Thursday, October 29, 2009

Trip to Limbang

Baru2 tok aku travelling pegi ke Limbang atas urusan kerja lah. Limbang just a normal town ajak tapi yang best nya, masa aku sampei kat sia is musim buah-buahan. Heaven for local fruits lover just like me.

Durian nang melambak, dengan harga yang amat murah sekali, buah tampoi, aku sik pasti yang lain tauk sik buah tampoi,

also di jual dengan murah sekali, RM1 per kilo.. Buah dabei iboh cerita, mun di kuching 1 kilo sampei RM18, di Limbang cuma RM 4,5 or 6 ajak sekilo bergantung dengan saiz. Buah terap, buah kegemaran aku yang pun melambak jak di pasar tamu Limbang ya.
Malam kedua aku kat sia member2 seopis ajak aku makan durian rah pasar tamu, RM 10 for 4 biji dengan saiz yang cukup besar bagi, kekenyangan aku ya sampei sik makan nasik aku malam ya. Aku ada cuba durian kecik, durian kuning sidak sebutnya, adoh alu pening asa palak aku. Tapi one thing aku perasan , sidak urang Brunei memang suka benar durian kuning tok.

Aku masa dari Lawas ke Limbang, aku ada berenti dekat Sundar, so terlampau ingin mauk makan durian, so ingat mauk meli sigek jak, tapi makcik yang jual durian tok sik mok jual ngan aku, nya berik ajak sebiji ya ngan aku. Aku mok bayar at RM5 untuk sebiji ya, makcik ya mati2 sik mok terimak duit aku. Well, dah nama rezeki ya, aku tanpa malu pun makan lah. As usual, menda free tok memang nyaman hahahahaha…
My next plain is mok gi Kapit gik, aku lom gik pegi kapit. Tengah merancang. Tapi early Disember aku akan pegi Miri agik for 5 days. Wah kencang nanr aku gi travelling kinek tok eh…layan beb. Sik lah ku boring gilak ngadap PC di opis tok .

Friday, October 23, 2009

Lamak nya aku offf...


Aduh…lamak betol sik update blog aku. Lepas travelling, aku terus attend kursus kat CMM. So kesuntukan masa untuk aku mengupdate blog aku memang jelas benar. Tapi aku rasa aku ada few good story mok share. Munkin aku akan bercerita serba sedikti pasal trip aku to Limbang & Lawas. And munkin juakaku akan share few cerita masa kursus kat CMM ya.
Weekend ya pulak , lepas balit travelling terus joint larian kesihatan on Saturday ya, and ada agik pengilan ari Minggu. Memang full jadual aku…gila kue eh..endurance abis badan aku. Sik cukup full rehat. Tok dah mauk demam dah, nyata sekali tahap endurance aku dah berkurangan. Arghhhh ….memang sik best bila badan kita dah sik dapat coupe ngan semngat yang kita ada…nawaitu kuat tapi badan sik mengizinkan. Memang sah juak aku mesti turun padang untuk jogging…angkat sikit stamina lok…

Monday, October 12, 2009

Monday ….Monday blues…dah lah time turun keja , kenak hujan lebat, sampei kat parking lot, aku terpijak lopak air. Basah kasut & stoking aku…arghhhh ari senin yang membosankan. At least aku akan molah outstation work this coming Wednesday, pegi Lawas & Limbang, so aku akan berada di perantauan untuk sementara waktu. Ada juak peluang nanggar tempat yang aku belom pernah pegi. Kawan2 awal dah molah pesan meli ikan tahai.
This coming month, banyak orang yang aku kenal akan berpindah jabatan. My wife, nya akan berpindah ke Jabatan Agama Islam. Also Big Momma, nya pun akan berpindah ke new section. Hasnita will replace her. All the best to all of them with their new places.
Aku tengok kat luar tek, selepas hujan lebat awal pagi, kinek dah very bright dah kat luar. Matahari dah kuar dah. Baguslah cam ya. Kuching lately tok selalu jak kenak ujan ribut. Walaupun aku tetap suka ngan cuaca tok, sik lah selalu gilak kering & panas. Keta pun aku sik payah cuci gilak.
Aku rasa lah, lately aku pun kesihatan ada merosot sikit. So aku ambik keputusan untul beli the hijau tok for nyah toksin. First day minum, aku nang malar jak di toilet, molah pos besar & pos kecik. Dalam masa dua ri aku dapat rasa ada sikit perubahan rah tubuh aku. Nang sah lah badan aku tok banyak toksin huhuhuhu. Palak pun ada rasa ringan, badan pun rasa ringan. Tok nyuruh semangat nok nyaga badan tok. Dah lamak gilak aku sik jaga kesihatan aku. Walaupun aku sik selalu sakit, tapi aku rasa aku kurang molah maintenance.
So, semangat baru aku kinek tok adalah mok menten kesihatan aku gik. Hopefully not too late…

