Tuesday, February 23, 2010

Going to Sri Aman..


Cuti lagik…nang best….Kali tok sempena Sambutan Maulidur Rasul, aku akan join kontinjen Jabatan Ketua Menteri –gabungan untuk berarak di Sri Aman. Best juak dapat ngekot aktiviti macam tok, layan woooo..so ari Khamis pagi kontinjen kamek urang akan bertolak ke Sri Aman. Semua akan berkumpul di Wisma Bapa Malaysia. Semenjak kue jadi pegawai sangkutan di ICT, life been so wonderfull. Aku dapat juak layan ngekot aktiviti yang di polah oleh kerajaan.
Aku rasa di Sri Aman kompom aku akan banyak ambik gambar kelak lagik pun kue sendiri pernah bekerja di Sri Aman untuk 2 tahun. Banyak juga memori kue kerja di Sri Aman tok, ada yang best & ada yang x best. Kue sik mauk nok ingat lah yang sik best coz nya akan merencat kan memori kelak..Sri Aman..kawe datang nie hehehehehe..With a vengeance

Sunday, February 21, 2010

kompom ....aku belum agik tido...best ada rasa palak tok...mata dah merajuk sik mok nok tido...pejal2 suruh tidor sik juak mauk...nampak gaya nya awal lah aku tido malam tok.,..
Program ari tok just nok ilek2 jak kat rumah , so sik ada lah gilak aktiviti ari tok...palak aku blank gila tok..masa aku tulis blog update tok pun aku lepak dalam bilit anak aku ...sambil aku taip tok nya dudok main komputer nya pun...
nasib juak pagi tok tek sik ujan...mun sik nyesal sik dapat ngando...
Apa2 pun selamat berhujung minggu..

Thursday, February 18, 2010

Semenjak kejadian itu....

Aduh malu besar kue semalam. Niat di hati dengan ikhlas wish my eksekutif officer a very happy Chinese new year, tapi alih2 nya making fun of it in front of people. Waduhhhhhhhhhh …..
Semua nya bermula dengan aku turun ke tingkat 3. Aku tau ler they all tengah bz nok nunggu SS datang molah visit. Aku seperti biasa, rindok juak ati nanggar urang rami2 cam ya, coz kat opis aku kat at time being being sunyi sepi coz banyak nya lagik cuti CNY. And for me, as if dah jadi macam rutin bagi aku time ya , around 2, lepas semayang, lepas lunch, kayo2 lekak maca newspaper di atas, aku akan turun ke bawah untuk maca Eastern Times. So, nak di jadikan cerita aku terjumpa nya tengah write something at the reception counter, since aku sikda pegi ke rumahnya, dengan ati berbunga2, aku pegi sebelah nya then wish nya a very happy CNY, then aku pun masok ke bilit maca newspaper. After a while, aku pun keluar, nyelit dirik antara urang rami ya. Then suddenly, dengan suara yang besar, nya negor aku, “ Sordi, who are you looking for?? Or you just come down here to wish me a happy CNY?????. What the heck is that? People are smiling at me and I can feel that my heart beat stop for a while. Wahhhhhhhh I didn’t see it coming at all. How on earth she can humiliate me in front of people by making of fun of my wish. Aku dapat rasa muka aku panas menahan malu…
I never thought that this kind of people still exist in the face of the earth. Making fun of people by jatuhkan air muka orang lain, publicly. I learnt my lesson yesterday. People like this are not worth being nice too. They are too arrogant. Hilang cool aku #$%*&^%@!**&^%%....
Aku pun antar la email ngan nya, coz nya nyinggung perasaan aku( kede oi ), and she already reply saying sorry. I accepted her apology but then, no more being nice to people like this, lesson learnt well. Lepas tok malas ler aku . Bila aku cerita ngan bini aku, nya pun madah ngan aku, jangan ler bait gilak ngan urang cam ya, kan dah kenak dah…

