Sunday, March 28, 2010


Wahhh..syahdunya pagi minggu ini. Hujan lebat, cuaca sejok, kenak lagi hari minggu…arghhh…apa in nya, memang best ber’tekong’ atas tilam tok. Bini & anak aku memang tengah layan ‘surfing’ di buntal time aku nulis blog tok( maksudnya memang tengah nyenyak tidor lah ). Apa yang pasti, banyak teman seopis aku akan tidor ngan nyenyaknya ujung minggu tok….aku rasa semua dah rasa ringan palak, mikir apa mok polah & planning apa yang patut. Minggu yang memang menyibukkan bagi aku. Kerja boleh tahan banyak, molah preparation for pameran gik.
Apa mok dikata minggu tok…saying goodbye to kawan sekerja yang ada plan2 mok berenti kerja memang lah sik best. The one that I hate the most. Saying good bye to kawan yang nok pergi bercuti pun sik best, tensen hooo….bila aku mok plan cuti aku pun. Last week aku pegi meringan palak ngan check in di Santubong nun. Wahhh best rasa nya lari dari kerja tok. But , back to saying goodbye, I hate it, yalah bila dah ada kawan kerja baru kelak , mok kenal agik, mok tauk ati budi agik, mok tauk nya sama palak kah sik?? Mun ok, nang ok, mun kenak ya tiba2 jenis nyombong ya, nang jadi hampas la jawab nya.
Mungkin ari tok, aku rasa macam mauk meronda di spring jak, or the hills, new place and kinda cool too, just that the shop is not yet open. The hotel itself just do their grand opening by our CM recently, a new landmark in Kuching and tempat mok lepak. Area segitiga emas ya memang makin best, best for walk around, town planner yang molah nya best.
Perut aku dah berbunyi tok, mok carik breakfast, lapar la pulak oleh cuaca sejok gini2…Roti canai anybody..???

Sunday, March 21, 2010

Cerita dari seorang kawan...


BFF aka best friend forever..??? Does it exist?? For me, I do believe and since my best friend past away about 17 years ago, I found it very difficult to find a new one. I’m trying my best to be a good friend to my circle of friends. For me, they are my family.
But there is a story, about a friend, who has been there whenever his good buddy need him, and his has never being judgmental about his good friend, even though a lot of people are looking their relationship as more than just a good friend. By the way, his good buddy is a girl. He always support her in every things that she do, giving good advice if he finds that his buddy cross the line. He knows that his buddy have a few problems. He can even sense whenever she has any problem. It seems that there is an invisible link between him and her. Unfortunately, it is not a two way traffic friendship. It always about her. She never knew that his best friend are in some sort of trouble but since he understand so much about her problem, he don’t even dare to burden her anymore. Now, seems that she have a lot of new friends and start to neglect him. I pity him. She only buzzes him only when she has some problem and don’t have anybody else to talk too. She hurt his feeling, but she’s too na├»ve to realize that. But being a good friend, he tries to put it aside and in the same time he’s trying to let her realize what happening. But the glory having new friends that she thinks cooler make her neglect the one that has been there for her.
My only advice to him, just take it easy. She will realize what she’s loss once his not able to be around her anymore, to be her shoulder to cry on, to pull her back when she cross that certain line. I told him people will only realize what they missed when it’s gone. So just be there while he can. Let time be the judge.
Moralnya dari kisah yang aku dengar tok, kawan nya ya terlalu mencari kawan2 yang baru tanpa menyedari yang selalu berada ngan nya , yang selalu ada bila nya perlu somebody is her good friend. Malang aku rasa bagi kawan perempuan nya, coz sik sedar yang nya akan kehilangan seorang yang benar care for her as friend.
Kawan2, sekiranya aku ada tersalah kata dalam kita berguro senda, sorilah yek. I mean you all no harm, I guess you all know how much I love to joke around, coz I’m the joker.....

Monday, March 15, 2010

Going to sago town..Mukah and aku dalam kondisi blur yang amat sangat...