Tuesday, October 6, 2009

Kue mo cakap apa ya ari nie? Lepas raya tok, keja kue melambak jak. Best memang la best cuti panjang, tapi bila dah turun keja ya, keja melambak jak nunggu. Molah keja time tok pun masih not in full speed, ada slow sikit semangat, maybe few more days can speed up the tempo sikit.
Mun sik abis juak keja tok tido ajak lah di opis…..Tadik kue check Almanac tek, bulan Oktober tok rupa2 nya sikda cuti duhal. Mun macam tok, mesti menyemangatkan dirik pun untuk turun keja setiap ari….
Pejam-celik dah seminggu dah Pak Udin ninggal, malam tadik baruk lepas makan nujuh. Kesian Mak Yot, Roji, harap sidaknya dapat sabar jak lah. Banyak jumpa tunggal menunggal malam tadik, one good thing benda macam tok, ahli keluarga semua berkumpul. Nanggar anak2 buah nok dolok masih kecik , kinek semua dah bujang & dara, dah jadi pelapis dah. Jugak mengingatkan aku yang aku dah semakin tua ( tapi jiwa masih muda ).
Setengah ari sik keja ari tok, pegi Indoor stadium wakil opis for pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan by Timbalan PM, Datuk Muhyddin Yassin. Sik ada apa2 yang best cuma, di ujung perasmian ya, ada artis jemputan, Ramli Sarip. Nang best soranya, tangkap lentok nengar nya embak lagu. Semua orang aku tanggar tang layan jak..sampei VIP pun tepok tangan juak. Hehehehe…
Event yang aku akan attend seterusnya adalah Penutupan Islam Hadhdari peringkat Negeri Sarawak di waterfront ujung minggu tok..boleh tahan juak jadual aku minggu tok …
So until next posting..sambong keja lok and main Mafia wars…

Monday, October 5, 2009


Heavy gila aku breakfast pagi tok. Makan kwey tiaw & 4 pieces of pulut. Nang mentekedarah gila lah aku pagi tok. Sik tauk lah pulak kenak lapar gilak. Tapi layan lah kenak gik kopi panas. Tengah ari tok tengah gik pikir mok makan apa. Rasa mok makan mi cendawan belakang Parkson. Lamak posa, lamak ya juak sik kenak mi tok.
Kekawan di opis aku tengah molah plan mok molah Raya Gathering-potluck style on this coming 17th. So tengah mok piker mok join kah sik. Bukan apa takut sikda urang nyedia food untuk kue. Jangan2 time ya bini kue dah travelling, suser ler macem nie….
Something good was happening to me lately. Best & Alhamdulillah. Don’t want to reveal it but what can I say is jangan lah terlalu sombong bila berkata2. Ya dari pemerhatian aku lah. Banyak benar dah berlaku depan aku, aku selalu terdengar, orang berkata2 dengan kompiden nya tapi alih2 makan ke dirik pun. Kejadian macam ya semakin mengingatkan aku sendiri supaya berhati2 dalam berkata2.
Subhanallah….
Raya tok tek, aku pegi lah to one of my friend open house, aku not that fond into molah open house ari raya tok, macam sik sincere jak nyemput urang ke rumah. Kenak aku madah cam ya, bila kita molah open house, urang rami dating , susah mok entertain, kita Cuma boleh kelakar sekejap2 jak ngan tetamu. Aku suka orang datang ke rumah aku macam biasa coz aku rasa aku boleh concentrate melayan sidak. Anyway, bercakap pasal open house rumah kawan aku tok tek, a bit disappointed lah coz couple nya nang langsung sik pandei melayan tetamu, aku sik tauk lah ngan urang lain but something yang di polahnya membuat aku terasa sik kenak welcome to their open house. Gajah Oleng betol lah…
Kejadian macam tok pun bagus untuk pengajaran bagi aku, jangan molah open house sekiranya sik mampu mok layan tetamu. Tapi tanggar lah few years to come, munkin aku akan molah juak open house…maybe..might be but definately maybe…adiosss

Friday, October 2, 2009

Sibu Lantern Festival....

Hari Ahad lepas, aku berangkat ke Sibu, pakei darat. Uih best benar driving kinek tok. Jalan semua dah bagus, sik berapa banyak yang under construction. Cuaca pun best juak. Pegi just for 3 days ajak, sik da juak mok molah apa2.
Kat Sibu pun just ronda2 kat Sanyan sia ajak. Sempat juak melayan pesta Tanglung kat Bandar Sibu ya, nang kacak, pandei layan indah nengok tanglung2 yang yang colorfull yang bergantung. Pemandangan macam tok, nang sik selalu di tanggar di Kuching. Sekali-sekala nanggar nang best. Here some photo mok share.

Thursday, October 1, 2009


Arghhhhhhhhhh…..Come with a vengeance. Raya dah abis dah….walaupun orang madah syawal sebulan , nang bengap lah urang ya….Raya bila di nilai sebenar-benarnya waktu kita mintak ampun, maaf , segala kesalahan yang kita pernah polah…disamping miak miak kecik molah collection duit raya…
Ada molah tahlil sikit di pagi raya ,untuk arwah mak & bapa, besar jasa nya duak ngan aku, aku sayang benar ngan parentku huhuhuuhu….sik terbalas budi sidak…
The best Eid Mubarak ever kerana anak ku dah mengerti apa itu raya..best ada jak. Anak aku lah yang paling gago ..suk benar aku…
Makin usia ku meningkat, aku makin paham, adik-beradik jak yang aku ada…
Biniku….mintak maaf zahir & batin kerana bersabar dengan kerenah aku..bagus bini aku…
Laki kepada adik arwah mak aku, Pak Udin pass away 2 ari dolok hmmm
Family ku yang besar makin kecik…huhuhuhuhuhu…