Tuesday, December 29, 2009

Al-kisahnya Batu Katak nie....



Korang tengok badan batu nie, penuh ngan tulisan nombor ekor...aduh hai..



Lubang nie orang gali pasal nak masukkan dinamit..






Coba korang tengok, ader macam2 katak kan...


Ini merupakan salah satu benda yang aku jumpa semasa aku dalam pengembaraan tidak rasmi aku semasa menjadi hakim untuk Anugerah Desa Cemerlang, orang panggilnya Batu Katak. Keseluruhan batu ini penuh dengan nombor-nombor ekor 4d. Mengikut cerita yang aku dapat dari orang, dulu batu ni kecik je, pada paras pinggang. Tetapi semakin membesar hingga ke saiz yang ada sekarang nie. Dulu batu nie, tak berbumbung. Mengikut cerita yang aku dapat, ada seorang Cina nie, dia pergi menurunlah kat batu nie, so dier buat nazar, kalau nombor ekor dier nie naik, dier janji nak buat bumbung supaya batu tu takkan kena hujan, panas lagi. Nak dijadikan cerita memang betul2 nombor ekor dier naik, so dier pun pegi le tunaikan janjinya, buatkan bumbung untuk batu tu. Kalau korang tengok badan batu nie, ada lubang yang orang tebuk pasal orang nak letupkan guna dinamit, tapi kata diaorang langsung tak nak meletup.
Aku susah gak nak percaya menda nie tapi aku dapat lihat lah banyak lubang untuk masukkan dinamit tu kat batu nie. Memang kalau dilihat dari tepi memang macam katak yang sedia nak melompat. Korang tengok jer gambar…

Monday, December 28, 2009

Hujung tahun...opis ku sunyi...


Aku baruk perasan, for the last 2 weeks plus this week, semua cuti gugok ari Jemat, best juak. This new year pun will on Friday. Sik perlu lah aku ngabis cuti aku yang sememangnya udah tinggal few days. Dapat lah carry forward next year. Wife kue akan bercuti mula dari esok sampei Monday. Ya baruk dikatakan cuti selama 2 tahun hehehehehe…..
Opis masa tok sunyi sepi. Most of them on long leave, the boring part is I have to handle year end billing. Doing copy of few old files, certified & submit to our finance section. Last year aku sik molah ya gilak coz still new, but I totally have to do it this year end. At least aku ada something yang boleh aku polah, sik juak aku tertido rah kerusi aku agik sambil berdengkor macam last week. Malu weh…part dengkor yalah. Aku rasa miak depan aku ya mauk senyum nengar aku berdengkor tidor. Macam biasa, bila tukar tawun, bererti bestday aku sik lamak agik, bufdey anak aku dalam masa 2 minggu lagik, more or less lahh. Aku sik tauk apa nok di berik ngan nya, munkin nok merik nya beskal kali. And also bufdey wife aku pun around the corner, pun lom tepikir mok merik apa gik. Awal tahun tok nang banyak mok meli hadiah.
Pejam celik, dah masok 10 tahun aku kerja ngan majikan aku kinek tok. Sik sangka lah pulak, dah rasa senior menar dah. Banyak juak staf baru yang baruk masok, tapi sik kenal. Yalah semenjak duak menjak aku jadi attachment staff tok. Seperti biasa juak bila year end, adalah dinner yang di anjur oleh jabatan, so far aku dah attend 3 dinner, dinner opis aku, dinner Anugerah Desa ya , pasya dinner opis baru bini aku, JAIS. Yang sik best nya pulak, semua nya ya di Merdeka Palace. Tok tengah tunggu dinner company gik, sik tauk bila sidak nya mok molah. Mun macam last year rah Sarawak club, tawun tok cnei nak gik kah? Jangan molah rah parking lot dah lah…dah level international dah company aku tok, jangan lah merik malu kaum gilak….
Adios…

Wednesday, December 23, 2009

My new blog template...Michael Jordan

This is my blog new look for the 2010. In respect of my favorite basketball player of all time, Michael Jordan. There will never be another Michael Jordan. The one that change the basketball game forever. Thanks to Pyzam (actually don’t know who he is), but thanks anyway for this lovely free blog template. Still a lot on his website.
I like it very much, and hope you guys out there love it too. This end of the year, within 2 weeks time, I really hope those who have something to achieve within the year 2009, manage to fulfill it. As for me, it looks like I have to carry it forward. Or I just plan for a new one. I just wish for one thing for this coming New Year, a good health. People always forget, time & good health is the most precious things that most people ignore. Most of us just realize it when it was too late. I’ve learn my lesson, such an eye opener for myself and for those around me. Young age nowadays is not an advantage anymore.
Happy Maal Hijrah to all…

Monday, December 21, 2009

The endurance of Sordi's body...

