Monday, April 29, 2013

For the stripes, the moon & the star…

Sememangnya suasana hangat tengah berlaku di seluruh Malaysia sekarang nie, kempen kempen politik semua calon calon yang bertanding pada pilihanraya ke 13 kali ini. Seronok jugak kalau melihat orang berkempen nie, caci mencaci, dedah itu dedah ini, semua nya ada…ada yang mau orang tu mati, ada yang cakap undi orang itu tak masuk syurga. Kalau semua rakyat Malaysia yang matang dan mampu berfikir secara rasionalnya, inikah calon calon yang anda mahu sebagai pemimpin anda, yang mewakili suara anda pada peringkat tertinggi? Adakah itu etika yang kita mahu dari seorang yang bergelar pemimpin, tak kisah dari BN atau PR? Ada yang berani cabar kerajaan tarik balik lessen NGO dialah..macam macam lagi. Bukan kah sepatutnya untuk memimpin orang kita sepatutnya ada etika, budi bahasa, marah pun kena lah ada gayanya, itulah marah bergaya, bukannya marah tak tentu pasal. Wakil2 pembangkang yang dah menang kerusi di DUN Sarawak dulu, rakyat dah undi dia orang untuk wakil kan suara mereka di DUN, tapi apa yang mereka buat hanya lah mengungkit2 benda2 yang tak patut dan tak ada kaitan dengan kebajikan rakyat. Adakah itu yang mereka perjuangkan selama ini? Di Sarawak, aku perhatikan ada satu fenomena menarik, calon2 bebas & parti politik yang menganggap mereka adalah kawan kepada parti pemerintah, menentang mereka yang di calon kerana mereka rasa calon yang diletakkan itu memang tdak bersesuaian. Aku rasa fenomena ini kena di lihat denga lebih mendalam lagi oleh pucuk pimpinan tertinggi parti2. Don’t jump to a conclusion sebab dan musabab kenapa mereka menentang calon itu. Aku rasa itu adalah sesuatu yang sihat. Satu lagi, TV3 aku agak keterlaluan pada kali ini. Lagu kempen untuk memenangi Selangor di mainkan di TV nasional , seluruh Malaysia tengok. Come on lah TV3, tau tak apa yang korang buat menyinggung perasaan rakyat negeri lain di Malaysia nie. Aku memang cukup tersinggung. Aku menang against TV3. Kurang sensitiviti kepada penduduk negeri lain. Adakah kau nak sama kan Selangor dengan penduduk Sabah & Sarawak. Lagi sekali , sememang nya orang2 di TV3 sungguh tak belajar sejarah. Memang memalukan. Masih lagi macam katak di bawah tempurung. Jangan lah tunjuk kan kebodohan korang. Sesungguhnya penduduk Sabah & Sarawak lebih 1 Malaysia dari korang di Semanjung sana. Sedarlah.. Aku bangga jadi penduduk Sarawak dan Rakyat Malaysia, I am proud to say that I am a product of Malaysia . I was made in Malaysia …Long live Sarawak & Malaysia…For the stripes, the moon & the star…

Friday, April 12, 2013

Apa lah...

Pernah tak korang kena pass2 line talipon, sampai ke 5 orang semata mata nak meninggalkan satu pesanan? Haaaa…kalau aku, baru semalam terkena, tak paham aku dengan jabatan nie..lebih2 lagi yang sentiasa melibatkan orang awam. Aku tak nak berlindung, aku call DBKU semalam. Nak cari orang nie, dier takder kat opis, so tak kisahlah kan, jadi aku cuma nak tinggalkan pesanan untuk suruh dia call aku balik. Bahagian nie lah yang buat aku bengang sangat, boleh lak diaorang pass aku punya call sampai 5 orang baru ada yang sudi nak ambik pesan..beginikah perkhidmatan yang cekap ? tak mati la kalau ambik satu pesanan. Diaorang nie dahlah sentiasa berhubung dengan orang awam. Kesian la aku kalau kena public. Aku pernah di ajak bergaduh semata mata aku buat panggilan pasal tak puas hati dengan jawapan diaorang pasal aduan aku kat Talikhidmat. Aku rasa DBKU nie perlu buat kursus “ how to handle public” kepada kakitangan nya yang terlibat dengan orang awam dan jabatan jabatan kerajaan. Tak lah semua yang tak betul, tapi kerana nila rosak susu sebelanga. Aku bukan lah manusia sempurna tapi cuba untuk menjalankan tugas sesempurna yang mungkin. Tetapi kalau dah terlalu ambik mudah sesuatu pekerjaan pun tak boleh jadi jugak. Di mana sifat tanggungjawab kita? Tanggungjawab kepada kerja. Kesian la kat orang awam yang mengharapkan perkhidmatan terbaik. Memang la kita tak boleh puaskan hati semua orang. Setiap manusia ada had nya…tapi tak salah kalau kita mencubakan.. Kalau ada warga DBKU yang terbaca nie, jangan ambik hati k…aku Cuma manusia biasa , tak lari dari rasa tak puas hati…Salam Jumaat sekalian…

