Sunday, November 29, 2009

The trip...

On the move again , kali ni lebih lama dari biasa. Lebih kurang 10 hari. Bermula dari Limbang, then turun ke Kuching . Singgah ke semua division. Syok gila aku masa mauk memulakan perjalanan tok but sedih meninggalkan family ku for a while. For sure, this journey will be on good journey. Sorry not a good journey but a great one. Aku pasti aku akan collect banyak experience sepanjang perjalanan. Singgah ke kampong2 yang aku akan judge. Tanggar, kertan aku suk gila lupak madah pasal perjalanan aku tok.
Aku akan mewakili jabatan aku untuk jadi hakim Anugerah Desa Cemerlang peringkat negeri Sarawak. So, aku akan singgah to each kampong yang dah menang peringkat bahagian dalam mencari pemenang peringkat ngeri yang akan mewakili Sarawak to peringkat kebangsaan. Syok beb…
Aku ada tengok video masa jawatankuasa mengadili salah sebuah kampong yang menang last 2 years. Wah best, sambutan sidak kepada para hakim macam nyambut YB jak. Hahahahahaha….siap ada silat2, tarian & persembahan serba sedikit.
Yang spoilnya, aku sik dapat ambik flight jam 12.30 tgh ari to Miri, kenak ambik flight awal pagi kol 7. Jadi sampei kat Miri tok awal, alamat melepak dalam surau lah aku tok. Call abang aku, nya dapat ambik aku tengah ari kelak masa lunch break nya.
Tapi dah lamak juak sik molah kerja macam tok, teringat masa aku belajar dolok2. Selallu lepak rah airport, nunggu nama kenak tunggah rah standby list. Memori-memori.
Dah terlampau lamak aku sik molah trip yang more to adventure macam tok. RIndu bebenor kue.
Jadi semua nya akan bermula pada esok hari, kampong pertama yang akan disinggahi. Kampong Prabahan di Limbang. Let the games begin……

Friday, November 27, 2009

Selamat Hari Raya AidilAdha to all..

Selamat Hari Raya ..Maaf Zahir Batin...semoga hari raya korban ni membawa keberkatan kepada semua...

Wednesday, November 18, 2009

kue bengong...or bengang..entah lah...

Selepas kejadian kue mengamuk ngan sidak TM, masih juak sikda tindakan apa2 dari TM, aku ambik keputusan untuk komplen ke talikhidmat. Memang mengejutkan kerana dalam masa sejam lepas aku log komplen aku, lalu ada sidak TM call aku madah mauk pergi rumah masang tepon. Dapat pun sidak nya molah kerja ngan cepat. Walaupun dah pasang tepon, still line tepon aku lom gik clear. Masih ada interruption, cross line kali coz aku dapat nengar another ringing tone rah line tepon rumah aku. Pihak TM ada call balit pasal interruption tok tapi awal2 lagik sidak madah yang sidak nya akan transfer nya to other section. Sidak sik berani commited ngan aku bila boleh setel benda tok. Even time frame pun sik berani sidak nya mok berik. Apa lah punya servis. Jangan kelak ujung bulan lalu nok charge aku RM120 for the wifi terus, sedangkan aku lom agik makei wifi sidak, mun mok cas biarlah nya cas panggilan RM 10 tanpa had, ya pun aku belom pakei agik.
Memang mengecewakan, tapi aku akan biarkan dolok & tengok berapa lamak sidak nya akan solve kes aku tok. Kita tunggu dan lihat. Aku dah calculate yang tok dah mok abis second week dari tarikh aku apply, memang sik seperti yang di janjikan, 2 days selepas register nait tepon and 2 days lepas ya nait wifi. Dengan alasan yang di berik, other seksyen macam sik ada connection ngan section lain,memang langsung bukan macam urang under same company, as if sidak tok dari kompeni yang berlainan.
Rasa mok kensel ada juak rasa ati, coba redtone. Tapi redtone wifi, signal nya sungguh jauh, di bukit jin di batu lintang ajak tempatnya. Kelak di Matang kelak sikda signal langsung, lagiklah naya aku.
Suku lagik pukol 3 ptg tok, mata aku ngantok gila. Berik bantal nang lalu sampei buntal terus aku, dah perut kenyang tok, kenak gik aircond opis tok sejok gila. Apa la aku nak buat k ngilang ngantok…

Monday, November 16, 2009

Streamyx punya pasal...aku mengamuk ( marah lah nie )...


