Saturday, February 13, 2010

Syahdunya terkenang arwah mak...

Petang tek makan hol arwah mak aku. Dah 4 tahun dah mak sikda. Al Fatihah untuk arwah mak. Tapi yang paling best masa makan hol tok, semua family aku berkumpul, abang & kakak ku semua ada kecuali yang kat Miri ya jak sikda tapi sik hal lah anak nya ada wakil. Semua adik beradik mak ku ada datang kecuali sorang jak munkin kerana ada urusan kali. Best bila nanggar semua anak2 buah semua datang, dah besar2 sudak nya semua. Banyak juak yang sik datang tadik coz munkin kerana molah secara kecil-kecilan. Tapi mun datang tek lagik best dapat juak loyar burok kesah2 lamak.
Tapi apa yang dapat aku perati lah, makin kurang list attendant mun masa majlis2 macam tok. Bukan nya majlis aku ajak tapi termasuk majlis kazen mazenku yang lain. Sampei ada ya nang sik pernah nyenguk langsong. Bukan apa la, bagi aku cuma masa majlis macam tok ajak jak tempat pakei berkumpul, kerana masing2 sibuk dengan kerja masing2. Semenjak arwah mak duak bapak sik ada , aku pun tekad, mun lagik ada jemputan macam tok, mesti datang. Mun mak masih ada gerentinya ngerepak ngan kamek urang adik beradik sik pegi majlis urang. Mak akan madah mun kitak urang nikah kelak sik di pegi oleh urang . Family aku yang besar ya dah makin kecik. Mak & bapak aku, Cik Leh, Pak Yong, Pak Udin antara yang dah sikda agik dalam family besar aku. Rindu ngan sidak ya semua…
Bunyi mercun dah makin bising dah tok…jiran2 aku dah test power untuk pukol 12 malam tok barangkali. Esok dah ada 4 buah rumah mau pegi jalan…best la anak aku dapat angpau yu huuuuuuuu…
To all my Chinese frenz..Gong Xi Fa Cai..

4 comments:

The Fleece Master said...

Your late mak's teh was the best. I selalu dtg rmh ktk org sebab nak pow aik teh mak u hahaha. and the nasik aruk too! sik merik2 dtg rmh urg, ndindin mkn breakfast.

Al-Fatihah to Mak Elim.

Uncle Seven said...

aduh nasik goreng mak kue...pehhhh..terkenang pok..terkenang...especially bila nya molah nasik goreng belacan ngan cabik ajak ya, nang layan gua makan..

Ibu Iman said...

masa pengilan lah best.. pengilan mkn hol ka doa selamat ka x kesah janji dpt berjumpa kazen-mazen.. maklum la kita nektok, diam dekat, semua berisik kereta tp x juak terjalan umh saudara-mara.. ke spring juak dituju

☯❤Embun Malam❤☯ said...

Al Fatihah... alu teringat mak d umah... huhuuu... Salam kenal...

Keluhan rasa anak Sarawak

Akhirnya dapat peluang nak menulis, setelah sekian lama terhenti disebabkan kesibukan. Alhamdulillah kerana masih lagi bernafas, masih lagi...