Monday, July 23, 2012

Cerita puasa hari pertama

Hari ini dah masuk hari ketiga umat Islam berpuasa. Setakat ini, Alhamdulillah kerana cuaca di Kuching sungguh sejuk sepanjang 3 hari berpuasa ni. Dan malam ini adalah malam ke 4 solat sunat terawih. Anak aku , Aleeya baru 5 tahun. Jadi malam pertama dia angkat untuk bersahur memang liat, tapi seronok pulak tengok semangat dia nie. Tengok je lah gambar dia bangun sahur untuk malam pertama. Tengah tunngu mak dia buat nasi goring cornbeef, sempat lagi dia tidur kat sofa.
Lauk bersahur malam pertama, memang simple, cuma buat nasi goring cornbeef dan kari daging yeos.
Hahahahaha memang instant. Hari pertama, Aleeya cuma dapat puasa sampai tepat2 jam 12 tengah hari. Dia mintak izin nak berbuka, aku cakap takper besok cuba lagi sebab puasa sebulan. Untuk hari kedua lak cuma sampai pukul 11 pagi sebab dia tak bangun untuk bersahur. Hari ini aku belum tahu lagi sampai pukul berapa. Belum call dia lagikat rumah. Jadi itu cerita Aleeya. Aku pulak, belum lagi meronda carik kuih. Bazaar yang popular pastinya Bazaar Satok, Bazaar Kampung Gita( Semarak ), Bazaar Matang. Ini bazaar yang menyediakan kuih kuih local Sarawak. Jadi bazaar yang popular kerana menjual juadah juadah dari semenanjung pulak adalah bazaar Kem Batu 8 atau Kem Penrissen. Sebab kat situ banyak isteri askar yang bertugas kat situ dari seluruh semenanjung, jadi ada macam tarikan tersendiri. Mungkin selepas seminggu puasa baru ada semangat nak meronda. Harap harap lah kan. Adios …

Thursday, July 19, 2012

A must have menu for Sungkey ( buka puasa )

Murtabak
Ayam percik
Bubor kacang Hijau
Bubor Pedas ( ini kemestian )
Suntong Tunok ( Sotong Bakar ) Tu dia...seperti yang tersenarai di atas, a must have menu untuk aku di bulan puasa nie. Bubor kacang hijau memang kegemaran aku, bubor pedas, menu local Sarawak memang mestu ada, sotong bakar aka Suntong Tunok pun mesti ada, paling best di makan selepas habis solat terawih. The best place yang jual nya semestinya dekat Kampong Patingan..sebabnya sambal nya memang power .. Petang nie orang dah pegi tengok anak bulan, pastinya aku harap lah besok dah mula puasa. dan semestinya malam esok akan jadi malam pertama untuk berterawih. The first year anak aku akan ikut terawaih. Teruja beb. To all muslim, Selamat Berpuasa...

Monday, July 16, 2012

Penat dek Rainforest ?

Aduh…aku rasa untuk kali ketiga tahun ini, aku tertidur dekat tempat duduk aku. Malunya. Macam tak boleh nak tahan tahan lagi dah mata nie. Sedar2 ada ler dalam 15 minit aku terlelap. Apa la punya nasib tak baik nie. Dah lah tempat aku duduk laluan big boss. Yang aku hairan sangat, bukan nya aku dok berjaga semalam. Awal jugak masuk tidur tapi pasal aper la pulak boleh ngantok nie. Kalau nak katakan penat lepas pergi Rainforest World Music tak logic.
Bercakap pasal Rainforest World music kali nie, apa nak cakap…memang terbaek punya. Aku pergi malam kedua. Persembahan memang mengagumkan, aku suka persembahan dari Malaysia dan Brazil. Memang world class membuatkan aku goyang punggung beb. Dan aku berbangga as Sarawakian sebab jadi tuan rumah kepada pesta yang memang best nie. Aku rasa pengunjung makin bertambah dari tahun ke tahun. Tambah pulak suasana di kaki Gunong Santubong memang nyaman. Aku lihat pelancong memang syok giler melepak. Ya la kalau tempat diaorang tak der tempat macam nie kan, sebab itu as Sarawakian we should be proud. Cuma yang tak bestnya, masa balik jer. Terperangkap dalam kesesakan jalan raya. Cuma di sebabkan orang orang yang letak kereta diaorang kat bahu jalan, menyebabkan bas bas yang besar sukar nak jalan. Dah ler jalan tak besar sangat. Aku nak cakap banyak banyak, aku rasa tak boleh. Datanglah sendiri tengok, untuk next year. Maklumat lebih lanjut pergi la kat sini http://rwmf.net/. Boley dapat banyak info.
And here is all the excitement are happening each year in July So datang ramai ramai next year okay. And for those yang minum, please dont get drunk coz you will lost the excitement because you are too drunk to enjoy it. Think about it. Adios....