Waduh…bengangnya aku ngan Telekom. Janji madah mok nyetel aku pun pemasangan telefon & wifi within a week, alih2, habok pun tarak. Jadi aku pun ngambik keputusan mauk melampiaskan nafsu kemarahan gua ngan sidak Telekom atas janji yang sungguh2 sik betol. Untuk pengtetahuan umunm, pada ari minggu yang lepas iaitu 8/11, aku dengan penuh style serta perasaan berbunga mauk naik streamyx di rumah aku, patek dah dah tensen gila aku makei broadband aku yang slow gila ya. Masa register ya, wakil Telekom ya madah ngan aku, yang sidak akan register nama aku on Monday, so ari Selasa sidak akan masang my phone line and within 2 days later nya akan masang aku pun wifi. Chek sungguh2 bagus perkhidmatan do offer oleh sidak Telekom tok.
Dari ari Isnin aku menunggu, ada juak sikda Telekom ya call bini aku, nanyak sinei Jalan Matang Baru, bagi aku mustahil urang Kuching sik tauk sinei jalan ya, alih2 sidak nya madah dah survey sampei ke Malihah nun, sikda juak nemu perumahan aku. Puzzle juak aku, nama address aku rah Jalan Matang Baru, yang sidak pegi survey sampei ke Malihah. Ya ajak phone call yang aku terima dari Telekom. That’s it.
Bila sampei ari Jumaat ya tek, langsung sikda apa2 berita dari Telekom, aku decide mok pegi ke Telekom Batu Lintang, mauk komplen lah katakan. Aku di sambut oelh sorang pempuan, lalu aku madah aku mok komplen, so aku story kan cerita aku. Abis cerita, dengan penoh kompiden sidak ya madah ya bukan Telekom, ya sidak ejen nya ajak. Perkataan aih pun termuncul dari mulut, so aku tanyak balit dengan rempuan ya, ko merendahkan2 orang dah ya. Aku padah ngan nya , sidak ya makei baju TM, ngantung banner TM serta promosi sidak TM, lagik mok sik ngakuk ya bukan orang TM. Aku padah lah, waima nya mak ejen, bapak ejen, as long as nya carry the TM logo, sidak nya betanggungjawab juak. Senang sekali jak sidak nya nok lepas tangan. Aku pun madah mok kelakar ngan boss nya. Nya madah boss nya sik ada, aku tanyak besar nar pangkat boss ya sampei sik boleh di talipon.
Jadi, nya pun angkat talipon, main kelaka bisit2 madah ada urang mok kelakar ngan boss, then nya pass line ya ngan aku. So bila aku kelaka ngan bossnya & explainapa masalah ya, solan yang keluar dari mulut boss nya” Jadi kitak mauk masang talipon ngan wifi lah? Aih aku alu madah ko bodo ka apa, then nya tanyak agik soalan yang sama, aku padah agik ngan nya ko bodo kah apa, udah aku ngisik form apa semua, mestilah aku mauk nait. Soalan dari boss ya langsung sik mencabar aku yang tengah panas ati. Lepas ya aku di pass ngan sidak kaunter, still sik ada solution, sidak nya cuma janji ari Isnin tok, which is today mauk nyetel benda tok. Tapi setakat aku naip coretan ati manas aku tok kira2 jam 11.06 minit pagi lom agik HP aku tok berbunyi nerimak panggilan dari sidak.
Aku akan ambik keputusan mauk masok kan aduan aku tok ke Talikhidmat, sak sidak nya kenak jawab ngan sidak boss nya and Talikhdmat. Arghhhh marah nya aku…

Thursday, November 12, 2009

Sekali seumur hidup...