Rrrrrr…apa kes nie????? Tang ada2 jak. Hujan sikda, ribut sikda, nang tiba2 jak kenak tuduh tok???Kesian . One thing bila hati dah marah, dah rasa orang lain ya molah salah, kita nok explain pun sik guna. Betol2 mengeruh kan suasana lagik ada. Memang rasa sakit lah hati bila kita di tuduh buat benda yang kita sik polah, tapi mun you has been judge & measure by the mistake you made years ago, parah lah beb. Berdebu rasa jiwa raga.
Sedangkan agama kita pun mengajar kita, lupak kan perkara lamak, jadikan nya sebagai sempadan. Jangan di ulang lagik, apa yang jadi , anggaplah sebagai pengajaran dalam menempuh hidup tok. Aku bukan seorang yang suka main simpan dalam hati, aku jenis main direct to the point ajak. Kerana dengan cara macam ya, aku akan rasa aku sik rasa berbuku dalam hati, hati pun sentiasa jak cool. Kadang2 , makin kuat kita mauk melupakan sesuatu, ada sesetengah orang makin kerap nyuruh ingat benda ya balit. Bagi aku life goes on, aku sik suka ingat benda lepas2. Mun teringat sekali sekala ya, apa boleh buat lah. Apa apa aje lah……
One more thing yang aku anggap boleh memeningkan kepala aku time tok, travelling to Mukah next month. Flight going to Mukah on the 3,4 and 5 of April semua nya penuh, bengong2. Satu2 penyelesaian masa tok, bergantung dengan hasil meeting esok hari. Tapi yang pasti balit memang 8 haribulan. Hopefully ada lah belon a.k.a kapal terbang ada empty sit. Kadang2 aku terpikir juak lah, apa salah nya mun MAS, Fly Wings nambah flight to Mukah, as ada big function yang akan berlaku di sia. Mun macam ya alangkah bahagia nya hidup, sidak nya sik akan rugi pun as flight gerenti penoh bah. Jadi esok akan jadi penentu nya.
Aku perasan one thing, member2 aku dah kurang dah update blog memasing, ada yang hibernate, ada yang datang angin malas melanda. Apa ke hei nya nie….kawan2 mana la lu orang sumer….

Friday, March 12, 2010

mumblinng.....


Gila…..tergoleng2 aku cuba untuk tidur malam tadik, minggu tok aku ada kesukaran untuk tidor. Biasanya dlm kol 10 camya mata dah rasa ngantok amat sangat. Since susah mok tidor, aku layan lah FB, donlod muzik. Entah macam nei aku tertimbul idea untuk add middle name aku kat FB, so aku add lah middle name aku, base on my feveret karekter dari anime feveret ku juak, Slam Dunk, Anamichi. So bila aku dah add, macam ok jak nama ya. But since dah ada nama jepon kat tengah, terpikir juak aku mok tukar nama blog aku to Malay with the Italian name with a japenese name in the middle..???? Hahahahaha…lawak dar jak bunyi. Memang sah lah aku boring malam tadik…
And this morning, masa sibuk2 nok berkemas pegi kerja, aku terover heard news, seorang remaja perempuan at the age of 13, was killed and 2 of her friends injured kenak rompak di MJC nun. Wahhhh kesian aku nengar, apa lah miak umur 13 tahun ya ada, duit pun masih mintak ngan urang tua. Sapa lah tergamak gilak molah rompakan camya kat budak kecik that don’t have anything. Hope the police will catch the blood thirsty sucker, dump it in the jail and paid for what he has done. Banyak benar kejadian2 brutal dah jadi di my peacefull Kuching lately. Pendatang asing, drug addicts yang sik berkerja, contoh2 sik bagus dari luar maybe key factor dengan apa yang jadi. Aku sik dapat imagine what will it be when my daughter grown up in future, macam ney nak society kelak kah, adakah akan jadi lebih brutal and less caring to others.
Nampak gayanya, kenak lah hati2 bila meronda di Bandar Kuching kinek tok, not that bad lah the situation but ambik lah langkah2 berjaga, or boleh juak kerja jadi jaga. Elakkan sebab mencegah lebih baik, jgn biar kan nasi jadi bubur, munjadi bubur pun , boleh juak makan ngan Bovril, telur masin, lobak masin, sik juak membazir…aku dah ngereco dah tok. So before jadi lebih teruk gik…adios…

Friday, March 5, 2010

Truly you are the reason...