Tuesday, July 10, 2012

Ntah apa apa lagi aku nie

Dah tengok movie Brave ? Latest citer karton dari Disney. Bagi ibu bapa yang mencari cerita yang penuh dengan nilai moral disamping jalan cerita yang menarik, aku suggest korang bawak anak –anak tengok movie nie. Memang layan aku cakap … Masa tengok movie nie, anak aku memang ketawa terbahak – bahak..Aku yang pada mulanya ketawa biasa jer, pun terikut terhibur tengok dier ketawa macam tu. Yang pastinya, citer Brave akan masuk dalam salah satu karton feveret aku. Antara movie cartoon lain yang jadi kegemaran aku, The Incredibles, How to teach your dragon, gundam , slam dunk dan semestinya dragon ball. Banyak lagi tapi kalau nak sebut semua tak cukup nie. One thing pasal movie karton nie, kita tak pernah nak perah otak sangat dengan jalan cerita sebab citer karton kan, mana ada yang logic cuma penuh dengan nilai2 moral dan hiburan. Lebih lagi bulan Ramadan nak tiba nie, so makin la rajin tengok citer sementara menunggu time nak berbuka. Yang seronok nya bila Ramadan menjelma, malam dier sejuk betol. Bagi yang kaki tidor memang layan la tidor time nie. Aku yakin yang lain pun dapat rasa yang suasana malam dah makin sejuk kan ? So badan dah tune up ready nak puasa, perut aku harap2 dah bersedia menahan kelaparan. Mintak2 la dapat puasa yang baik kan, jangan setakat lapar dan dahaga saja, rugi lak nanti…dan mari melayan morey selepas terawih akan menjelma lagi hahahahahaha…. Salam Ramadan to all muslims

Monday, July 2, 2012

Euro 2012 dah abis, macam mana aku terlepas final nie..?

Well..siapa sangka kan, selama hampir sebulan aku dok sengkang mata tengok Euro 2012. Perlawanan paling penting aku boleh terlepas pulak. Macam mana aku boleh terlepas final Euro 2012 nie..???? Macam mana aku boleh tersilap malam nie..???? Bila aku angkat nak solat Subuh pagi tadi, baru aku perasan yang malam tu adalah final Euro…wahhhhh bengang tahap gaban peringkat ke 18 ler aku pagi tadi. Bini aku tau pulak malam tu final, tapi pasal apa dia tak sound aku.? Aku tengok score line , Sepanyol menang 4-0 ke atas Itali. David Silva, Jordi Alba, Fernando Tores & Juan Mata semua buat jaringan. Macam mana rupa jaringan tu aku belum lagi tengok. Tahniah Sepanyol sebab Berjaya pertahankan kejuaraan, jadi langkah seterusnya adalah Piala Dunia. Adakah Sepanyol mampu menjadi Negara pertama mempertahankan dua kejuaraan sekaligus ? Yang tu kita kena tengok dalam masa 2 tahun lagi.
Dahl ah aku tak kerja hari nie. Lutut cedera lepas main bola semalam. Sekarang nie dok lepak kat rumah je lah. Harap-harap esok akan pulih kembali lutut aku nie. Lepas nie, tugas bangun malam pulak adalah untuk bersahur. Ramadan tak lama lagi, kalau tak silap tengah bulan Julai nie, puasa dah mula. Jadi takder lah masalah sangat nak bangun malam untuk sahur nie kan sebab badan dah biasa dah. Dan tak berasa sangat yang dah masuk bulan Julai pun. Sungguh sungguh masa beredar dengan pantas. Alih2 lepas nie Hari Raya la pulak kan. Fuhhh…sememangnya masa setahun menyamai sebulan semakin hampir kan ? Kalau yang mengerti maksud aku tu, faham2 jer lah kan…