Wednesday, February 17, 2010


Semalam…movie day. Terlampau boring di rumah sik tauk apa mauk di polah. Jadi masa aku tengah surf internet pagi ya, terbaca review pasal Valentine’s Day movie ya..tang ok jak, then nya box office di US nun. So dari sik molah apa2 petang ya , aku & wife plus anak2 buah aku plus agik kawan2 biniku..semua agree mok tengok this movie petanng at , show 6.15pm di MBO , Spring. Spending RM12 for the ticket, which the saets for these Cineplex( no 4 ), is very comfortable, couple seat sidaknya madah seat tok. Semua dudok berdua-duan…weh romantic weh lepak ngan biniku dalam tempat gelap hehehehehe. Ada setengah komen yang aku baca dalam internet, they are giving a bad review about this movie, tapi bagi aku, it’s not bad. Maybe orang yang berik komen ya sik ada perasaan cinta lam hatinya kali…I guess. The movie boleh dikatakan straight forward jak, about an everyday day love between orang yang tengah bercinta, dah kawen, pasangan warga emas, it about what is love meant for every walk of life and ages. Ada sigek karakter ya, both of them sik sedar yang true love nya duak is actually right in front of their eyes. Bak kata pepatah melayu, gajah depan mata sik Nampak, kuman seberang laut nampak. Aku suka sigek dialog dalam ceerita ya, this guy saying to Asthon Kutcher madah, “I’m marrying my best friend”. Alu Asthon Kutcher nanyak balit “ I thought I was your best friend?”. So that guy madah “you’re my buddy but my wife is my best friend”. Nang best dialog ya, kenak lagik ngan scene and what been happening before this scene appear.
Bagi aku, after movie 10 things that I hate about you, baruk ada movie tok yang boleh aku layan gila, go very simple and sik mening palak mikir ending even though ada surprise masa kat ending nya ya..anyway a full 10 marks from me…

Saturday, February 13, 2010

Syahdunya terkenang arwah mak...

Petang tek makan hol arwah mak aku. Dah 4 tahun dah mak sikda. Al Fatihah untuk arwah mak. Tapi yang paling best masa makan hol tok, semua family aku berkumpul, abang & kakak ku semua ada kecuali yang kat Miri ya jak sikda tapi sik hal lah anak nya ada wakil. Semua adik beradik mak ku ada datang kecuali sorang jak munkin kerana ada urusan kali. Best bila nanggar semua anak2 buah semua datang, dah besar2 sudak nya semua. Banyak juak yang sik datang tadik coz munkin kerana molah secara kecil-kecilan. Tapi mun datang tek lagik best dapat juak loyar burok kesah2 lamak.
Tapi apa yang dapat aku perati lah, makin kurang list attendant mun masa majlis2 macam tok. Bukan nya majlis aku ajak tapi termasuk majlis kazen mazenku yang lain. Sampei ada ya nang sik pernah nyenguk langsong. Bukan apa la, bagi aku cuma masa majlis macam tok ajak jak tempat pakei berkumpul, kerana masing2 sibuk dengan kerja masing2. Semenjak arwah mak duak bapak sik ada , aku pun tekad, mun lagik ada jemputan macam tok, mesti datang. Mun mak masih ada gerentinya ngerepak ngan kamek urang adik beradik sik pegi majlis urang. Mak akan madah mun kitak urang nikah kelak sik di pegi oleh urang . Family aku yang besar ya dah makin kecik. Mak & bapak aku, Cik Leh, Pak Yong, Pak Udin antara yang dah sikda agik dalam family besar aku. Rindu ngan sidak ya semua…
Bunyi mercun dah makin bising dah tok…jiran2 aku dah test power untuk pukol 12 malam tok barangkali. Esok dah ada 4 buah rumah mau pegi jalan…best la anak aku dapat angpau yu huuuuuuuu…
To all my Chinese frenz..Gong Xi Fa Cai..

Friday, February 12, 2010

Menjelang Tahun Baru Cina..tahun rimo..tahun aku ...