I'm not a perfect person
There's many things I wish I didn't do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
And the reason is you

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with every day
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
That's why I need you to hear

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
And the reason is you

And the reason is you
And the reason is you
And the reason is you

I'm not a perfect person
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
And the reason is you

I've found a reason to show
A side of me you didn't know
A reason for all that I do
And the reason is you

dera and historical event at my kampung...

kesian betul bila baca paper, budak umur 3 tahun maut kena dera, and today, 1 more death due to abuse. This time even a much younger at the age of 18 months. Apa hal & apa masalah dengan diaorang nie????? Kalau betul, dah marah, dah rasa kuat sangat and rasa nak belasah seseorang, lebih baik cari yang sama saiz,kalau takat budak kecik macam tu, apa la kudrat dan iradat mereka nak melawan. Bagi aku, doarang nie memang pengecut coz berani kat budak kecik je…and macam biasa, dah macam chain reaction jer benda2 benda macam nie jadi kat Malaysia, bukan nak judge ok but aku dapat rasakan kerap sangat jadi kat Semenanjung Malaysia. Dahlah kes buang anak , ni kes dera budak sampai mati la pulak…as if macam ada something wrong jer. I’m so grateful that this type of incident is very seldom in East Malaysia. I heard there is abusive case happened here in Sarawak/Sabah but not reach a level that cause death.
And recently, one of the executive at my company loses her daughter, drown at the house swimming pool. I feel her grief, her sadness, she have my sympathy. I just can’t imagine how wills she coup up to gain her strength, they just celebrate their CNY together, still remember that this young kid also assist her mother usher the guest. And suddenly she lost her forever without any warning. Life can be cruel sometime but I do believe everything happen for a reason. I can only pray for her to be strong.
Recently, our PM, pay a visit to Kampung Lintang. He visit the house own by the late Mokhtar Deli. His house were used during the negotiation made by that time TPM, Tun Razak in inviting Sarawak to join Malaysia. Damn, aku never knew that my kampung is where this historical event happened, that is after 35 years. Proud??? Damn u can say that I am proud. My kampung is in the history of Malaysia…

Tuesday, March 2, 2010

Pengalaman Maulidur Rasulku....

Aku baruk ajak balit dari Sri Aman untuk perarakan Maulidur Rasul. Secara amnya, best experience tapi yang menyedihkan bilik tempat aku bermalam ya sungguh2 mengecewakan. Mun di banding dengan dragon Inn di Sarikei yang cokia ya, cokia lagik lah Hotel Taiwan tok.


Tok lah Hotel Taiwan ya....

Local Sri Aman madah ya otel apek, which aku rasa bersetuju juak ngan pendapat sidak ya. Bilik aku ya dah jak penuh ngan conteng2 rah dinding, macam aku tengok public toilet ya berconteng penuh dengan madah2 yang berbau lucah.


Coba kitakurang maca sajak lucah rah pintu bilit otel aku tok...


Tv dalam bilit aku ya TV kaler tapi tv ya first generation pun TV kaler.



Aircond pun ada juak , tapi keadaan aircond ya sungguh menyedihkan.



Spacing bilit ya , untuk duak orang tapi sungguh2 sendat. Layak untuk seorang jak bilit ya.



Nasib bait juak roommate aku, best. Nya is a magician, nya boleh molah trick2 macam yang di polah oleh David Blaine, Cyril and Magic Asia yang selalu main di AXN ya. Aku ingat kan sidak nya ya dah makei ilmu sihir, but bila aku kelakar ngan roommate aku ya. It is totally skil. Their finger tips can sense the card movement , mahir dengan weight daun terup pakei sidak nya molah trick ya. Dalam ya, aku sempat belajar dua trick dari nya. 2 most simple skil.
Apa yang pasti, bila aku balit ke Kuching. Aku nang bergosok benar2 badan ngan dettol.