Wednesday, August 29, 2012

I am Master of Ceremony

Aku rasa banyak dah mula turun kerja sekarang nie. Aku sendiri..masih lagi cuti raya. Beraya sakan wooo...walaupun aku sebenarnya cuti sampai hari merdeka nanti, tapi untuk hari isnin & selasa yang lepas nie, aku kena turun kerja. Tugasan menjadi emcee memanggil que. So, ibarat pekerja yang baik, aku pun turun la keja jugak. Untuk 2 hari kita orang berkampung di Hotel Riverside Majestic. Kumpulan yang terdiri dari wakil2 Kementerian, Jabatan2 kerajaan, Pejabat2 Residen & Daerah, Pihak Berkuasa Tempatan & jugak wakil dari Kompeni aku, SAINS. Kesemua mereka berkampung 2 hari mencambah fikiran untuk merangka plan transformasi Kerajaan Elektronik Negeri Sarawak.
Hasil nya amat mengagumkan jugak. Untuk tugasan emcee hari pertama, agak senang sebab tidak terlalu rasmi, tetapi tugasan hari kedua agak mencabar sebab di hadiri oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak, untuk menutup bengkel secara rasmi sekaligus menerima pembentangan tentang rumusan untuk bengkel selama 2 hari. A sukses untuk aku, walaupun darah gemuruh tu masih ada sikit. Sekarang nie, aku tengah buat portfolio untuk majlis yang aku jadi emcee. Hopefully, in future time, it will be my other source of income"sigh & smile". Bila aku senaraikan, majlis yang aku ditugaskan jadi emcee, dalam masa singkat iaitu setahun, aku dah berjaya meng'emcee' beberapa majlis rasmi kerajaan terutamanya untuk jabatan yang mana aku di tempatkan. Secara ikhlasnya, aku baru menceburi bidang emcee betul2 setahun. Tapi antara banyak2 tugasan yang aku terima, yang paling aku tak akan lupakan bila aku menjadi emcee bidang terjun untuk satu seminar iaitu Web Akses Seminar untuk orang2 kurang upaya yang mana melibatkan jemputan dari luar negara dan local yang mana aku kena buat dalam English. Tanpa sebarang skrip, aku cakap kat boss aku, aku terima and there goes the rest...satu event yang aku tak akan lupa sampai2 bila. Bila boss antar emel kat aku untuk ucap a well done emcee job, aku anggap itu sebagai pendorong untuk aku di masa depan.. Cuma satu lagi persoalan yang kerap bermain di kepala aku sekarang nie, agaknya bila aku akan jadi emcee untuk majlis kompeni aku sendiri? Well, untuk itu..aku kena tunggu dan lihat..looking forward for it..

Friday, August 17, 2012

Hari raya semakin dekat. Suasana pun dah semakin best sekitar rumah aku. Bunyi oramg main mercun, bau asap bunga api ...Memang seronok.Aku di Ramadan kali ini , secara peribadi agak kurang untuk diri sendiri..tak berapa sangat, bukan nya aku ponteng puasa ka macam tu. Aku cuma rasa satu perasaan yang tak syok sangat dalam hati, apa apa pun aku gembira jugak lah . Sapa nak sedih sedih sedih hari raya nie. Mengimbau balik hidup, aku rasa syukur lah dapat lagi sekali berhari raya dan berpuasa tahun ini. Dapat jumpa dengan sanak saudara dan adik beradik, yang aku rasakan semakin jauh dari aku. Semua dah nak bawa kepala sendiri huhuhuhuhu sedih pulak aku beb. jemputan open house pun aku dah terima kat emel. Banyak jugak yer...sekarang nie trend dadh berubah, suka buat open house selepas itu takder lagi. Teringat masa kecik mesti tanya dengan kawan "Berapa buah rumah dah pergi ? ".... Aku rasa budak budak zaman sekarang ni tak kan ada pengalaman macam tu kan? Ye lah zaman dah berubah..semuanya berubah termasuk aku sendiri...slhsmdulillah... Apa apa pun yer semua ....Selamat Hari Raya Aidifitri untuk semua maaf lah kalau tersinggung, ter "typo".....Maaf Zahir Batin