Lengang…sunyi sepi opisku menjelang tahun baru cina tok. Jalan pun sik berapa jam pagi tok, mun tiap2 ari macam ya nak kah best. Untuk Tahun Baru CIna tok, dah dapat dua jemputan open house, boleh ler jalan-jalan kelak.
Kinek tok hangat rah facebook kes menghina Nabi Muhammad. Bagi aku, yang memang dah melampau. Sepatutnya sidak sik boleh kelakar macam ya, benar2 cross the line. Muslim in Sarawak sik molah bunyi gilak pasal issue nama Allah kerana sidaknya paham, sidaknya hidup sama ngan sidak ya, sebab ya sidak paham. Tapi penghinaan yang dah keterlaluan. Jangan lah all the Muslim in Sarawak diam, those with low civic minded ambik peluang jak mok cakap or tulis apa yang mereka mauk. Bagi aku, aku sikkan berdiam diri so aku polah la report kat Balai Polis dua ari yang lepas. Sekiranya orang macam tok pun boleh lepas undang2, nang sik tauk lah aku. Mun menghina Sultan boleh kena dakwa, sikkan orang macam tok boleh lepas. Adakah terlalu besar pangkat dan kebesaran seorang sultan dari seorang Nabi, pesuruhNya? Kita lihatlah macam nei Najib, our PM handle this thing. Mun nya pun diam juak, memang mengecewakan aku ajak.
Aku tauk, pandangan dua orang Sarawak yang low civic minded ya and yang sik educated ya sik mewakili agama sidaknya, aku banyak kawan dengan sidak agama lain. Sik jadi masalah bagi aku. I love my peaceful Sarawak, tapi orang macam perempuan duak orang ya especially Lynette Lincoln ya, akan menghancurkan Sarawak yang aman damai tok.
Love Sarawak, Love Malaysia & Love Islam

Sunday, February 7, 2010

Tensen tahap dewa aku...

Obsess? Aku sik pernah terjumpa orang obsess . Tapi itulah yang terjadi ngan anak buah aku. Kesian aku bila dengar cerita nya. As if macam sikda urang peduli jak….Cerita bermula dengan ceita anak buah aku tok nok kawen, ngan kekasih ati.Aku pun suka juak lahhh…sanggup booking tiket sempena majlis kahwin nya.Nak dijadikan cerita, seminggu dah nok kahwin, sidak perempuan ya madah sik jadi. Ilek2 jak sebelah rempuan ya nangguh kahwin. Apa kes???? Aku dah marah. Tiket dah beli apa semua,alih2 sik jadi ya nang taik pau. Benda ya terjadi sebulan lalu…aku marah tapi aku diam kan ajak. Jadi bila anak buah aku tok dah pergi Kuching, belajar rah Giat Mara ya, aku selongkarlah kisah sebenar nya….
Bila aku slow talk dengan anak buah aku, rupa2nya..keluarga pihak rempuan yang bermasalah. Kahwin di tangguh sebab atas alasan yang langsung sik masuk akal. Apa? Nya ingat kerja kahwin tok macam kita mauk turun nanggar wayang??Kitak orang tauk alas an apa k rempuan ya nangguh kawen tek just bcoz anak buah aku ada rami kawan rempuan di facebook dengan tagged. Sik jahanam panama ya…and yang best nya perempuan tok jenis syok sendiri paduhal. Nya tauk password facebook anak buah aku, nya selalu update facebook paduhal…aku ingatkan anak buah aku sendiri yang update fbnya. Kronik benar dah tok…Yang aku sik tahan abang perempuan ya ilek2 jak nganok anak buah aku urang utan di wall face book. Sial benar…Nampak benar jak sidak ya sik tauk cerita sebenar .
Apa yang aku perati selama anak buah aku ada di kuching tok, miak rempuan ya every 3 minit akan call tepon handphonenya…anak buah aku ilek ajak…aku yang tensen…, sampei aku embak nya nanggar wayang , telepon anak buah aku sik berenti berbunyi…