Minggu2 terakhir bulan Disember benar2 mencabar minda ku yang penuh dengan ketenangan tok hehehehe…Kereta sik alah 2 jak rusak. As if dah macam musim nya agik nok rusak mintak duit , tapi bila dikenang2, nasib bait nya sik rusak teruk benar2. Mun sik lagik la naya aku dikerja nya. Tapi berabuk juak poket dikerja oleh kereta ya. Apa boleh buat, hopefully nya akan terus baguslah lekak ngeluar banyak duit k ngatur nya.
Pejam celik dah nak ujung tahun 2009 dah. Sik lamak lagik 2010 datang, meningkat agik setahun umur aku. 4 tahun lagik aku akan berumur 40-an. Aku pernah janji ngan ku pun aku ada a few benda mauk achieve before umur aku 40 tahun. Aku still have about 4 years to fulfill my dream. Mun aku dapat accomplish nya memang best lah, mun sik dapat kira disappointment ngan aku lah. Sik berjaya dengan matlamat yang aku mauk capai. Life has been wonderful so far , nothing to regret.
Maintain a good health so I can watch my daughter grow up, I just added this into my list. But list tok bergantung dengan umur panjang, sihat tubuh badan. Aku dah rasa mauk ilek dah, so far I’ve been pushing my body the a limit which also surprise myself. Only certain people will know. Never regret, just do it.
Alhamdulillah.

Wednesday, December 16, 2009

Bla...bla...bla....aih nei mekanik tok...

Semenjak duak menjak tok, kereta asyik mintak duit jak, tapi sikpa, besar jasa nya ngan kue. Pagi tok tek, bateri nya flat la pulak. Terpaksa lah gua n bini gua melepak di rumah kejap pagi tok, sementara nunggu mekanik datang, sik tauk gik kol brp nya sampei. Since sik da apa2 mok polah, aku pun layan lah internet tok, surfing apa2 yang patut.
Kinek tok aku ketagih ngan photo editing, online pun lah sementara aku gik belajar makei software2 yang canggih ya. Layan juak aku edit gambar2 aku, anak ku & bini kue. Memang sah lah aku sikda apa2 mok polah gilak. Malam tok, dinner opis rah merdeka palace, tema yang aku engkah “black & white”. Last minute gilak kompom dinner tok, so sikda idea gilak lah aku mok mikir tema yang best2 sikit. Mula at 7 pm until 11 mlm tok. Hopefully semua nya ok dengan last minute arrangement tok. Akan ada few games, singing by Clarence & Sandra, ada akustik show oleh anak2 Kak Siti. Aku rasa akan jadi best lah dinner malam tok. Next week,, Monday pun akan attned sigek agik dinner, malam penyampaian hadiah bagi pemenang Anugerah Desa Cemerlang 2009, pun kat Merdeka Palace juak. Duak kali dah attend dinner sia, cobalah makei hotel baruk bukak ya, Pullman. Best juak rasanya….
Rasa dah abis dah apa yang aku mauk coret tok, tapi layak mekanik ya belum agik Nampak. Hmmmmm….patutkah aku tidor sementara itu..????

Saturday, December 12, 2009

Aku budak kampung lintang...and proud of it

Penat yang teramat penat..abis juak akhirnya judging kampung2 tok sekelian. 11 divisyen within 10 days, perjalanan yang sungguh2 best. Semua para hakim pun palak gila juak. So sik boring gilak. Apa dipolah kmk urang masa on the road? Berbalas teka teki sepanjang perjalanan sebelum sampai ke destinasi. Banyak ada jak teka teki. Arum bulak boleh ngarang sigek buku aku. Ada yang teka teki spontan, ada teka teki yang di ambik dari internet, teka teki lucah pun ada juak. Sik kusangka juak. Disamping teka teki, ada juak yang mukak cerita2 lucu yang pendek pakei tetak. Pengalaman yang aku dapat susah juak aku nak cerita. Terlalu banyak, mungkin akan aku cerita sikit demi sedikit, mun masih ingat lah.
Our chief, En Usop, En Syuaib Penolong Pengarah Kemas, Robert, Billy, Vincent, Firdaus,Ali Imran, Yusry , Ali, Mahdi & Mortadza, nama2 yang aku akan ingat sampei bila2. Mun di suruh pegi sekali lagik ngan group tok, aku memang mauk joint juak. You guys, are the best.
Tapi perjalanan tok menyedarkan aku betapa kita beruntung bila semua kemudahan dah ada depan mata, semua dah disedia oleh gomen. Tapi masih juak orang di bandar tok sik menghargai apa yang ada. Sentiasa sik cukup. Sedangkan kampung2 yang aku masuk tok ada yang cukup kelengkapan yang sepatutnya ada di sebuah kampung.
Munkin mun sidak bandar tok di antar ke tempat2 yang kurang keperluan cam tok, baruk sidak pandei menghargai apa yang sidaknya ada. Maybe..

Sunday, December 6, 2009

The trip...episode seven...

