Monday, September 14, 2009

Hari Raya dah around the corner....best nyer...


Seminggu lagi mok raya, seminggu lagi mok posa. Dah terasa dah bahang mok nyambut hari raya. Kali tok aku akan cuti panjang, 2 minggu. Bukan selalu aku cuti panjang, best juak rasanya. Bila hari raya tok, aku terkenang akan zaman aku masa sekolah dolok, meli kad raya & merik ngan kengkawan. Best bila nerimak kad hari raya dari member2 tok, bila raya dah dekat sibuklah aku ngan adik beradik aku nyusun kad ari raya, ada yang main sangkut rah dinding, engkah rah pokok bunga, ish nang best benar rasa nya. Aku rasa rumah pun makin best juak kenak hias. Tapi bila ngenang kinek tok, makin kurang urang main berik kad ari raya, paling2 pun sms, or digital kad. Terasa ada sikit kekurangan nya. Aku pun terpikir, sampei bila nak kah urang di pasar nun nyual kad ari raya agik.
Teringin juak mauk ngidup balit budaya tok, tapi mun aku sorang jak merik, urang sik malas, sik best juak. Nya mesti ada 2 way communication baruk best. Kinek tok, aku terpikir, sempat nak anak aku nemu kad ari raya tok kah, entah2 zaman sidak kelak lagik best aku rasa, lebih canggih.
Tapi, apa2 pun sempena ari bait, bulan bait, aku mok mintak maaf sekiranya terkasar bahasa taipkah ? typo yang menyeramkan kah? Selamat Hari Raya Aidilfitri to all Muslim bloggers yang ada terbaca blog aku.
Salam….

Wednesday, September 9, 2009

Apa nie..pasal tarian pun nak gaduh kah...

Mendengar laporan akhbar dan berita tv mengenai karenah rakyat Indonesia mengenai isu tarian dalam kempen promosi pelancongan Malaysia, adalah amat mendukacitakan. Walaupun tidak menggambarkan perasaan keseluruhan rakyat Indonesia pada pendapat saya, ia memang menyedihkan. Tidakkah pernah mereka terfikir bahawa Malaysia & Indonesia adalah serumpun. Tidak kah pernah mereka terfikir bahawa ada rakyat Indonesia yang telah berhijrah ke Malaysia berpuluh tahun dahulu, dan telah beranak cucu di Malaysia dan itu merupakan budaya mereka, budaya Malaysia juga.
Ini adalah perkara kecil saja, tak kan lah di sebabkan tarian kita hendak berbunuh sesama sendiri, seagama. Lebih baik mereka pergi ke Israel berperang menentang Yahudi. Jelas di sini, bahawa ada pihak yang ingin mengambil kesempatan menangguk di air keruh untuk menjejaskan hubungan Malaysia –Indonesia.
Kalau-kalau di fikirkan, kita rakyat Malaysia yang sepatutnya lebih marah dengan mereka. Ada sebilngan rakyat mereka, hanya datang ke Malaysia, hanya untuk merompak. Bukan setakat kehilangan harta, malah ada yang sampai kehilangan nyawa. Jadi siapa yang patut lebih marah? Kalau di ikutkan hati, jangan benarkan mereka masuk terus ke Malaysia. Tapi rakyat Malaysia berfikiran lebih rasional, tidak semua mereka jahat, ada yang datang betul2 untuk mencari rezeki.
Jadi , sebelum mengambil tindakan yang amat2 menyinggung perasaan rakyat Malaysia, fikirlah dulu tindakan mereka sendiri.

Tuesday, September 8, 2009

Thanks to pengerindu for this lovely Raya Kad.. 1 Malaysia Bro

Orang Gaji ..oh ... Orang Gaji...

Wahhh tergezut nya kue bila nengar gaji orang gaji kinek tok RM800 sebulan. Ya baruk gaji, belom lagik cost ngambik nya agik, kenak ngan orang yang bagus , benar2 mauk kerja beruntunglah majikan nya, tapi mun kenak ya suka-suka ajak, bila sampei sitok dah ada plan mok melarikan dirik, malang benar lah nasib majikan ya. Pasya majikan yang maid nya lari pun akan kenak denda , mun sik silap aku lah. Tapi mun di tanggar dari sudut positif lah, bila dah gaji RM800 sebulan, bagus kita ambik local jak, munkin mun ambik local, nya boleh datang setiap hari, sik perlu stay ngan majikan, munkin gaji pun masih boleh rondeng, local maid pun dapat juak senang di atur, memandangkan mereka lebih tauk dengan budaya kit pun di sitok.
Aku sik tauk dengan permintaan di Sarawak tok but so far yang aku nampak, demand for maid tok lebih tinggi di semenanjung. So far, aku lom gik sampei ke tahap yang amat memerlukan maid tok..alhamdulillah…
Mun sik betol gaya, boleh pakei jadi bisnes tok, mukak nursery for government servant..apa macam ya???

Thursday, September 3, 2009

The most sought after goodies at this coming festive season...




