Wednesday, October 24, 2012

Side income..????

Salah satu dari pintu rezeki ada lah dari perniagaan. Jadi, aku terfikir juga nak berniaga, kalaulah ada modal. Tapi persoalannya sekarang , apa jenis perniagaan kecil kecilan yang aku boleh bukak untuk membangkit selera aku dengan alam bisnes nie? Pernah terdengar nasihat, buat bisnes dengan benda yang kau minat. Betul ke macam tu? Kalau aku minat benda tu, macam mana pulak aku nak jual? Pastinya aku sayang kan. Pernah terfikir nak buat bisnes baju bundle, tapi tak tau apa keluasan pasaran barangan bundle di Sarawak nie. Aku sendiri peminat barang barang bundle. Zaman bujang aku, tidak pernah aku ketinggalan untuk melawat kedai bundle kegemaran aku. Seingat ingat aku lah kan, aku tak pernah beri barangan baru kalau tak der keperluan. Semua barangan aku semasa bujang dulu adalah bundle, cuma masa dah kawen nie, bini aku tak gemar sangat aku guna barang bundle. Sebab tu lah aku beli barangan bundle kalau aku nak, tak pernah aku bawak bini aku, sebab aku tau dia tak suka.
Entah lah, semacam ada kepuasan lak bila dapat barangan bundle, kalau nasib betul2 bagus, barangan bundle yang kita dapat adalah sangat berkualiti dan di perolehi dengan harga yang murah sekali. That’s the beauty of bundle hahahahahaha…..Maybe buat kelainan sikit, jualan bundle secara online..Tapi wujud kah kepercayaan pelanggan dengan barangan bundle yang di jual secara online. Bab nie aku sungguh sungguh tak boleh nak jawab sendiri. Mungkin ada lagi yang aku boleh buat secara sambilan, mungkin bukan jualan barangan bundle, mungkin benda lain. Kalau jual manusia, jadi kes lain la pulak… Bercakap pasal dagang manusia, kesian jugak aku dengar kisah Salleh Rambli tu..di tuduh terbabit pemerdagangan manusia. Yang kes naya nya pulak, nak tunggu bicara, tak pasal2 kena reman kat sana dah empat bulan, kesian jugak aku tengok anak bininya muncul kat dada akhbar. Macam kes orang teraniaya pulak dia dah… Jadi, hari ini akan ada satu lagi majlis makan makan kat opis aku. 3 orang budak CBG, dah nak pergi sebab dah dapat kerja tetap. Good for them. Jadi, berkurangan lah jumlah manusia dalam opis aku nie nanti…mintaklah yang baru masuk nanti yang ganti dia orang semua adalah awek awek yang cun….

Tuesday, October 23, 2012

oh my English..?

I guess it has been quite some time I didn’t do any posting in English. Just that, doing posting in my mother tongue, it has been improving my Bahasa Malaysia a lot. Working in an environment which English always be a common lingua franca, practicing my B. Malaysia in my blog posting is another way to improve it. After delaying my medical checkup for almost 2 months, I finally come to term that I have to do it either way. My wife keep on mumbling almost every day for the last 2 months, urging me to go for the checkup. I knew my medicine already run out, so for a person that depends much on pill to stabilize my blood pressure, I knew there is no other way except going for the checkup. I thought my BP will be high, but surprisingly, not just me, also surprise my wife also, my BP is quite ok which to be exact at a very normal reading of 120/80. One thing that really caught my attention yesterday was how the service at the Poliklinik Jalan Masjid has improved so much. For those who have been to the Policlinic, you will have to spend at least 2 hours. But yesterday, I only spend around half an hour. The system that they use is much better that previously. Pat on the back to the management of the Poliklinik Jalan Masjid for such a drastic improvement in their services. For Muslim, we will celebrate Hari Raya AidilAdha this coming Friday, so another public holiday. The beauty of being a Malaysian, lots of public holiday. So far doesn’t have any plan to spend the long weekend. Lately, I’m not into a person love spend my time outside. I much prefer to stay at home. Maybe getting older is one major factor, but that shouldn’t be an excuse. Life is too wonderful to just sitting at home. Usually, great plan come without any planning, so let just go with the flow. A very happy weekend and Selamat Hari Raya Aidiladha to my fellow Muslim.

