Sunday, June 23, 2013

Meng"emcee" lagi....

Untuk pertama kalinya, aku menjadi emcee satu majlis rasmi yang di hadiri pegawai2 atasan Jabatan Ketua Menteri bersempena dengan Rumah Terbuka Gawai dayak. Perasaan nya..? Top of the world. Pengalaman yang aku dapat memang paling best. Sesuatu yang sukar untuk aku cari kat mana mana pun. Masa rehersal aku memang dah ready, skrip pun dah siap buat. Tapi apa yang terjadi hancur langsung. Bila aku dah berdiri kat mikrofon untuk raptai penuh, pada masa itu jugak lah aku baruk dapat atur cara yang sebenarnya. Aku dapat the first taste of gugup , apa taknya, langsung tak sama dengan skrip yang aku buat. Nasib baik floor manager sporting abis. Dier faham situasi aku. Aku dengan pasangan aku siap pulak kena tegur. Tapi takper sabar je lah aku. Kalau tak mengenangkan aku bawa reputasi jabatan, memang aku dah blah dah. Siap dia orang cakap emcee tunggang langgang. Aku bila orang dah cakap macam tu, aku betul2 rasa tercabar untuk buat yang terbaik. Sebabnya semua kejadian tu berlaku , pada aku bukan salah aku. Kalau ya pun nak sembunyi aturcara sebenar dari orang awam, tak per tapi jangan sesekali sembunyi dari emcee. Dan akhirnya pada hari sebenar, aku gembira dengan outcomenya. Aku berjaya beri yang terbaik, aku terima setiap komen yang aku kena pada hari sebelumnya secara terbuka. All praise to Allah…

Tuesday, June 18, 2013

Saspen seketika...

Apa la blogspot nie..ingat kan aku akan kehilangan la tapak blog aku nie. Ye lah tak pasal2 seharian tak tempat untuk aku update new post. Banyak kejadian berlaku sekarang nie, banyak tugas menunggu. Banyak pulus juga masyuk, Alhamdulillah. Sungguhnya aku benar2 bersyukur. Untuk pertama kalinya, kue akan menjadi emcee satu main event jabatan hehehehehe…seronok banget. Aku suka cabaran, kali nie mengemcee kan majlis Sambutan Gawai Dayak Jabatan Ketua Menteri. Yang kesiannya pulak, takder bayaran honorium pulak. Cubalah ada sikit2 sumbangan untuk menghargai penat lelah. Barulah bermotivasi kan…kerja pun semangat. Bini aku pulak sibuk buat kerja outstation, jadi aku jadi orang bujang yang takda kekosongan. Anak aku pulak dah bijak mengatur jadual dia, malam mana nak tidor rumah nenek dia dan malam mana nak tidor dengan bapa nya nie. Memang bijak. Makan malam pun dah pandai tawar menawar nak makan nasik berapa sudu, dia cakap takut gemok macam emak & bapa….cehhh anak aku nie sungguh2 menguji kesabaran dengan kenyataan yang mengatakan mak bapak dia montel. Dah lah dah pandai nak komplen sekarang nie, tapi aku suka. Langsung tak marah…lucu ada lah aku rasa. Budak kecik komplen…memang sementel dan lucu. Movie kat panggung sekarang nie pun tengah main citer yang hebat2. Man of Steel, Fast Furious 6..banyak aku tak sempat nak tengok, semua aku bantai tengok online jer. Dah sekarang website aku tengok citer movie paling latest dah pun kena remove…terasa sempit seketika dunia tontonan aku. Sekarang nie, yang pasti aku ada sedikit bosan dengan tugasan seharian. Kerja outstation dah kurang sikit masa nie, bengang pulak dengan pemproses claim opis menghilangkan claim aku. Binawe punya manusia…kejap cakap aku lambat hantar, last2 cakap claim aku dah hilang. Sekarang nie dah delay 3 bulan dah. Bodoh punya staf, buat claim ajer pun dah buat mistake…langsung tak professional. Tengoklah ujung bulan nie masyuk ke tak aku punya claim… Oh ya ..tak lama lagi Ramadan menjelma …fuhhh…memang best…tau2 jer lah lepas tu apa kan…adios..

Wednesday, June 5, 2013

Cuti & kerja

Mungkin belum terlewat untuk kue ucapkan selamat Hari Gawai kepada yang meraikannya di Sarawak khususnya. Seperkara yang aku sangat suka duduk kat Sarawak nie, banyak perayaan nya. Hari nie kat opis aku sekarang nie amat sunyi sekali, banyak yang bercuti panjang. Mood kerja pun tak la happening sangat, ala kadar jer. Sekolah pun masih lagi cuti. Jadi kesesakan masa turun kerja memang takder langsung. Memang syok giler la time nie. Tambahan pulak movie dok tengah main kat panggung semua nya best2 giler. Memang sesuai sangat main time nie. Cuma kejadian bot express karam di Belaga mencacatkan sedikit suasana perayaan Gawai di kawasan berkenaan. Itulah satu satu nya pengangkutan yang menghubungkan mereka dengan kampung halaman bila masa perayaan macam nie. Dalam hal nie lagi sekali TV3 buat hal buat laporan ikut sedap mulut jer cakap itu adalah pengangkutan termurah. 55 tahun dalam Malaysia, nampaknya semakin bengap la pulak dia orang nie dengan keadaan di Sarawak dan Sabah. Laporan yang kadang2 menyakitkan telinga bagi orang2 Sarawak. Entah macam mana aku rasakan seolah media sebelah sana amat berat sebelah bila melibatkan kawasan Malaysia Timur nie, masih lagi wujud kat dalam radio atau pun kat TV3, NTV7 yang sebut ayat nie “ seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak”. Tak tahu ke diaorang nie Sabah & Sarawak memang Malaysia pun. Aku bila sampai kat KLIA, dengan senyuman penuh manis cakap kat aku, selamat datang ke Malaysia. Seribu persoalan timbul, dia orang nie bodoh ke atau buat2 tak tau? Kalau tengok Astro Arena lagi la best, dia orang nie tak tahu ke Pasukan Sarawak sekarang nie tengah nak buat rekod, muncul juara liga tanpa kalah. Berita macam nie langsung tak menarik minat mereka. Entah lah kenapa aku tak tahu jugak, aku tak ada jawapan nya. Mungkin yang hebat hebat mesti datang dari “sana” barulah ada umppp…barangkalilah....