Mana-mana or sapa-sapa yangtau saper ada jual mercun yeee....

Kue sudah tue...


Source of picture: Internet

Lately I have been enjoying myself with songs from Indon band such as Samsons, KerisPateh, Nidji and Ungu, just to name a few. Love their songs so much, especially Keris Pateh. I really like their vocalist voice, macho and yet still can sing a love song with such a manly manner. And their songs, I enjoy each of it. In my younger years, I will not listen to this type of music at all. My wife always said to me that I’m getting softer and older. I guess maybe she has a point there.
I used to listen to Green Day, Nirvana, Anthrax, Metallica, or any band with a hard music. I still enjoy LinKin Park, Papa Roach, and Hinder. Now with my baby girl, Aleeya around, I even listen to baby rhymes…my wife bought a few baby rhymes book, and Aleeya love to ask me or my wife to sing for her.
She will only ask me to sing when she wanted to go to sleep, maybe my voice is so damn bad she fall asleep hearing me singing those rhymes hahahaha…
Well, the point is, I’m really going for the slow music now. Damn I’m getting older now…my music taste become more soft now...well that's fact of life..

Wednesday, September 2, 2009

Kawan lama aku

Dayang Mariam..she's on on my right...



Pada hari Jumaat yang lepas, selepas 18 tahun, finally aku dapat peluang untuk bertemu a very old fren of mine. Kawan yang sama sekalor masa kat library dolok., Dayang Mariam. Zaiwani, aku, Norsalaihin and Mariam antara geng yang sama lepak kat State library dolok. Library yang kinek tok dah jadi sejarah ajak bagi geng2 sekalor. Aku pun sik tauk macam nei boleh lost contact ngan nya, lepas SPM masih agik berutus surat, but bila dah di ITM, aku masih agikpuzzle, macam nei boleh lost contact.
But I am really thankful to face book, sik semena-mena aku terjumpa ngan nya in the facebook. Apa yang aku ingat pasal my good fren tok , she a bit tomboy and when I met her in the facebook, I was caught by surprise becoz nya udah kawin, have 3 anak( 2 boys & I girl ) but the most is, she’s totally a lady now hahahahahaha….i never expect this. Should have seen it coming becoz what still potray dalam kepala aku tok is Yam yang brutal not that a mother yang lemah lembut hahahahaha …seriously aku nang senyum kedirik oleh nya.
Walaupun dah lady like, aku masih agik nampak perangei gila2 nya…tapi ada lah sedikit menten/control yang aku tauk kenak…dah jadi emak lah kata kan….walaupun a lot mok di kelakar ngannya but sik dapat gilak coz off keadaan yang sik mengizinkan, aku do hope I will have the opportunity lagik sekali to lepak ngan nya, ingat kisah2 lampau terutama nya yang lucu2…
Dayang Mariam..mun u baca tok…I’m so glad that kita dah jumpa agik..for old time sake hahahaha..harap2 dapat lah aku carik kawan2 lamak lagi…
Wahhh..lamak benar dah aku sik update blog aku. Dah hampir sebulan sik ber update. Sebelom apa2, aku ingin nok ngucap selamat menyambut bulan Ramadan, lom terlambat lagik aku rasa…aku cuma sempat maca blog update by Ms Tikot, Big Momma ajak..huhuhuhuhuhu…
Banyak aktiviti sebelom tok, tapi paling best aku rasa kejadian yang berlaku di tempat taklimat ICT kat Santubong nun. Cerita seram sebenarnya yang menimpa salah seorang dari penceramah jemputan dari Kuala Lumpur. Kejadian tok berlaku pada 17 Ogos lepas, nya sampei di Santubong ya kira ahir juak lah, so sedikit penat, sampei2 bilit nya lalu tertidor lah. Mok di jadikan cerita tek, nya tersedar lah dalam pukol 3 pagi macam ya. Bila nya sedar ya tek, nya lalu nanggar perempuan berbaju putih dengan rambut yang panjang berdiri dekat almari bajunya. Nya ingat mauk nanyak macam nei rempuan ya dapat masok dalam bilitnya, tapi sik keluar sora( time tok aku dah goose bump dah nengar cerita tok ). Tiba2 perempuan alu menghilangkan diri, slow & steady nya iIang kedak asap….( mak oi ..nang tercacak bulu tuboh aku dah ). Lepas ya, nya pun tilam terturun as if macam ada urang baring di sebelahnya, apa lagi alu angkat lah member. Sik tidor sampei pagi nya kesian. Masa berik ceramah nya , lesu ajak muka kawan .
Malam kedua pun sama juak, another one lagik kenak kaco. Kali tok participant yang kenak. Modus operandi nya sama juak. Nasib aku sik kenak kaco, yang best nya semua orang laki yangkenak kaco. Memang sah antu rempuan ya dahaga kan kasih saying kali…or dahaga kan the ‘s’ word hahahahahaha..mun sik , sik lah semua orang laki yang kenak kacau….
Waduhhhhhhhh seram nya…..aku sik boleh lah madah nombor bilit....hahahahaha jahat nya aku...