Monday, August 13, 2012

Kali pertama berkaca mata

So...hari ini aku pegi ambik cermin mata aku..masih lagi sangsi yang aku kena pakai cermin mata masa driving.Tapi ada yang tak best nya..aku jatuh depan kedai cermin mata. Ya lah ni semua pasal nak test punya cerita...Satu benda yang aku tau semua benda nampak clear abis bila pakai spek nie..semua benda aku tengok nampak dekat je mula mula aku pakai...so dengan steadey aku melangkah terus terjelepok jatuh pasal mata salah bajet...binawe...depan kedai cermin pulak tu...brader kat belakang selamba jer sound " terpaksa you miasa dirik u ngan spek ya "...aku angkat tangan tersipu...kontrol macho beb..hahahahahahaha... Adakah orang first timer pakai cermin mata macam tu ..or memang aku sorang jer macam tu..alamak..malunya wehh tapi bila pikir balit lucu la pulak so aku share dengan korang..

Thursday, August 9, 2012

Raya mood dah on...

Melangkah masuk ke Wisma Bapa Malaysia, semangat berhari raya aku semakin kuat. Kawasan lobi WBM dah pun berhias dengan cantiknya menandakan Hari Raya Aidilfitri betul betul dah dekat dah. Kalau omputih cakap just around the corner jer. Masuk kat depan kita akan dapat tengok hiasan ucapan Selamat hari raya.
Lepas tu korang akan Nampak buluh lemang yang disusun, siap ada api yang menggunakan mentol lag, as if lemang tu sedang di bakar.
Di sebelah kanan pulak , ada imej budak sedang gembira main bunga api.
Bergerak lagi ke kawasan lif, aku suka tengok hiasan kat atas siling yang amat menyenangkan mata memandang. Memang best.
Memang tinggal satu minggu lagi nak berpuasa. Yang pastinya puasa kali ini , aku terasa amat letih sangat, tak macam tahun lepas. Mungkin faktor usia memainkan peranan kot. Lagu lagu raya pun dah mula bermain di pasaraya, di corong radio menyemarakkan lagi mood raya aku. Aku tak buat baju melayu tahun nie, mungkin nak beli yang dah siap jer. Hujung minggu nie nak kemas rumah dah, isteri aku cakap mesti sebab dah takder masa lagi dah. Aku cuma bercuti selepas raya, kira mulai 17 Ogos nie sampailah hari merdeka.

Saturday, August 4, 2012

Suntong tunok ...

So, malam ini selepas terawih, satu kemestian yang aku buat di bulan puasa, pengembaraan ( ecek ewah ) mencari suntong tunok a.k.a sotong bakar. Sasaranya , sudah semestinya ialah yang bersebelahan dengan Sekolah Merpati Jepang. Kenapa kat situ ? Mungkin benar sotong bakar sama jer k
at mana mana kan tetapi tempat nie yang best nya sambal cicah sama itu sotong yang mengancam jiwa raga hamba ini.

Friday, August 3, 2012

2 minggu dah puasa nie

Hari ini dah masuk hari ke 14 umat Islam berpuasa. Sungguh tak berasa dah 2 minggu dah. Puasa kali ini, aku kurang sangat pergi ke Bazaar Ramadan, baik di kawasan Satok, Semarak atau Matang Jaya. Entah lah macam tak berapa minat nak beli makanan kat luar selepas tengok geng sepejabat terkena keracunan makanan pada hari ke 2 puasa pasal beli makanan kat luar nie. Terkena cirit birit yang teruk. Jadi aku rasa lebih selamat kalau makan masakan yang di buat kat rumah. Zakat fitrah tahun nie pulak RM 6.50 seorang. Aku awal2 dah setel bayar zakat, takut terlupa dek kesibukan kerja. Family aku kecik jer, 3 orang jadi bagi aku benda nie memang langsung tak membebankan.
Persiapan nak raya ? aku rasa tahun nie aku takder lah yang istimewa sangat cuma makin seronok je sebab anak aku semakin mengerti pasal hari raya nie. Yang pastinya dia dah mintak aku beli kan dia bunga api. Aku dah order, cuma tunggu nak sampai jer lagi. Cuti aku ambik 2 minggu, nie lah yang best nie bila cuti melambak. Berkemungkinan besar, hari raya ke 6 akan pergi ke Bintulu sebab anak buah aku nak kahwin. Semua nya belum pasti lagi nie. Banyak betul benda nak buat dalam masa yang singkat.