Wednesday, April 10, 2013

Aku sebagai orang tengah...

Menjadi orang tengah memang menyukarkan, terutama nya orang macam aku yang menjadi pembantu kepada 2 orang boss. Yang pastinya kita kena ada banyak sabar, tolak ansur dan kena banyak2 istighfar. Bekerja dengan 2 orang yang menjadi decision maker memang boleh timbul konflik. Ya lah kalau sorang nak menajdi A dan yang sorang nak jadi B, bila kita buat A, kita akan di anggap buat kesalahan. Kadang2 aku selalu terfikir, kan ke lebih baik dua orang boss nie buat perbincangan dan dudok bersama semasa keputusan nak buat, jadi aku sebagai yang menurut perintah pun senang hati buat kerja. Menjadi orang tengah memang merimaskan kadang2. Kita kena puaskan hati 2 pihak berbeza. Kekadang aku terpikir jugak, kan lagi senang biar aku jer buat keputusan, tak lah aku naik tensen, apa2 masalah lepas tu aku pun senang nak tackle kan. Satu lagi bila menjadi pembantu kepada 2 orang boss nie, bila time keputusan kritikal nak buat, perlu green light dari 2 pihak menjadi masalah bila keduanya tak der di pejabat. Walau wehhh, tak ke bengap kalau kena time macam tu. Membantutkan tahap produktiviti kerja aku jer… Apa2 pun aku masih suka lagi, janji masyuk kan…

Thursday, April 4, 2013

Aku kena fokus...

I got no motivation, Where is my motivation, No time for motivation, Smoking my inspiration. Kata2 Billy Joe Armstrong terngiang2 kat kepala aku time nie, badan kue penat giler wa cakap lu. Siyesly badan aku dah tak dapat sangat nak ikutkan hati, hati kata boleh badan kata tak boleh. I’m not what I’m used to be back 3-5 years ago. Badan aku dah mula bergerak ikut umur aku yang masuk 40 tahun. Kalau hati aku memang semangat dan iktikad orang berumur 20 an hehehehe…Call me pathetic, call me what you will.. Umur aku 40 tapi hati aku baru jer 20 an…tapi aku selalu cakap, umur tu cuma angka..definasi tua juga agak terbuka…lebih2 lagi zaman sekarang. Kekadang aku tengok orang yang berusia 50 an masih lagi kelihatan muda hinggakan mengalahkan orang muda sendiri. Mengingatkan aku kepada Nabi Daud, hidup sehingga berumur 950 tahun, manusia yang paling panjang hayat nya di muka bumi, tu belum lagi kira Nabi Isa yang masih lagi hidup sehingga sekarang nie. Subhanallah… Okay..berbalik kepada perjalanan aku ke Limbang, seperti biasa, gerai kitaorang memang banyak peminat sebab nak dapatkan barangan free. Kat sebelah gerai kitaorang, ada orang jual hasil kraf. Satu parang nie harganya RM1200 sebabkan kayu yang digunakan agak berkualiti dan cantik. Kalau nak buat hiasan atau cenderahati memang berbaloi. Seperkara lagi, awek2 Limbang memang cun wa cakap lu. Nasib baik aku dah kawen tak lah gatal sangatkan hahahahaha…ye lah tiap kali aku tengok ada budak kecik yang takat layar umur anak aku, memang teringatlah kat puteri aku yang sorang tu yang jauh di Kuching time tu. Jugak ingatkan bini aku yang percayakan aku. So people, jangan main2 dengan orang perempuan kalau dah letak kepercayaan kat korang..trust me. Yes aku adalah O.P.P hahahaha.. Jadi sekarang ni tengah berehat dengan tenang dan penuh keboringan kat opis. Memproses kerja2 yang tertangguh. Badan memang dah depan computer nie tapi semangat aku masih lagi mengembara kat luar sana nu. So..fokus fokus fokus…adios