Perjalanan aku untuk Anugerah Desa Cemerlang masih lagi berterusan. Sudah pun mauk sampei ke penghujung. Masa aku mengupdatekan blog tok, aku di Loxing Hotel, Betong. Bandar Betong tok ok, tapi yang mengecewakan aku adalah capaain internet nya, sik kira lah broadband or wifi. Duak2 nya hampeh. Semalam aku di Sarikei, internet nya pun sama juak. Patutlah kenak orang di tempat2 tok selalu mengadu pasal capaian internet sidaknya kurang memuaskan.
Mengadili Kampong Jemoreng, dekat Daro. It’s a good experience. Kampong yang cantik, bersih & teratur. Aku pun sempat nopeng & main gendang juak ari marek. Lamak juak dah aku ngidam mauk main gendang . Sempat juak lah aku singgah kat rumah arwah bapak aku di daro nun. Aku dah pun ke rumah Jonathan Juna, rumah panjang Iban. Sambutan sidaknya nang best. Kali pertama aku terlibat ngan acara miring, selalu tengok jak dalam TV. Di kampong Selalang, agak mengecewakan kerana kurang nya persediaan. Sidaknya dibiar terkapai2 oleh sidak pejabat residen Sarikei. Orang yang sepatutnya menjawab bahagian teknologi maklumat , pandei pulang indah bila para hakim lambat sampei. Kurang nar jak kerjasama sidak kampongya. Dah lah sorang pun wakil dari pejabat residen sik muncul. Di rumah panjang Michael Lanyau, bahagian Bintului, sambutan agak kurang kerana mereka masih berkabung sebab berlaku kematian di tempat mereka. Mengagumkan betapa mereka mendahulukan adat mereka, walaupun mereka tahu kedatangan para hakim. Sesuatu yang mungkin agak kurang pada masa tok.
Setakat tok, aku dah pun berada di permukiman orang Kadayan, Kayan, Melanau, Iban dan Melayu. Pengalaman yang amat mahal bagi aku. Melihat sekeliling mereka , di mana sesetengah masih dalam serba kekurangan, aku rasa bersyukur dengan apa yang aku ada pada masa tok. Pengalaman, sik boh cerita lah...
Makan memang sik perlu susah ati. Memang terjaga dan kemungkinan terover makan lah aku rasa. KEMAS as urusetia being excellences . Terima kasih to En Syuaib, wakil KEMAS yang mengembara bersama kami. Again, until my next update…

Thursday, December 3, 2009

3 Destinasi awal Anugerah Desa Cemerlang yang menawan hatiku...( wasehhhh tajuk hahahahahaha )

So far, dah 3 kampung dah aku masok. Kampong Pabahanan ( Limbang), Kampung Selanyau( Miri) , kedua-dua nya perkampungan Kau m Kadayan & Uma Belun ( Kapit) perkampungan Kaum Kayan. Lamak gilak diam di Bandar, bila kita masuk ke kampong yang masih lagik penuh dengan semangat kekampungan yang sejati, penuh tradisi, penuh dengan semangat kekampungan , betul2 membuka mata sendiri. Betapa kampong ku di Kuching dah sikda agik ciri2 macam tok.
Paling best, welcoming ceremony. So far, most memorable one is Uma Belun. Banyak dah jak gambar yang aku mauk share. The beauty Uma Belun yang terletak di Sg Assap , Belaga tok, membuatkan aku speechless. Paling best, yang dipersetujui oleh semua hakim, perempuan mereka( yang muda ajaklah ), memang menawan. Lemah lembut, putih…mana judge yang masih bujang ya ternangak mulut jak lah nanggar.
Destinasi seterusnya ari tok, will be Rumah Michael Lanyau merupakan wakil bahagian Bintulu. Sambutan diluar jangkaan barangkali. Ketua hakim , the most seniors judge untuk event tok, madah susah mauk menjangka sambutan bagi tiap2 wakil kerana mereka akan melakukan paling baik untuk menarik hati para hakim.
Mengadili bagi bahagian ICT, kemudahan IT yang ada di setiap kampong mengagumkan . tiada bantuan dari kerana semua nya atas usaha sendiri. Keinginan untuk memajukan diri, tidak mahu ketinggalan , membuat mereka tidak lokek untuk membangunkan sendiri pusat2 komputer dan mengadakan kelas.
Di Uma Belun, kesedaran penggunaan barangan canggih, seperti digicam, camcorder and telefon bimbit yang canggih amat2 mengejutkan aku. Walaupun warga tua disana, keupayaan untuk mengguna digicam & camcorder amat tinggi. Tidak banyak soalan , menggunakan nya dengan penuh keyakinan. Telefon bimbit iboh cerita, aku terkejut nanggar seoarang warga emas ya makei Iphone. Kalah menar aku oleh urang tua ya…
Ya baruk sikit aku cerita…more to come. Aku dah mauk berangkat ke destinasi seterusnya….until then…adios.