Nang boleh tahan juak kesibukan aku kebelakangan tok. Semenjak kejadian masok ICU ya, aku dah jaga health aku menar2, and so far aku boleh rasa syukur, aku pun BP going to normal ajak reading nya for the last 4 days. Aku benar2 harap yang aku sik akan bergantung ngan ubat. Boleh di katakan aku antara manusia yang susah mauk makan ubat.
Kadang2 kejadian macam ya betol2 mukak mata nyuruh kita jaga kesihatan benar2. Buat masa tok, aku nang makan sik nyaman ajak2, salah satu kenikmatan yang ilang. Ya baruk sikit jak Tuhan narit kenikmatan yang di berik nya ngan kita. Belom agik nya ngambik banyak. Ku pikir2 memang aku benar2 bersyukur.
Aku terbaca newspaper baru2 tok tek, MACC mencadangkan sak gaji menteri2, wakil rakyat dinaikkan untuk menahan sidaknya dari nerimak rasuah. Cadangan MACC tok betol2 mencabar minda saintifik aku yang hampir terbantut tok, adakah sebelum tok menteri2 kita suka nerimak rasuah sampei MACC merik cadangan yang amat bodoh tok? Sepatutnya sidak MACC tok berik lah idea yang lebih bernas. Bagi akulah, memang sidak MACC tok malas mok molah kerja kali. Betol2 juak lah Malaysia kinek tok dah mauk jadi Negara kapitalis, yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin.
Weekend tok aku akan check-in, untuk pergi menenangkan minda. Lamak juak dah sik pegi check-in tok, aku ngan family ku sekali nga nsidak in law aku semua. Aku gerenti Aleeya mesti suk gila mandik kolam kelak, dapat aku imagine kekecohan mulutnya.
Mun dipikir, kerja sampei bila2 sik akan abis, so kinek tok aku dah molah keja main embak ilek2 jak. Malas aku mok menstress kan palak aku gilak. Kinek tok juak aku sik akan miar peluang2 yang muncul depan aku ilang or terlepas gia ajak, near death pun pengalaman tok benar2 ngajar aku,…kita sik akan tauk bila nya datang , so grab apa jak peluang kebaikan yang muncul depan kita…

Tuesday, November 3, 2009

Aku masok ICU..aduh heh...

Darah tinggi? Tanpa sebarang amaran aku kenak pada khamis yang lepas. Bagi aku, pengalaman yang menakutkan. Sik pasal2 aku masuk ICU. SImtom nya, aku rasa pening amat sangat, mata aku dah sik dapat nak zoom. Aku pun pandei ilang ingatan sekejap, ingat kan pening kepala biasa, darah x cukup sampei ke otak kah, so dengan penuh selamba aku pegi ke klinik kotaraya Matang. Aku masih ingat agik reaksi doctor yang merawat aku amsa ya, bila nya nanggar bacaan BP aku yang melampaui batas kenormalan seorang manusia normal, nya alu berdiri, bila nya nyebut BP aku is 248/168, aku memang terkejut gaban. Nya madah, BP yam un urang tua sikit, memang dah stroke, nya nyuruh aku admit, masa kat hospital pun, bila the Indian doctor ya nanggar bacaan BP aku, nya alu madah “OMG, you’re a time bomb, I cant let you go”, sidak nya alu scan palak aku takut ada internal bleeding. Again, aku bernasib bait agik. DOktor ya madah , dah banyak nya tengok kes macam aku, orang muda, kenak high blood attack, sampei bleed nya pun otak. Few days later, terus padam.
Aiseh doktor tok, macam Doctor House jak, main sound direct. Langsung sik makei peribahasa. Sungguh kurang sopan. Badan aku iboh cerita , memang dah kebas dah. Aku nang benar2 bersyukur, aku still have the opportunity to stay alive, munkin aku ada unfinish kerja kali kat dunia tok…?
Memang aku tauk , minggu ya aku memang sik jaga makan aku. Aku kenak berdiet lah sekarang tok, more time to exercise. So glad aku still hidup gik time tok…betol2 aku value life aku…