Monday, April 29, 2013

For the stripes, the moon & the star…

Sememangnya suasana hangat tengah berlaku di seluruh Malaysia sekarang nie, kempen kempen politik semua calon calon yang bertanding pada pilihanraya ke 13 kali ini. Seronok jugak kalau melihat orang berkempen nie, caci mencaci, dedah itu dedah ini, semua nya ada…ada yang mau orang tu mati, ada yang cakap undi orang itu tak masuk syurga. Kalau semua rakyat Malaysia yang matang dan mampu berfikir secara rasionalnya, inikah calon calon yang anda mahu sebagai pemimpin anda, yang mewakili suara anda pada peringkat tertinggi? Adakah itu etika yang kita mahu dari seorang yang bergelar pemimpin, tak kisah dari BN atau PR? Ada yang berani cabar kerajaan tarik balik lessen NGO dialah..macam macam lagi. Bukan kah sepatutnya untuk memimpin orang kita sepatutnya ada etika, budi bahasa, marah pun kena lah ada gayanya, itulah marah bergaya, bukannya marah tak tentu pasal. Wakil2 pembangkang yang dah menang kerusi di DUN Sarawak dulu, rakyat dah undi dia orang untuk wakil kan suara mereka di DUN, tapi apa yang mereka buat hanya lah mengungkit2 benda2 yang tak patut dan tak ada kaitan dengan kebajikan rakyat. Adakah itu yang mereka perjuangkan selama ini? Di Sarawak, aku perhatikan ada satu fenomena menarik, calon2 bebas & parti politik yang menganggap mereka adalah kawan kepada parti pemerintah, menentang mereka yang di calon kerana mereka rasa calon yang diletakkan itu memang tdak bersesuaian. Aku rasa fenomena ini kena di lihat denga lebih mendalam lagi oleh pucuk pimpinan tertinggi parti2. Don’t jump to a conclusion sebab dan musabab kenapa mereka menentang calon itu. Aku rasa itu adalah sesuatu yang sihat. Satu lagi, TV3 aku agak keterlaluan pada kali ini. Lagu kempen untuk memenangi Selangor di mainkan di TV nasional , seluruh Malaysia tengok. Come on lah TV3, tau tak apa yang korang buat menyinggung perasaan rakyat negeri lain di Malaysia nie. Aku memang cukup tersinggung. Aku menang against TV3. Kurang sensitiviti kepada penduduk negeri lain. Adakah kau nak sama kan Selangor dengan penduduk Sabah & Sarawak. Lagi sekali , sememang nya orang2 di TV3 sungguh tak belajar sejarah. Memang memalukan. Masih lagi macam katak di bawah tempurung. Jangan lah tunjuk kan kebodohan korang. Sesungguhnya penduduk Sabah & Sarawak lebih 1 Malaysia dari korang di Semanjung sana. Sedarlah.. Aku bangga jadi penduduk Sarawak dan Rakyat Malaysia, I am proud to say that I am a product of Malaysia . I was made in Malaysia …Long live Sarawak & Malaysia…For the stripes, the moon & the star…

No comments:

Perjalananku ke Pulau Pinang

Assalamualaikum… salam sejahtera. Apa khabar semua? Semalam baru jer keputusan SPM keluar, tahniah kepada yang dapat keputusan cemerlang, ya...