka lain. Aku juga dengar pasar Ramadan Satok dah takder.Jadi it is an end of an era....takder lagi lah jalan jem kan. Tapi itulah yang rakyat mau..betul tak...Tapi bila takde, kita nie rakyat pulak yang mencari. Hahahahaa...manusia manusia memang tak pernah puas. Kalau kakitangan kerajaan naik gaji sikit, para peniaga pun sibuk naik harga barang. jadi siapa yang salah ? Kerajaan? Bukan....rakyatlah yang salah...tamak ...baru naik sikit, harga barang naik. Lepas tu salah kerajaan, mereka lah yang tamak. Bukannya Kerajaan...hahhahaa membebel pulak aku tapi itulah hakikat yang sebenarnya. Sama jugak macam Anwar Ibrahim, dah kalah tak nak terima , sibuk buat perhimpunanan sana sini. Macam best sangat. Memang betul kata kata dalam yang sesuatu tu tak kan berubah, kecuali kita nak mengubahnya..ehh macam salah je lahh..hahhahahaa....tapi pokok pangkalnya,manusia zaman sekarang sudah tidak suka dengan kebenaran, kalau kau cakap yang benar , ko akan kena marah, tapi kalau kalau kau bohong, kau akan maju ke depan...dan sesungguhnya kata kata Nabi itu benar ....bila di akhir zaman, orang yang tak di percayai itulah manusia yang paling di sanjung....sedangkan orang yang berkata benar akan di pinggirkan ke tepi...SubhanaAllah...semua itu sudah terjadi sekarang ni....Api besar di Semenanjung Arab, Perang besar di bumi Sham ( Syria )...sesungguhnya kita menuju ke arah pengakhiran kehidupan dunia, tapi manusia tidak nampak lagi dek kerana keseronokan, semua tanda2nya telah muncul sekarang nie....Apa apa pun aku berharap Ramadan nie aku ingin ia menjadi Ramadan termanis buat aku...Insya Allah..

Wednesday, July 3, 2013

Lalalala...

Banyak jugak kejadian yang berlaku sekarang nie, sebab tu kesempatan untuk mengupdate blog nie kadang2 tergendala. Bukannya apa, untuk 2 minggu yang lepas aku jadi bujang kembali, bini aku sibuk pegi travelling outstation buat kerja lepas tu terus pegi makan angin naik cruise Superstar Libra kat Penang tu, siap singgah Phuket & Krabi. Jeles.? Sapa tak jeles tapi tak per , seronok jugak tengok bini aku nie happy kan. Mungkin kerana dulu aku dah puas berjalan, luas pengalaman kan. Mungkin masa aku untuk mula berjalan kembali pusing dunia nie belum lagi sampai, insya Allah akan tiba masanya nanti. Sekarang nie passport aku pun dah mati, so biarlah bersemadi sekejap kat dalam laci di rumah tu.
Hujung minggu yang lalu baru jer habis Rain World Music Festival kat Santubong. Aku tak masuk kali nie, tapi ikut geng aku buat show kat Damai Central iaitu Freedom Fiesta sempena RWMF nie. Banyak jugak band yang buat show. Aku memang dari dulu lagi suka tengok band main. Minat aku semenjak dari muda lagi. Sound of the bass, guitar riffs and the drum beat dah sebati kat jiwa nie. Semenjak kahwin, aku boleh lah di katakan menjauh diri dari dunia kedua aku nie. More to family man dah sekarang nie. Semua geng2 aku yang main band itu pun semuanya dah jadi bapak & suami mithali. Kami semua dah puas enjoy masa muda dulu, banyak kenangan manis. Jadi pada masa ini, aku rasa semua pengalaman aku masa tu amat berguna untuk aku besarkan anak aku yang sorang tu. Pada hujung minggu yang sama jugak, aku menghadiri Seminar anjuran kompeni tempat aku kerja. Aku sesi motivasi dari seorang penceramah nie, terus terang aku katakana, langsung tak membakar semangat aku langsung. Isi kandungan motivasi nya pun terlalu kosong, takder yang menarik langsung. Entah apa2 lah..maybe they see him as a foreigner kot, bagi aku Dr Fadzilah Kamsan lebih baik. Tu lah agung2 kan sangat orang luar nie. So , next week dah mula berpuasa. Cepat nya masa berlalu kan…harap2 puasa aku akan tamat insya Allah. Dapat la aku raya sakan lagi dengan anak aku…sekarang nie tengah menyediakan badan , mental dan perut aku ready untuk berlapar…semengat beb..adios..