Tuesday, October 16, 2012

Pada saat ini yang berlaku setiap tahun

Pada masa ini, setiap tahun, akan tiba satu satu masa di mana kerja yang kita lakukan untuk setahun yang lalu akan di nilai. Satu masa di mana, adakah anda satu asset yang menyumbang ke arah perkembangan syarikat/jabatan atau hanya seorang yang menumpang saja di mata pihak pengurusan. Bagi aku, di mana aku mempunyai 2 orang penilai, seorang di tempat di mana aku jadi pegawai sangkutan, dan seorang lagi pegawai penilai dari syarikat aku sendiri, ketua bahagian di mana aku melaporkan diri . Dan sebelum ketua bahagian membuat penilaian, aku akan di nilai tahap kerja aku sepanjang setahun, terus terang aku katakan yang aku mendapat penilaian yang amat baik dari on site supervisor aku, masalah aku timbul bila ketua bahagian aku di syarikat, yang hanya bertemu muka setahun sekali, masa performance appraisal interview di buat. Pertemuan yang kadang kala berlanjut untuk 1 jam atau masa normal nya sekiranya tidak banyak soalan 15 minit saja, menjadi penentu tahap kerja kita selama setahun. Persoalannya sekarang, macam mana seorang ketua bahagian yang hanya bertemu kita untuk 15 minit atau 1 jam berhak membuat penilaian semula berbanding on site supervisor yang bekerja bersama kita untuk 11 bulan ? Dengan mudahnya dia membuat kesimpulan, menolak markah, dan membuat komen yang bagi aku amat tidak adil. Komen yang di buat oleh on site supervisor di ubah sewenang-wenangnya. Tidak di nyatakan dengan telus. Kadang kadang aku dapat lihat seoalah olah dia nie, tak tahu langsung kerja yang aku buat sebagai pegawai sangkutan. Bebanan yang aku terima, terpaksa menjaga imej 2 jabatan. Terus terang aku katakan yang , akibat tingkah laku sesetengah pegawai sangkutan yang tidak menjalankan kerja dengan betul, sering datang lewat sedikit sebanyak menyumbang ke arah faktor tersebut. Dah lah dia nie macam seorang yang suka kena bodek, seolah semua kata kata dia adalah betul. Kalau putih, putih lah, kalau hitam , maka hitamlah. Mungkin dulu aku silap, mintak tolong. Hmmm tapi takpa, aku dah nampak cara sebetulnya. So ilek2 jer lah kan…Kalau ikutkan hati boleh stress time nie, masa2 cam nie lah boleh jadi tikam dari belakang, kutuk mengutuk boleh timbul, semua nya nak nampak bagus. Jadi, inilah yang berlaku sekarang nie, kat opis aku. Semua orang akan datang opis on time, tunjuk rajin kerja, sebab nie ler time nak bodek. Kalau ada orang lain buat silap sikit terus lah highlight kasi management tahu…Jadi, untuk member seopis aku…all the best…

Friday, October 5, 2012

Anekdot

Kadang kadang satu perkara yang terjadi boleh berlaku secara aneh. Seolah olah berjangkit. 3 berita kematian dalam tempoh seminggu untuk aku memang agak ganjil. Bermula dengan adik kepada arwah emak aku meninggal dunia, selang 2 hari kemudian suami kepada kakak ibu mertua aku pula meninggal dunia di Sibu. Kemudian selang 2 hari kemudian , ayah kepada seorang kenalan yang agak rapat dengan keluarga pulak meninggal dunia, sebab itu aku katakan seolah olah berjangkit. Kalau kita perhatikan betul betul bukan perkara yang aku sebut ini saja yang terjadi seolah berjangkit, kalau korang perasan di dada dada akhbar, sebuat rentetan peristiwa kadang kadang berlaku secara berturutan, contohnya kes buang bayi, berturutan saja kita dengar di akhbar dan berita nasional. Kes bunuh, kes simbah asid, seolah olah menjadi sinonim dengan masyarakat Malaysia yang ia akan berjangkit. Betul tak ? Adakah semua ini berlaku secara kebetulan ? Kalau korang tengok kes tembak baru baru nie, kan macam berjangkit jer terjadi di Sarawak & Semenanjung sana nun? Susah nak cakap, sebab tiada benda yang berlaku secara kebetulan di dunia ini. Semua yang terjadi dah tertulis dalam perjalanan hidup. Itulah kenyataan hidup. Susah mau cakap. Dan dalam aku menulis blog ini, aku terdengar satu lagi berita kematian, membuatkan aku tergamam tanpa kata kata sekejap. She lost both her twins yang tak cukup bulan sekaligus. Huarghhhh….kenapa la berita sedih macam nie tak henti henti lagi nie. Mungkin sebagai peringatan kepada kita yang hidup bahawa mati itu ada lah sesuatu yang pasti…Cuma kita tak tau bila giliran kita akan tiba. Waaaaaaaaaaaaa….sedih la pulak mood aku ari nie waaaaaaaaaaaaa……adios