Sunday, October 16, 2011

Minggu yang menarik...

Sepanjang minggu lepas, kita orang sibuk dengan web accessibliti seminar & workshop, so for the last 4 days last week , gua memang bergaul dengan orang yang cacat penglihatan. walaupun selalu tengok orang buta, tapi pengalaman kali ini buatkan aku "membuka" mata aku sendiri. Melihatkan mereka, aku terpikir, mereka kah yang kurang upaya atau kita sendiri. Yalah , kalau dok pikir2, kita kalau sakit sikit, mata sakit sikit dah nak mengadu. Tak boleh nak buat itu, buat ini, manja semacam jer kan. Tapi bila bergaul dengan diaorang, they actually living a very normal us. Macam salah seorang speaker tu cakap, kita yang cukup sifat nie yang cacat sambil ketawa. Mungkin ada kebenaran jugak dari kata2 nya. Diaorang pun pakai handphone, Iphone pulak tu, pakai komputer, and surf the internet normally but in a bit different way.
The Web Accessiblity Seminar & workshop program nie sebenarnya adalah untuk pembuat laman2 web untuk mencipta laman web yang friendly to blind people, so they can use it a we do. Hopefully the seminar & workshop can make the famous triple www accessible for them as for us.